Jajka są znane od zarania ludzkości. Dziś potrafimy je przyrządzać na setki sposobów i podawać w rozmaitej postaci jako element dań, przystawek, sałatek czy też jako składniki złożonych kulinarnie potraw.
Co nam dają jajka?
Nic dziwnego, że tak je kochamy. Pomagają nam na długo nasycić nasz organizm (stabilizują poziom cukru we krwi, dzięki czemu dłużej czujemy się syci). Jajko to źródło pełnowartościowego białka, nie zawiera wiele kalorii. Średnio możemy przyjąć jakieś 75-80 kalorii na jedno jajko. Dlatego tak często znajdują się one w diecie osób dbających o linię. Szczególnie ważne są w diecie dzieci. Zawierają luteinę, która poprawia widzenie. Zawierają 13 witamin i minerałów (min A, E, D, K oraz B2, B9 i B12). Żółtko jaja poprawia funkcjonowanie naszego mózgu, a to szczególnie ważne, bo żyjemy w czasach, kiedy na nasz mózg przypuszcza się frontalny atak.
Jak podawać jajka?
Ulubionym śniadaniem anglików są tłuste jajka sadzone w towarzystwie boczku i fasolki. To nie zadba o nasz cholesterol. Jeśli zjemy taki posiłek od wielkiego dzwonu, nic nam nie będzie, spokojnie. Wszystko jest dla ludzi. Aby jednak skorzystać z dobrodziejstw, jakie niesie nam jajko, warto podawać je w formie jajecznicy, jajka gotowanego lub sadzonego bez tłuszczu, omletów. Można przyrządzić pyszne pasty jajeczne, jajka faszerowane warzywami itp.
U mnie w domu często jada się jajecznicę. Moja ulubiona to jajecznica na cebuli (najlepszą ever robi mój tata) a zaraz po niej jajecznica ze śmietaną. Kiedyś śniadań nie jadałam, ale dziś wiem już, że to najważniejszy posiłek dnia. Staram się wpoić tę zasadę moim dzieciom. Nasze śniadania nie są mocno wyszukane. Najczęściej są to różne formy owsianki i potraw jajecznych właśnie.
Ta jajecznica, którą wam teraz zaprezentuję, to przepis pochodzący z książki Ewy Chodakowskiej “Przepis na życie”.
Zostawiam was z przepisem, Enjoy!
Lista składników
- kilka listków świeżej sałaty (dałam mix sałat)
- 3 kawałki świeżego pomidora
- 3 kawałki ogórka (pominęłam)
- jajka (1 żółtko, 4 białka)
- sok z cytryny lub ocet balsamiczny albo jabłkowy
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Krok 1
Na dużym talerzu układam sałatę, pokrojone pomidory, ogórka. Posypuję kostką cebulki i polewam octem i oliwą. Doprawiam solą i pieprzem.
Krok 2
Jajka roztrzepuję z miseczce i smażę jajecznicę, doprawiam solą i pieprzem.
Krok 3
Jajecznicę przekładam na środek sałatki.
Smacznego!
A wy lubicie jajecznicę? Co jadacie na śniadania?
Wasze komentarze jak zwykle mile widziane :)
Lubię, aczkolwiek rzadko ją robię i dziś nadszedł ten moment kiedy mam ochotę więc trafiłam na Twoją stronę. Bardzo fajnie Ewa przyrządza, gdyż jest pełno różnych kolorów a co za tym idzie… witamin i minerałów. Ja jajka na co dzień jako śniadanie raczej wykorzystuję w różne omlety, na twardo/miękko. Ale spróbuję tej “wypasionej” jajecznicy, którą podałaś od Ewy :D