Jesteśmy zdecydowanie rodziną kluskową :) Lubimy każde kluski, pierogi, kopytka. Lubimy je modyfikować. Moje bezapelacyjne najlepsze danie to kopytka podsmażane na patelni ze skwarkami. Hmmm… Rozmarzyłam się troszkę :) Kluski śląskie często u nas gościły, jednak odkąd w domu mamy bezglutka, bywają jeszcze częściej. Zuzia prosi o kluski z dziurką nawet trzy razy w tygodniu :) Są przepyszne w połączeniu z polędwiczkami w sosie grzybowym.

 

 

Lista składników

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • woda do gotowania i sól do jej osolenia

 

Krok 1

Ziemniaki gotuję. Jeśli używam praski gniotę je jak są już zimne. Jeśli używam tłuczka do ziemniaków, ziemniaki ugniatam jeszcze gorące i pozostawiam do ostygnięcia.

 

Krok 2

Nastawiam wodę i gdy zaczyna się gotować, solę ją do smaku. Ziemniaki dzielę na 4 części i jedną z nich przekładam na pozostałe ziemniaki. W powstałą w ten sposób dziurę wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dokładnie zagniatam ciasto.

 

Krok 3

Biorę kawałek ciasta i lepię w kulkę, mniejszą od orzecha włoskiego. W każdej kulce robię dziurkę. Kolejny i szybki sposób polega na zrobieniu rulonika, jak przy kopytkach, pokrojeniu na kawałki i zrobieniu kulki w dłoniach.

 

Krok 4

Wrzucam na wrzątek i gotuję jakieś 2, 3 minuty od czasu wypłynięcia.

 

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Smacznego!

Udostępnij: