Moja mama, jak wiele polskich kobiet, przygotowywała bigos. Często bowiem pojawiał się na rodzinnych spotkaniach. Postanowiłam więc przygotowywać go również w swoim domu. Postawiłam na prostotę i swoje ulubione dodatki. Lubię, kiedy w domu pachnie bigosem. Zazwyczaj zapowiada to zbliżające się rodzinne spotkanie, gwar rozmów, którym zdaje się nie być końca…
Istnieją przepisy, wg których w bigosie powinno być tyle samo mięsa, co kapusty. Ale nie ma się co oszukiwać, nie zawsze pozwala nam na to zasobność portfela. Są też bigosy, do których dodaje się wino lub piwo. Każda gospodyni daje różne rodzaje mięsa. Ale jedno je łączy. Bigos czym starszy tym szlachetniejszy w smaku. Dobry bigos “gotuje się” trzy dni. Oznacza to, że po przygotowaniu bigos powinien ostygnąć, spędzić noc w lodówce i zostać ponownie podgrzany. I tak kilka razy.
Bigos można z powodzeniem zamrozić. Można też pasteryzować. Gorący bigos wkładam do słoików, zakręcam a gdy wystygnie, wkładam do lodówki. Może tak stać spokojnie ok 2 tygodni.
Wybrałam się więc po kapustę na targ. Zaskoczył mnie poranny chłód, więc wyskoczyłam w cienkim płaszczu i jesiennych, nieocieplonych butach. Troszkę się zdziwiłam widząc już zimowe czapki i kozaki. Ale tamci ludzie pewnie nie byli później przeziębieni :)
Lista składników
- 1,2 kg szynki
- 1/2 kg cienkiej kiełbasy, np podwawelskiej
- 3 kg kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 4 czubate łyżki przyprawy do mięsa
- 2 łyżki oleju
- 2 suszone śliwki
- 4,5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki maggi
- 4 łyżki sosu sojowego
Krok 1
Nagrzewam piekarnik na 180 stopni. Mięso z szynki oczyszczam i kroję w kostkę. Wrzucam ją od razu do naczynia żaroodpornego. Polewam olejem i nacieram przyprawami. Wstawiam do piekarnika na ok 50 min.
Krok 2
Kapustę płuczę w zimnej wodzie. Jeśli jest bardzo kwaśna, robię to dwukrotnie. Przekładam do dużego garnka, zalewam wodą. Dodaję ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję pod przykryciem.
Krok 3
Grzyby suszone zalewam wodą i gotuję pod przykryciem ok 30 min.
Krok 4
Kiełbasę kroję w kostkę i podsmażam na patelni, bez tłuszczu.
Krok 5
Jeśli wolicie słodszy bigos, należy teraz ponownie wypłukać kapustę i nalać odrobinę czystej wody oraz dodać ponownie liście laurowe i ziele angielskie. Ja pomijam ten etap.
Krok 6
Do garnka z kapustą dodaję mięso (z tłuszczem), kiełbasę, grzyby, śliwki oraz maggi i sos sojowy. Dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem ok 2 godziny. Mieszam w między czasie kilka razy, żeby nic się nie przypaliło.
Krok 7
Bigos studzę. Wkładam do lodówki, następnego dnia ponownie gotuję. Proces ten powtarzam przynajmniej dwa razy. Wtedy jest najlepszy :)
Smacznego!
I tylko jeszcze chciałabym bardzo umieć zrobić mu ładne zdjęcie :) Ale nie umiem :) Musi wam wystarczyć to, co jest :)
A wasze komentarze są jak zawsze mile widziane.
Po tylu latach coś zmieniłaś w przepisie ? Chce zrobić i dam znać jak mój wyjdzie.
Muszę maggi dodać? Bo nie używam:(
Wyszedł przepyszny :)
jak mi miło, że ty tutaj :) i cieszę się podwójnie w takim razie, że smakował :)