Kiedy pokazałam Wam moje ulubione desery z aquafaby, czyli wody po ciecierzycy, od razu pojawiły się pytania, czy mam jakieś pomysły, co zrobić z ciecierzycą :) Zabawne, bo gdybym pokazała te 3 obłędne dania z ciecierzycy, padło by pytanie, co zrobić z wodą po cieciorce :) Spokojnie, na wszystko jest gdzieś zawsze odpowiedź.
3 obłędne dania z ciecierzycy, które pokochasz
Przygotujemy cieciorkę po bretońsku (na 4 osoby), ciasteczka orzechowe (ok 35 szt), oraz genialne kotlety z cieciorki, również dla 4-6 osób. Możecie więc śmiało przygotować fantastyczne przyjęcie z 3 słoików cieciorki po 540 g każdy :) Do działa :)
Cieciorka po bretońsku
- 1 słoik cieciorki (540g)
- 150 g boczku (kupuje już krojony w kosteczkę)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie (4 kulki)
- Passata pomidorowa (750g słoik)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
W garnku wytapiamy boczek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Mieszamy i chwilkę podsmażamy. Wrzucamy odcedzoną cieciorkę, chwilę smażymy. Dolewamy Passatę, koncentrat i wodę. Mieszamy i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Ciasteczka orzechowe z cieciorki
- 1 słoik cieciorki (540 g)
- 3 słodkie i dojrzałe banany
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
- dropsy czekoladowe, lub pół tabliczki gorzkiej czekolady do posypania ciasteczek
Cieciorkę, banany i masło orzechowe blendujemy na krem. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Nakładamy łyżką porcje ciasta, tworząc ciasteczka. Każde z nich posypujemy dropsami czekoladowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, grzanie góra – dół, przez 25 minut. Ciasteczka są tak pyszne, że na jednym na bank się nie skończy :)
Kotlety z ciecierzycy podane na misce sałat
- 1 słoik cieciorki (540 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki bułki tartej (plus do obtoczenia)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 jajka
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażamy. Gdy cebula się zeszkli, przeciskamy przez praskę czosnek, mieszamy i chwilę dusimy. Cebulę z czosnkiem, oraz cieciorkę blendujemy na prawie gładką masę (ale nie papkę). Do tej masy dodajemy jajka, przyprawy i bułkę tartą. Wszystko razem mieszamy, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron.
Możemy podać je z ziemniakami i surówką, albo pięknie ułożyć na misce warzyw. My użyliśmy roszponki, sałaty rzymskiej, awokado, ogórka, papryki, rzodkiewki i kiełek. Smacznego!
Na koniec zgodnie z moim zwyczajem mam dla Was bezpłatnego ebooka. Cieszę się, kiedy je sobie drukujecie i tworzycie w ten sposób swoje personalizowane książki kucharskie.
➡️ KLIKNIJ I POBIERZ EBOOKA ⬅️
Dobrego dnia
Angelika
Przecież boczek jest rakotwórczy, po co go jeść
Ja swoją przygodę z ciecierzycą zaczęłam niedawno. Koleżanka poleciła mi przepis na pasztet i nie spodziewałam się, że tak mi zasmakuje :) Jestem ciekawa jak sprawdza się w innych wersjach. Podoba mi się pomysł z kotlecikami w otoczeniu warzyw. Muszę wypróbować, może przekona to też moje dzieci do ciecierzycy :-)
Zrobiłam te ciasteczka. Bardzo nam nie smakowały…
Na pewno wypróbuję
pysznosci?