Ta babka jogurtowa oprócz tego, że ma w sobie Nutellę, ma jeszcze kilka innych zalet. Robi się ją naprawdę szybko, równie szybko znika, doskonale się transportuje. Żeby jednak odwdzięczyła nam się tym wszystkim, musimy zapewnić jej jedno – składniki muszą mieć temperaturę pokojową. I to tyle. Nieskomplikowane, prawda? :)
Lista składników
- 125 g masła w temp pokojowej
- 100 g nutelli
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki dobrego kakaoPolewa:
- 100 g masła
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki kakao
Krok 1
Masło, jajka i jogurt wyjmuję z lodówki przynajmniej na 3 godziny przed pieczeniem. Po tym czasie nastawiam piekarnik na 160 stopni a jak się nagrzeje zmniejszam temperaturę do 150 stopni. Formę do babki smaruję masłem i obsypuję mąką.
Krok 2
Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiewam do miski, mieszam i odstawiam.
Krok 3
Masło z cukrem ucieram na puszystą masę. Dodaję Nutellę i ponownie ucieram.
Krok 4
Wbijam pojedynczo jajka i ucieram. Teraz na zmianę dodaję mąkę i jogurt. Mieszam widelcem.
Krok 5
Przekładam do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 45-65 min do suchego patyczka.
Krok 6
Po delikatnym wystudzeniu wyjmuję na kratkę. W tym czasie przygotowuję polewę.
Krok 7
Masło roztapiam, dodaję miód i kakao i dokładnie mieszam. Nie zagotowuję jej. Polewam nią ciasto.
Smacznego!
Pewnie jesteś zapracowana, ale wstrzymuję się ze świątecznym menu aż mi odpiszesz. Bardzo podobają mi się twoje przepisy, liczę na dobrą radę.
Czy taka babka nadaje się na wigilijną kolację? Chciałabym zrobić coś wyjątkowego… Kiedy zrobisz inspiracje świąteczne? Twoje trufle wyglądają pysznie i dość łatwy przepis ale czy pasuje?