Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy musimy szukać zamiennika jajka. Jednak zachęcam Was do wypróbowania tych przepisów zwłaszcza wtedy, kiedy będziecie robili jakieś dania z ciecierzycą. Naprawdę nie trzeba tej wody wylewać do zlewu, nawet żal :) Zobaczcie jakie najlepsze desery z aquafaby można przygotować w kilka chwil.
W następnym wpisie z przepisami podam wam moje ukochane przepisy na dania z ciecierzycy. Wszystkie wegetariańskie i pyszne.
Jeśli jednak takie smaki są Wam obce, zobaczcie 3 najlepsze desery na imprezę.
Desery z aquafaby – Obłędny wegański krem orzechowy
Z podanych składników wychodzi ok 4,5 małych porcji deseru.
- woda po ciecierzycy (ja miałam wodę ze słoika cieciorki o wadze 540g, kupowanym w Lidlu lub w Biedronce. Jeśli będzie to woda z puszki, należy zmniejszyć o połowę ilość czekolady, ponieważ puszki są o połowę mniejszej wielkości)
- 2 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej gładkiego)
- śmietanka kokosowa z jednej puszki (gęsta część mleczka kokosowego, musi być schłodzone w lodówce)
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
- 2 łyżki mleka roślinnego
- szczypta soli
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym celu w garnku gotujemy wodę i stawiamy na nim miskę (metalową albo szklaną). Do miseczki dajemy czekoladę i mieszamy, aż się roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia. Wodę po ciecierzycy ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. W tym czasie w osobnej misce mieszamy masło orzechowe ze śmietanką kokosową. Ubitą aquafabę mieszamy z kremem orzechowym. Przelewamy do małych pucharków. Do ostudzonej czekolady dodajemy mleko, mieszamy i polewamy tak powstałą masą desery. Chłodzimy w lodówce najlepiej przez noc.
Desery z aquafaby – Mus z białej czekolady z mango
Z podanych składników wychodzi ok 6 małych porcji deseru.
- woda po ciecierzycy (ja miałam wodę ze słoika cieciorki o wadze 540g, kupowanym w Lidlu lub w Biedronce. Jeśli będzie to woda z puszki, należy zmniejszyć o połowę ilość czekolady, ponieważ puszki są o połowę mniejszej wielkości)
- 1 biała czekolada
- 1 opakowanie mrożonego mango 450 g
- 6 łyżeczek wiórków kokosowych
- skórka z limonki (opcjonalnie, do posypania)
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym celu w garnku gotujemy wodę i stawiamy na nim miskę (metalową albo szklaną). Do miseczki dajemy czekoladę i mieszamy, aż się roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia. Wodę po ciecierzycy ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. W tym czasie w garnku rozmrażamy mango. Dodajemy do garnka kilka łyżek wody i mrożone kostki mango. Mieszamy cały czas, żeby się nie przypaliło. Jak wszystkie kostki się rozmrożą, blendujemy na mus i studzimy. Wystudzoną czekoladę dodajemy do ubitej aquafaby i delikatnie mieszamy. Na dno naszych pucharków sypiemy wiórki kokosowe. Na nie wylewamy mus z mango, a na samą górę mus czekoladowy z cieciorki. Schładzamy w lodówce, dekorujemy startą skórką z limonki.
Desery z aquafaby – Wegański mus czekoladowy
Z podanych składników wychodzi ok 6 małych porcji deseru.
- 2 tabliczki czekolady (możecie dać deserową, albo gorzką)
- woda po ciecierzycy (ja miałam wodę ze słoika cieciorki o wadze 540g, kupowanym w Lidlu lub w Biedronce. Jeśli będzie to woda z puszki, należy zmniejszyć o połowę ilość czekolady, ponieważ puszki są o połowę mniejszej wielkości)
- cukier puder (opcjonalnie)
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym celu w garnku gotujemy wodę i stawiamy na nim miskę (metalową albo szklaną). Do miseczki dajemy czekoladę i mieszamy, aż się roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia. Wodę po ciecierzycy ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Jeśli macie gorzką czekoladę, do piany dodajcie trochę cukru pudru. Kilka łyżek piany możemy odłożyć do dekoracji. Do reszty ubitej piany dodajemy przestudzoną czekoladę, mieszamy i przekładamy do pucharków. Dekorujemy białą pianą, albo musem owocowym. Schładzamy w lodówce.
Przed Wami na koniec jeszcze bezpłatny ebook do druku. Kliknijcie na poniższy tekst, albo na zdjęcie. Wiem z instagrama, że wiele z Was drukuje sobie moje ebooki i tworzy z nich personalizowane domowe książki kucharskie. To super miłe.
➡️ DRUKUJ EBOOKA Z DESERAMI Z AQUAFABY ⬅️
Pamiętajcie, że jeszcze przez kilka dni trwa wyjątkowa możliwość zakupu ebooka z przepisami na imprezę. Tylko teraz wpłacając pieniążki na zbiórkę Ani (kliknij tutaj, żeby wpłacić i kupić ebooka) dostaniecie ode mnie ten wyjątkowy produkt. Zobaczcie jego okładkę oraz jeden z przepisów ze środka. Za kilka dni ebook zostanie wycofany z takiej możliwości.
Czy możesz podać ile mniej więcej używasz wody po ciecierzycy w ml? Zazwyczaj sama gotuję, nie kupuję gotowej, a ilość płynu wychodzi rożna :)
Wyglądają cudownie ❤️? chyba jutro się skuszę na ten z biała czekoladą i mango.
Smacznego :)
Słyszałam już kilka razy o aquafabie, ale nigdy nie miałam odwagi spróbować cokolwiek z niej zrobić, teraz chyba się odważę ?
Koniecznie :) Jestem ciekawa efektów :)
Cudo! Aż ślinka cieknie :)
Och, dziękuję