Wymyślanie obiadów wysysa ze mnie ostatnio wszystkie soki. Kiedy około południa staję przed dylematem “co na obiad o panie”, jak bumerang powraca wizja pomidorówki i mielonych. Ale ile można. O ile faktycznie uważam pomidorówkę i mielone za klasyczne dania ratujące mnie w każdej sytuacji i w sumie szybkie w przygotowaniu, o tyle na samą myśl jakoś nie robię się głodna. Mam za to ostatnio fazę na coś zupełnie innego. Na smaki nieznane mi dotychczas. I kiedy już wpadnę na jakiś pomysł, odkrywam nagle przyczynę braku weny. To oczywisty brak planowania, połączony z cechami leniwca i posiadanie klasycznego nicmisieniechcenia. W tym całym zamieszaniu pokochałam tofu i postanowiłam ponownie pokazać wam, jak można go wykorzystać. Odkryłam, że tofu pieczone w piekarniku, a dopiero później smażone na patelni, jest o niebo lepsze, niż tylko takie odciśnięte z wody i podpieczone. Jeśli nie macie, albo nie lubicie tofu, możecie śmiało zastąpić kurczakiem. Orzechowy kurczak jest przepyszny.
Lista składników na 2 osoby
- Ryż brązowy ugotowany w dowolnej ilości
- 2 porcje szpinaku baby
- 2 małe marchewki
- mały brokuł
- kilka łyżek soczewicy z puszki
- 2 kostki naturalnego tofu
Marynata
- 2 łyżki masła orzechowego z drobinkami orzechów
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka dowolnego oleju
- 2 łyżki miodu albo syropu klonowego
- odrobina soku z cytryny albo limonki
Krok 1
Tofu odciskamy z wody i kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia do zapiekania i suszymy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 2
Różyczki brokuła układamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy oliwą lub olejem, posypujemy sola oraz pieprzem. Pieczemy 15 minut w piekarniku (czyli krótko mówiąc, zaraz po wstawieniu tofu, czynimy co trzeba z brokułem i wstawiamy go obok tofu w piekarniku).
Krok 3
Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Dzielimy ją na połowę. Po wyciągnięciu tofu z piekarnika, przekładamy od razu do marynaty. Po chwili smażymy tofu na patelni, aż stanie się rumiane a marynata delikatnie się skarmelizuje.
Krok 4
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Soczewicę odsączamy z zalewy.
Krok 5
Na talerzu układamy ryż, szpinak, marchewkę i upieczone brokuły. Wszystko posypujemy soczewicą. Na koniec dodajemy tofu i polewamy całość pozostałą marynatą. Możemy jeszcze posypać orzeszkami i skropić sokiem z cytryny. To jest obłędnie pyszne…
Smacznego!!!