mamagerka.pl – inspirujący blog parentingowy
  • Lifestory
    • Parenting
    • Książki
    • Lista Przeżyć
    • Wnętrza
    • Uroda
    • DIY
    • Testy
      • Samochody
      • Sprzęty
  • Kuchnia
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Kolacja
    • Lunchboxy
    • Gotowe jadłospisy
    • Przekąski
    • Słodkości
    • Bez glutenu
    • Post Dąbrowskiej
    • Fit
  • Podróże
    • Restauracje
    • Łódź i okolice
    • Polska dla dzieci
    • Hotele
    • Organizacja podróży
    • Góry
    • Chorwacja
    • Włochy
    • Austria
  • Współpraca
  • Sklep
    • Ebook “Prosta Kuchnia” + VIDEO + bonusowy film!
mamagerka.pl – inspirujący blog parentingowy
mamagerka.pl – inspirujący blog parentingowy
  • Lifestory
    • Parenting
    • Książki
    • Lista Przeżyć
    • Wnętrza
    • Uroda
    • DIY
    • Testy
      • Samochody
      • Sprzęty
  • Kuchnia
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Kolacja
    • Lunchboxy
    • Gotowe jadłospisy
    • Przekąski
    • Słodkości
    • Bez glutenu
    • Post Dąbrowskiej
    • Fit
  • Podróże
    • Restauracje
    • Łódź i okolice
    • Polska dla dzieci
    • Hotele
    • Organizacja podróży
    • Góry
    • Chorwacja
    • Włochy
    • Austria
  • Współpraca
  • Sklep
    • Ebook “Prosta Kuchnia” + VIDEO + bonusowy film!
0
  • Bez glutenu
  • Fit
  • Kuchnia
  • Słodkości

Brownie z batatów – bez cukru, laktozy i glutenu

  • 3 października 2016
  • 19 komentarzy
  • 2 minuty
Total
56
Shares
13
0
43
0
0
0

Kiedyś, jakieś dwa wieki doświadczeń temu, wydawało mi się, że bez mąki nie da się nic upiec. Wiek doświadczeń temu byłam przekonana, że najlepsza jest mąka pszenna. Teraz mąka pszenna należy w naszym domu do rzadkości. Po wielu przeczytanych podręcznikach i obserwowaniu, jak wpływa ona na nasze zdrowie, prawie w ogóle nie używamy glutenu w naszej kuchni. Najlepsze jest jednak to, że nie używając cukru, glutenu i laktozy, możemy jeść jeszcze smaczniej. Takie na przykład brownie. Zapewniam was, że lepszego brownie nie jedliście. Uzależnia do tego stopnia, że jak macie gości powinniście od razu przygotować dwie porcje. Brownie z batatów jest idealnie maziste, mokre i wybitnie smaczne. Jest to brownie bez cukru, laktozy i glutenu.

 

 

ILOŚĆ SKŁADNIKÓW

na tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratową blaszkę 20×20 cm

  • 2 duże bataty (700 g, waga nieobranych)
  • 100 g daktyli
  • 1/2 szklanki karobu (lub kakao)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u nas bezglutenowy)
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • mango na puree do podania
  • ulubione owoce (niekoniecznie)

Krok 1

Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Studzimy. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut.

Krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Do miski z batatami wrzucamy namoczone daktyle (bez wody) i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Blendujemy na gładką masę. Masa ma być gęsta.

Krok 3

Jeśli używamy metalowej foremki, wykładamy ją papierem do pieczenia. Jeśli używamy sylikonowej, niczym jej nie smarujemy i nie wykładamy. Masę przekładamy do formy i wyrównujemy. Jeśli dodajemy do masy owoce, układamy je na cieście i delikatnie dociskamy.

Krok 4

Pieczemy 35 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni), góra – dół. Po tym czasie zostawiamy na jakieś pół godziny do wystudzenia a później przekładamy do lodówki. Ciasto nadal będzie maziste i delikatne, należy ostrożnie przekładać je na talerze. Podajemy w towarzystwie świeżych owoców lub na puree owocowym. U mnie jest to najczęściej mango lub maliny.

brownie z batatów

brownie z batatów

brownie z batatów

brownie z batatów

brownie z batatów

Źródło przepisu

Total
56
Shares
Share 13
Tweet 0
Pin it 43
Share 0
Share 0
Share 0
Coś podobnego?
  • batatów
  • bez
  • bez glutenu
  • brownie
  • brownie z batatów
  • ciasto bez cukru
  • ciasto bez glutenu
  • co jeść po treningu
  • cukru
  • fit
  • fit słodkości
  • glutenfree
  • glutenu
  • laktozy
  • po treningu
  • przepis fit
  • zdrowe słodkości
  • zdrowe słodycze
Poprzedni wpis
  • Lifestory

Moja własna książka kucharska

  • 29 września 2016
Czytaj
Następny wpis
  • Uroda

Twój makijaż na wielkie wyjście

  • 5 października 2016
Czytaj
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
19 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Asia
Asia
2 lat temu

Pyszne ciasto. Po spróbowaniu brownie z fasoli z jakiegoś przepisu z internetu mocno sie zraziłam bo niezbyt mi smakowało, więc podchodziłam do tego przepisu z dużym dystansem. Zrobiłam z mąką owsianą, bo kokosowej akurat mi zabrakło i z bananami zamiast jajek (alergia na jaja i mleko). Ciasto wyszło słodkie, jakby lekko karmelowe w smaku i o konsystencji ciężkiego, mokrego sernika. Baaaardzo mi smakowało. Wrócę do tego przepisu na pewno.

1
Odpowiedz
Justyna
Justyna
5 lat temu

Ciasto jest przepyszne!! Najlepszy przepis na ciasto z batatów. Polecam!

0
Odpowiedz
Mamagerka
Mamagerka
Autor
Reply to  Justyna
5 lat temu

Bardzo mnie to cieszy :)

0
Odpowiedz
Maja
Maja
5 lat temu

Robiłam, wyszło przepyszne! U mnie z karmelem daktylowym, orzeszkami i polane gorzką czekoladą czyli coś jak snikers :-)

0
Odpowiedz
Muffin Case
Muffin Case
6 lat temu

A jak zastąpię mąkę kokosową inną też da się zjeść?
Kokosową musiałabym zamawiać przez Internet, a ja chciałam to zrobić na sobotę :)

0
Odpowiedz
wpdiscuz   wpDiscuz
SKLEP #gotujzmamagerka
  • Naszyjnik "Zostań przy sobie" POZŁACANY DUŻY 179,00 zł
  • Naszyjnik "Zostań przy sobie" POZŁACANY MAŁY 169,00 zł
  • Naszyjnik "Zostań przy sobie" SREBRNY MAŁY 149,00 zł
mamagerka.pl – inspirujący blog parentingowy
Inspirujący blog dla zorganizowanych i świadomych rodziców

wpisz to czego szukasz i naciśnij ENTER

wpDiscuz
 

Loading Comments...