Quesadilla jest przepyszna, po prostu. To w moim domu jedna z tych potraw „na winie” :) Co się nawinie, to ląduje w środku, a i tak jest pysznie. Lubię przygotować przynajmniej jedną Quesadillę więcej, sięgam później po zimny kawałek i szykuję sobie do niego jakąś szybką sałatkę. Nie jest to potrawa dietetyczna, jest za to tak pyszna, że w ogóle nie myślę przy niej o kaloriach. Następnego dnia jem owsiankę i czuję się usprawiedliwiona :)
Kiedy mam naprawdę wielką ochotę na Quesadillę a mam mało czasu, biorę jeden placek tortilli. Na połowie układam dowolne składniki (najbardziej lubię z cebulą, szynką i ogórkiem zielonym), składam na pół i zapiekam na patelni. Można zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. W towarzystwie sałatki będzie to naprawdę przepyszny Lunch.
Quesadillę można przygotować zarówno w piekarniku, jak i na patelni. W filmie prezentuję oba te sposoby.
Lista składników
- 6 placków tortilli (użyłam pszennych)
- pierś z kurczaka (ok 100 g)
- przyprawy do kurczaka lub sól, pieprz, papryka słodka i curry
- 500 g pieczarek
- 250 g sera żółtego
- ketchup do smarowania tortilli lub sos pomidorowy
- 1 cebula
- zioła prowansalskie do posypywania
- 8 plasterków bekonu (boczku lub ulubionej wędliny)
Krok 1
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pierś z kurczaka kroję na kawałki i przyprawiam dowolną przyprawą. Przysmażam je na patelni bez tłuszczu.
Krok 2
Pieczarki i ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach a cebulę kroję w piórka.
Krok 3
Placki tortilli smaruję ketchupem. Jeden placek układam na blaszce do zapiekania a na nim pieczarki, cebulę i ser. Posypuję ziołami prowansalskimi i przykrywam drugą tortillą. Wstawiam do piekarnika na ok 10 min.
Krok 4
W między czasie przygotowuję kolejny placek. Na rozsmarowany ketchup układam żółty ser, cebulę, kurczaka, i ponownie ser. Posypuję ziołami i przykrywam kolejnym plackiem. Kiedy piekarnik się zwolni wstawiam na ok 10 min.
Krok 5
Ponownie na kolejnym placku smaruję ketchup i układam pieczarki, cebulę, boczek, ser i przykrywam. Dociskam i układam na gorącej patelni. Gdy placek się przyrumieni, przewracam delikatnie na drugą stronę.
Krok 6
Każdy placek kroję na 8 części. Podaję od razu z sosem czosnkowym, majonezem lub sosem słodko kwaśnym.
Smacznego!
uwielbiam ten przepis bo jest szybki w przygotowaniu a do tego pozostawia miejsce na kreatywność. Najczęściej wkładam między dwa placki (często ubogą) zawartość lodówki i już wykwintne danie gotowe
Trafiłaś w samo sedno :)
To jest to co tygryski lubią najbardziej! I goście też ;)