To może być tort śmiatankowy na uroczystość zaślubin, rocznicę albo każdy inny wyjątkowy dzień. A jeśli nie ma specjalnej okazji, to należy sobie jakąś wymyślić, bo tort jest spektakularnie dobry. Dokładnie taki tort zamówiłam na naszą 10 rocznicę ślubu. Był tak pyszny, że musiałam go powtórzyć w swojej kuchni. Dodałam od siebie wkład z galaretki. Jest pysznie. Jestem z niego dumna, tym bardziej, że przywołuje piękne wspomnienia :)
Do zrobienia tego tortu wykorzystałam mój ulubiony biszkopt, nie będę w tym wpisie jeszcze raz opisywała jego powstawania, choć w filmie znajdziecie wszystko.
Lista składników
- ok 800 ml śmietanki 30% lub 36%
- cukier puder do smaku (ja dałam 4 łyżki)
- 1 śmietanfix lub rozpuszczona żelatyna (1 łyżeczka żelatyny namoczona w 1/4 gorącej wody)
- 1 galaretka jagodowa (wg przepisu powinna być rozpuszczona w 375 ml wody, ja rozpuściłam w 300 ml- jeśli używasz galaretki, która powinna być rozpuszczona w 500 ml wody, to rozpuść ją w 400 ml wody)
- woda z olejkiem do nasączania biszkoptów (lub twój ulubiony poncz)
- 150 g białej czekolady
Krok 1
Galaretkę rozpuszczam w wodzie. Miskę lub okrągły pojemnik wykładam folią spożywczą i wlewam galaretkę. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia. Można to zrobić zaraz po wstawieniu do piekarnika biszkoptu.
Krok 2
Biszkopt dzielę na 2 blaty. Ubijam śmietanę na wolnych obrotach i pod koniec ubijania dodaję cukier puder. Dodaję śmietanfix i jeszcze krótko ubijam.
Krok 3
Jeden blat ciasta układam na paterze. Nasączam go wodą wymieszaną z olejkiem cytrynowym. Na środku układam zastygniętą galaretkę i zakładam obręcz od tortownicy.
Krok 4
Uzupełniam bitą śmietaną. Kilka łyżek pozostawiam do wykończenia tortu. Nakładam 2 blat, nasączam i ponownie nakładam bitą śmietanę. Wkładam do lodówki.
Krok 5
Czekoladę ścieram na tarce o grubych oczkach. Zdejmuję obręcz tortownicy i nakładam śmietaną na boki tortu. Górę i boki tortu obsypuję czekoladą. Dekoruję wstążką i sztucznymi kwiatami (zobacz film).
ile tej mąki , bo nie jest umieszczone to w liście składników
Cały przepis na biszkopt jest tutaj https://ugotowani.tv/biszkopt-idealny-rzucany-bez-proszku-do-pieczenia/ zapraszam i pozdrawiam :)