Jeszcze nie tak dawno nie wiedziałam nawet co to za zjawisko, to awokado. Później mi nie smakowało. A teraz się z nim nie rozstaję. Uwielbiam musy z nim przygotowane i pasty do chleba, lubię zapiekane w nim jajka. Faworytem moich dzieci jest czekoladowy mus z awokado, nigdy nie mogę spokojnie zrobić mu zdjęć, tak szybko znika. Kiedyś wam go przedstawię.
Dzisiejsza propozycja jest smaczna, delikatna, kremowa. Uwielbiam ten krem z waflami ryżowymi. To moja ulubiona ostatnio przekąską.
Awokado można używać zamiast masła. Wystarczy odrobinę rozsmarować na chlebie, posolić i posypać pieprzem. Spróbujcie, naprawdę jest pyszne.
Choć w awokado jest niewiele cukru, to ze względu na ten tłuszcz awokado jest najbardziej kalorycznym owocem (choć kiedyś myślałam, że to warzywo, haha). Ale dzięki obecności tego tłuszczu cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli dodamy do nich awokado, np do sałatki czy jako pastę do chleba. W awokado jest też dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi.
Lista składników
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzały banan
- 1 dojrzałe kiwi
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej o smaku rumowo – maślanym z wanilią (lub cukru z prawdziwą wanilią)
Krok 1
Kiwi obieram i razem z bananem kroję w kostkę. Wrzucam do blendera.
Krok 2
Awokado nacinam wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Potem chwytam owoc po obu stronach, przekręcam każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmuję pestkę (tak, jak w filmie). Wydrążam miąższ łyżeczką prosto do blendera. Wszystko miksuję. Jeśli mus będzie podany później, można dodać kilka kropel soku z cytryny, żeby awokado nie ściemniało.
Krok 3
Dodaję miód i przyprawę (albo cukier z prawdziwą wanilią) i ponownie miksuję lub dokładnie mieszam. I po robocie :)
Smacznego!
A ty lubisz awokado? Masz swój ulubiony sposób na ten owoc? :) Podziel się nim w komentarzu, chętnie poczytam :)