Bardzo aromatyczny sos grzybowy, bez mąki. Idealny dla bezglutków. Wychodzi tak samo pyszny z grzybów suszonych, mrożonych i świeżych. Idealna propozycja do naszych ulubionych klusek śląskich.
Lista składników
- garść suszonych grzybów (ok 15 g)
- 1/2 cebuli
- 200 g polędwicy wieprzowej
- 2 suszone śliwki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka – do natarcia mięsa (lub dowolna ulubiona mieszanka przypraw lub ziół)
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
Krok 1
Suszone grzyby kroję na mniejsze kawałki, zalewam wodą i gotuję przez kilka minut. Odstawiam na bok, wody nie wylewam. Cebulę kroję w drobną kostkę.
Krok 2
Polędwiczkę kroję na plastry o grubości ok 1 cm. Nacieram je solą, pieprzem i słodką suszoną papryką.
Krok 3
na patelni rozpuszczam masło klarowane lub nagrzewam olej. Dodaję polędwiczkę. Opiekam do przyrumienienia z każdej strony. Podsmażone przekładam na talerz.
Krok 4
Na patelnię dodaję cebulę i grzyby (bez wody), śliwki i czosnek (ścieram na tarce). Podsmażam ok 3 minut.
Krok 5
Dodaję liść laurowy i kuleczki ziela angielskiego. Wlewam wodę z grzybów i dodaję polędwiczki. Przykrywam i duszę ok 20 minut.
Krok 6
Liść laurowy wyjmuję. Kilka grzybów i śliwki miksuję w blenderze. Dodaję ponownie do sosu i dokładnie mieszam.