Jako dziecko lubiłam sobotnie poranki. Wyjście na rynek kojarzyło mi się z zapachem drożdżówek, ale nie byle jakich, dawno takich nie jadłam… Kiedyś targi i rynki wyglądały inaczej. Pachniało, było kolorowo a jedzenie było prawdziwe. Uwielbiałam przechadzać się między alejkami. Nieśliśmy do domu nasze łupy, lubiliśmy to określenie. A później tak cudnie pachniało. Naprawdę cudnie. Soboty były długie i leniwe i nie wiem czemu, zawsze o tym myślę, kiedy przygotowuję leczo…
Dzisiaj często zapominam, że właśnie teraz jest najlepszy czas na leczo. Że papryka jest najtańsza i najlepsza, że przydałoby się na kolację w chłodny wieczór. A szkoda, bo bardzo je lubię. Jeśli jednak już kupię paprykę, robię podwójną porcję :)
Spróbujecie? :)
Lista składników
- 2 średnie cukinie (waga ok 1 kg razem)
- 2 czerwone papryki (500 g)
- 1/2 kg pomidorów malinowych (3 spore)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 chili suszone
- 2 łyżki sosu sojowego
- 300 g cienkiej kiełbasy
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Krok 1
Pomidory nacinam, wkładam do miski i zalewam wrzątkiem. Ostawiam.
Krok 2
Cukinię i paprykę myję i kroję w większą kostkę.
Krok 3
Cebulę i czosnek drobno siekam. Kiełbasę kroję w kostkę. Papryczkę kroję w drobne kawałeczki. Z pomidorów zdejmuję skórkę i kroję w kostkę.
Krok 4
W dużym garnku rozgrzewam oliwę , wrzucam cebulę z czosnkiem i chili. Trzymam do chwili kiedy się zeszkli.
Krok 5
Dodaję szczyptę soli i słodką paprykę w proszku a następnie cukinię i paprykę.
Krok 6
W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej na patelni i podsmażam kiełbasę.
Krok 7
Po upływie ok pół godziny do garnka dodaję pomidory, sos sojowy, sól, pieprz. Duszę bez przykrycia ok 30 minut.
Krok 8
Dodaję kiełbasę i pozostawiam do podduszenia na jakieś 5 minut, żeby smaki się przegryzły.
Leczo jest najlepsze na drugi dzień, jak bigos, ale ja rzadko mam okazję na to czekać. U nas znika jeszcze tego samego dnia. Najbardziej lubię z czosnkowymi grzankami.
Mniaaam.. Ale narobiłaś mi smaku… 🤤
Jakntylko wrócę z urlopu, to bede korzystać z tego przepisu ☝️❤️