Bez glutenuFitKuchniaŚniadanie

Placuszki z dyni – bez glutenu i cukru

Jeśli jeszcze macie pure z dyni (klik), koniecznie wypróbujcie te placuszki. Dziewczynki opędzlowały raz dwa. Wyśmienicie pasował nam dodatek dżemu i powideł, gdyż placuszki w wersji bezglutenowej są nieco suche. Osobiście wybrałam do nich kubek maślanki i cukier puder (z ksylitolu). Idealnie pasują na weekendowe, powolne śniadanie (klik). Nie zawierają białej mąki (pszennej), chociaż możesz ją dodać zamiast mieszanki mąki ryżowej i migdałów. Nie mają również cukru, więc można poszaleć przy dodatkach do placuszków.

 

Placuszki z dyni, bez glutenu i cukru

 

LISTA SKŁADNIKÓW

(źródło przepisu)

 

  • 3/4 szklanki puree z dyni (tutaj)
  • 2 łyżki jogurtu (lub 2 dodatkowe łyżki puree)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub rozpuszczonego masła)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

 

Krok 1

W misce mieszam dokładnie wszystkie mokre składniki – puree, jogurt, jajka, olej i syrop klonowy.

Krok 2

Dosypuję suche składniki – mąkę, mielone migdały i proszek.

Krok 3

Smażę z obu stron na teflonowej, mocno rozgrzanej patelni. Nie używam tłuszczu.

Krok 4

Podaję od razu z dżemem lub cukrem pudrem.

 

Placuszki z dyni, bez glutenu i cukru

Smacznego!

Udostępnij: