Kiedyś, jakieś dwa wieki doświadczeń temu, wydawało mi się, że bez mąki nie da się nic upiec. Wiek doświadczeń temu byłam przekonana, że najlepsza jest mąka pszenna. Teraz mąka pszenna należy w naszym domu do rzadkości. Po wielu przeczytanych podręcznikach i obserwowaniu, jak wpływa ona na nasze zdrowie, prawie w ogóle nie używamy glutenu w naszej kuchni. Najlepsze jest jednak to, że nie używając cukru, glutenu i laktozy, możemy jeść jeszcze smaczniej. Takie na przykład brownie. Zapewniam was, że lepszego brownie nie jedliście. Uzależnia do tego stopnia, że jak macie gości powinniście od razu przygotować dwie porcje. Brownie z batatów jest idealnie maziste, mokre i wybitnie smaczne. Jest to brownie bez cukru, laktozy i glutenu.
ILOŚĆ SKŁADNIKÓW
na tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratową blaszkę 20×20 cm
- 2 duże bataty (700 g, waga nieobranych)
- 100 g daktyli
- 1/2 szklanki karobu (lub kakao)
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u nas bezglutenowy)
- 4 łyżki mąki kokosowej
- mango na puree do podania
- ulubione owoce (niekoniecznie)
Krok 1
Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Studzimy. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut.
Krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Do miski z batatami wrzucamy namoczone daktyle (bez wody) i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Blendujemy na gładką masę. Masa ma być gęsta.
Krok 3
Jeśli używamy metalowej foremki, wykładamy ją papierem do pieczenia. Jeśli używamy sylikonowej, niczym jej nie smarujemy i nie wykładamy. Masę przekładamy do formy i wyrównujemy. Jeśli dodajemy do masy owoce, układamy je na cieście i delikatnie dociskamy.
Krok 4
Pieczemy 35 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni), góra – dół. Po tym czasie zostawiamy na jakieś pół godziny do wystudzenia a później przekładamy do lodówki. Ciasto nadal będzie maziste i delikatne, należy ostrożnie przekładać je na talerze. Podajemy w towarzystwie świeżych owoców lub na puree owocowym. U mnie jest to najczęściej mango lub maliny.
Pyszne ciasto. Po spróbowaniu brownie z fasoli z jakiegoś przepisu z internetu mocno sie zraziłam bo niezbyt mi smakowało, więc podchodziłam do tego przepisu z dużym dystansem. Zrobiłam z mąką owsianą, bo kokosowej akurat mi zabrakło i z bananami zamiast jajek (alergia na jaja i mleko). Ciasto wyszło słodkie, jakby lekko karmelowe w smaku i o konsystencji ciężkiego, mokrego sernika. Baaaardzo mi smakowało. Wrócę do tego przepisu na pewno.
Ciasto jest przepyszne!! Najlepszy przepis na ciasto z batatów. Polecam!
Bardzo mnie to cieszy :)
Robiłam, wyszło przepyszne! U mnie z karmelem daktylowym, orzeszkami i polane gorzką czekoladą czyli coś jak snikers :-)
A jak zastąpię mąkę kokosową inną też da się zjeść?
Kokosową musiałabym zamawiać przez Internet, a ja chciałam to zrobić na sobotę :)