Mam takie wspomnienie białego szpitalnego fartucha. I wielkiej chochli stukającej o szkło talerzy. I ta biała maź udająca owsiankę. Mówią mi, że to zdrowe, że mam to jeść… Okropne wspomnienie. Zdominowało moje wyobrażenie o owsiance na długie, bardzo długie lata. Przekonałam się do niej dopiero jakiś rok temu i byłam mocno zdziwiona, że jest tak smaczna. Widocznie do niektórych rzeczy trzeba dorosnąć :)
Dzisiaj owsianka to pozycja nr 1 na mojej śniadaniowej liście. I w zasadzie dostępna dla każdego. Jeśli ktoś nie może laktozy, może przygotować owsiankę na wodzie lub soku, np. jabłkowym czy pomarańczowym. Istnieje również owsianka bezglutenowa, choć raczej trudno ją dostać w sklepach stacjonarnych. Dla osób na diecie lekkostrawnej również jest idealna ale musi być mocno rozgotowana.
Prezentuję wam moje ulubione połączenie smakowe. Jednak nie da się ukryć, że smakuje wybornie z każdymi owocami. A jak w szafie pustki, dodaję tylko odrobinę miodu i zajadam :)
Zawsze, ale to zawsze namaczam owsiankę na noc. Nie mam cierpliwości gotować jej rano 10 minut i kolejne 10 czekać, aż sobie szanownie napęcznieje :) Czas nocnej ciszy zrobi to za mnie, ja rano tylko gotuję mleko z owsianką i dodaję swoje ulubione dodatki. Dzięki temu nawet przy ogromnym pośpiechu mogę zjeść rano coś zdrowego, pożywnego i rozgrzewającego (doceniam to zwłaszcza zimą). Inne moje propozycje śniadaniowe możecie zobaczyć tutaj.
Lista składników
- ok 300 ml mleka 1,5 % (lub dowolnego, lub wody)
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 jabłko ze skórką
- 1 łyżka żurawiny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startej gorzkiej czekolady
Krok 1
Wieczorem do mleka wrzucam płatki i wstawiam do lodówki.
Krok 2
Rano gotuję mleko i przelewam całość na talerz.
Krok 3
Jabłko myję i ścieram, razem ze skórką, na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
Dodaję jabłko (razem z sokiem) do owsianki. Posypuję żurawiną, cynamonem i startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
A wy lubicie owsianki czy macie na nie “długie zęby”? :)
Ja robię trochę inaczej owsiankę , zalewam duża garść płatków owsianych gorąca woda i zostawiam by napęczniały , dodaje jogurt grecki taki mały lub kilka łyżek i na to kroje truskawki…..mniam……mniam polecam naprawdę pyszne , jogurt może być inny ja jem wszystko bez cukru ale mroźna dodać inny.
Jest znakomita! To chyba pierwsza owsianka w życiu, którą zjadłem od początku do końca ze smakiem. Daję łapke w góre i zostaje fanem tej strony
Żałuję, że mam tylko mrożone jabłka w domu, bo bym teraz poszła i zrobiła – połączenie wydaje się made in heaven.
: )