Wegańska tarta z kremem jaglanym
Ta tarta to moje nowe odkrycie i pokochałam je stanowczo. Ale, jeśli tonami jecie sklepowe słodycze, możecie zamiast słodyczy daktyli, czuć smak kaszy jaglanej. Wtedy nie dosładzajcie jej syropem daktylowym, ani miodem, tylko ksylitolem. W ostateczności cukrem, też będzie dobrze. Na bazie tego przepisu robię też batony Snickers i małe pralinki, które za każdym razem doprawiam inaczej. Ja zrobiłam podwójną ilość kremu, ale jeśli robicie tartę pierwszy raz, zróbcie dokładnie tak, jak w przepisie. Kiedy już ten smak będzie dla Was codziennością, pokuście się o podwójną porcję kremu.
Lista składników na tartę o średnicy 22 cm
- 1 szklanka daktyli
- 1,5 szklanki orzeszków ziemnych
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (nie gotowanej)
- 1,5 szklanki mleka (ja daję roślinne)
- słodzik (syrop klonowy, daktylowy, miód, ksylitol, cukier – jak Wam wygodnie)
- kilka kostek czekolady
- ulubione owoce (najlepiej owoce jagodowe)
Krok 1
Daktyle zalewamy wodą i moczymy przez pół godzinki. Później odlewamy wodę, odciskamy z jej nadmiaru i blendujemy z orzeszkami. Tak powstałą masę wykładamy to tortownicy i dociskamy ją palcami, aby ją dobrze wypełniła. Wkładamy spód tarty do lodówki.
Krok 2
Kaszę gotujemy w mleku do miękkości, aż wchłonie cały płyn. Zajmie to ok 25 minut. Zdejmujemy z gazu i słodzimy wedle uznania. Blendujemy na gładki krem. Wykładamy na spód tarty. Wyrównujemy i układamy owoce.
Krok 3
Kilka kostek czekolady rozpuszczamy i polewamy wąskim strumieniem całe ciasto.
Tarta najlepiej smakuje następnego dnia po zrobieniu. Możecie też pokusić się o jej przygotowanie w formie małych deserków w słoiczkach. Będzie to wyglądać cudnie. A jeśli blendując krem dodacie mleka, otrzymacie jaglany budyń.
Wegańska tarta z kremem jaglanym była częścią stołu ze słodkościami na naszym przyjęciu Aloha Party. Już wkrótce pełna lista smakołyków i cały wygląd imprezy.
Jejuś,mniam! :) chciałabym kiedyś wylądować w Twojej kuchni!