Kombinuję z tymi chlebami ostatnio sporo, bo żaden kupny bezglutenowy chleb nie nadaje się do jedzenia, wg nas. I czasem tak przekombinuję, że też jest to niezjadliwe :) Kiedyś mi się wydawało, że wystarczy zamienić mąkę i po problemie. Ale to nie takie proste. Chleby bezglutenowe mocno się kruszą. Upiekłam wiele, których nie pokazałam na blogu. Było też wiele naprawdę fajnych ale dzisiaj pokażę wam ten najprostszy. Wydaje mi się bowiem, że jest idealny, jak na bezglutenowy oczywiście :)
Lista składników
- 1/2 kg mąki gryczanej
- 6 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 350 ml ciepłej wody (1 i 1/2 szklanki)
- 1 torebka suszonych drożdży (lub 5 dag świeżych)
Krok 1
W dużej misce mieszam wszystkie suche składniki.
Krok 2
Mieszam ciepłą wodę z olejem i wlewam do suchych składników. Mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
Małą keksówkę smaruję olejem i przekładam do niej wyrobione ciasto. Olejem smaruję też górę chleba.
Krok 4
Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5
Wkładam do NIENAGRZANEGO piekarnika i nastawiam na 170 stopni. Piekę 40-50 min. Wyjmuję z piekarnika i po ok 15 min wyciągam chleb z blachy. Studzę na kratce, żeby nie zaparował. Chleb można kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Chleb jest neutralny w smaku, można go dowolnie modyfikować dodając do niego przyprawy. To chleb o zwartej, ciężkiej strukturze. Nie kruszy się, co dla mnie jest ogromną zaletą. Bardzo szybko i prosto się go przygotowuje, już nie raz uratował nas w kryzysowej sytuacji. Chleb można mrozić. W sumie zawsze tak robię. Kroję cały bochenek na kromki, kilka zostawiam a reszta do zamrożenia. Po rozmrożeniu nic się z nim nie dzieje ale najlepiej spożyć go tego samego dnia.
Niestety słabo wyrósł i zrobił się zakalec. Dlaczego? Teraz zrobiłem wg przepisu z Lidla i według zaleceń po 10 godzinach nie wyrósł takze, choć za pierwszym razem rósł prawidłowo. Wyszedł zakalec. Może ciasto było za gęste?
Właśnie zrobiłam. Robi się trochę ciężej niż orkiszowy ale jest bardzo dobry:)
https://condoleo.pl/
Dzień dobry:) Jak długo chlebek ma wyrastać w foremce, zanim wstawię go do piekarnika?
sporo tych drożdży – 50 gr (5 dag) – czy nie wyrasta za bardzo?
Nie, mąka gryczana jest ciężka.
Rewelacja. Dodałam otręby jaglanej.
Przepis taki, jakiego szukałam – prosty.
Dziękuję
A mój chlebek się zapadł ?na środku jest dziuuuura ☹️
Ufff nareszcie-znalazłam chleb idealny!!!Przerobiłam mnóstwo przepisów-często z opłakanymi efektami…Ale ten jest doskonały-bardzo dziękuję za przepis:)Chlebek pyszny i chrupiący.Posypałam go czarnuszką-polecam.
Wlasnie jestem w trakcie robienia tego chleba I jestem ciekawa jak mi wyjdzie bo musze przyznac ze musialam troche wiecej wody dolac :/ mam nadzieje ze ok.
Witam, ja te musiałam dodać więcej wody. Czy na pewno tylko 350 ml?
Ja dodaję 400-410 ml
czy olej jest konieczny?
wlasnie upiekłam …. Pyszny! Brawo za przepis.Dziękuję
Czy w składnikach wymienione 6 łyżek oleju należy dodać do masy (jeżeli tak, to w którym momencie?), czy też, tak jak w instrukcji olej służy jedynie do wysmarowania formy i wierzchu chleba przed wstawieniem do piekarnika?
Wymieszać z wodą i dodać do masy. Już poprawiam w tekście :) Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź :) Pozdrowienia!
Witam. Czy do chleba można dodać np. Siemię. Jeśli tak to kiedy? Bardzo dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam.
Można siemię, można przyprawy. Należy wymieszać ze wszystkimi suchymi składnikami. Można też na koniec posypać chleb przed pieczeniem sezamem. Powodzenia w pieczeniu i pozdrawiam
Super, to muszę wypróbować :)
Czy on się nie kruszy?
Przez pierwsze trzy dni na pewno się nie kruszy, dalej nie wiem, bo u nas dłużej nie wytrzymywał. Można go zamrozić ale po rozmrożeniu należy zjeść od razu, gdyż później się kruszy. Więc ja mrożę w kromkach i odmrażam tylko tyle ile trzeba.
Ja zmieszałem z mąką orkiszową i się kruszy. Spróbuje zmieszać z ziemniaczaną bo sama gryczana ma zbyt intensywny smak.
tego szukałam!
cieszę się, że znalazłaś :) nam smakuje, będziemy go sobie udoskonalać.