Nazwałam je pączkowe, bo troszkę przypominają w smaku donuty (pączki z dziurką). Są delikatne i naprawdę ciężko po jednej zaprzestać konsumpcji :) Ten, kto wynalazł muffinki powinien dostać jakiegoś kulinarnego nobla :) Bo nie dość, że są pyszne, to jeszcze tak proste do przygotowania. Bardzo, bardzo wam polecam. Ja lubię najbardziej z różaną konfiturą, ale równie pyszne są z każdą inną. Takie uniwersalne, pyszne i proste :) Nie wymagam więcej :)
LISTA SKŁADNIKÓW
- 180 ml mleka
- 2 jajka
- 110 ml oleju rzepakowego
- 350 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru pudru
- 12 łyżeczek marmolady różanej
Krok 1
Piekarnik nastawiam na 180 stopni. W jednej misce roztrzepuję przez moment jajka i dodaję do nich mleko i olej. Mieszam i na chwilę odstawiam.
Krok 2
W drugiej misce mieszam mąkę, proszek i cukier puder.
Krok 3
Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam łyżką tylko do połączenia składników. Jak zostanie jakaś biała, niewymieszana mąka, kompletnie się nią nie przejmuję :)
Krok 4
Do foremek na muffiny nakładam po łyżce masy. Na to nakładam po łyżeczce konfitury. Przykrywam kolejną łyżką ciasta.
Krok 5
Piekę 20-25 min, grzanie góra-dół. Trzeba uważać, żeby nie wyschły za mocno od góry.
Krok 6
Jeśli chcę aby muffinki bardzo przypominały donuty, maczam każdą, jeszcze gorącą w roztopionym maśle (ok 100 g) i obsypuję cukrem (cukier wsypuję do małej miseczki i obtaczam maślaną muffinkę).
Najczęściej jednak polewam roztopioną czekoladą, albo obsypuję cukrem pudrem.
Pychotka.
Uwielbiam tu zaglądać.
Babeczki.. mufinki. . Ciasta.. uwielbiam!
ja spróbuję z mlekiem kokosowym:))
Mufinki są przepyszne. Super szybki przepis. Będą często się u nas pojawiac:)
:) cieszę się i pozdrawiam ciepło :)
A zamiast mleka mozna dodac np maslanke? I w jakiej ilosci?
Edytko nie robiłam ich nigdy z maślanką. Wyjdą na pewno (bo w zasadzie w każdym przepisie na muffinki można te składniki zamieniać) ale nie wiem czy nie trzeba będzie dać mniej maślanki i odrobinkę wody dla właściwej konsystencji. Zobacz na filmie jaka jest konsystencja i spróbuj dać 140 ml maślanki i jeśli będzie za gęste to dolej odrobinkę wody. Albo możesz wypróbować ten przepis z maślanką https://youtu.be/cVt3NBgAaUo
Koniecznie daj znać czy wyszły ci po takich zmianach. Pozdrawiam