Takie desery towarzyszą mi w dwojakich emocjach. Robię je tylko dla siebie, kiedy mam gorszy dzień, tak jak dziś. Dzień, w którym wszystko idzie nie tak i najlepiej byłoby się gdzieś schować ale życie zasłania każde kryjówki. I kiedy już na niego patrzę, od razu jest mi lepiej. Serio, nie myślę o tych kaloriach, bo nadal uważam, że ktoś to wymyślił, żeby nas straszyć bezustannie. A kiedy już egoistycznie najem się do syta, gdy emocje się stabilizują, gdy zaczynam patrzeć na świat przez różowe okulary, wtedy tortem tym się dzielę z innymi :) Zazwyczaj jest więc tak, że robię od razu dwie porcje, bo smutki najlepiej zajada się w towarzystwie. Może cię to zdziwić, ale taki tort powinni nam robić mężowie na sobotnie śniadanie . No bo, do jasnej ciasnej, cały tydzień ganiamy za sprawunkami, pierzemy, prasujemy (choć ja unikam jak mogę), opiekujemy się dziećmi, kiedy oni w pocie czoła polują na zwierzynę i robią cokolwiek innego, co w dzisiejszych czasach rozumiemy przez utrzymanie rodziny. Więc ja protestuję. W sobotę to ja będę polowała na najdłuższy sen w tygodniu i ładowała akumulatory, żeby przez następny tydzień nikomu z domowników nie spakować walizek i nie przestać żywić. Ja więc dzisiaj tobie podsyłam przepis na tort z ciasta francuskiego, żebyś mogła wydrukować dla męża albo udostępnić i go oznaczyć, by już w następną sobotę cieszyć nim oczy na śniadanie :) Sprytne co? Nie miej wyrzutów sumienia, to jest szybki i prosty tort w przygotowaniu. Poradzi sobie :)
LISTA SKŁADNIKÓW NA 1 TORCIK
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- odrobina cukru do posypania ciasta (ja dałam cukier malinowy)
- 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
- 1 łyżka cukru pudru (ja mam z ksylitolu)
- 1 serek mascarpone
- owoce (u mnie jeżyny, borówki i porzeczki)
Krok 1
Nastaw piekarnik na 220 stopni. Ciasto rozwiń na blaszkę i za pomocą małego talerzyka wykrój koła. W zależności od wielkości talerzyka uzyskasz 3 lub 4 małe okręgi. Na reszcie ciasta możesz, tak jak ja, wykroić foremkami ciasteczka. Znikną później w mgnieniu oka :)
Krok 2
Ciasto posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp delikatnie cukrem. Piecz ok 15 minut w nagrzanym piekarniku, opcja góra dół, na środkowej półce. Ostudź, chociaż to akurat trwa tylko chwilkę.
Krok 3
Do śmietany dodaj cukier puder i ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone i ponownie wymieszaj mikserem. Na talerzu albo małej paterze ułóż jeden z blatów tortu i posmaruj go kremówką. Możesz to zrobić dekoracyjnie rękawem cukierniczym. Na śmietanie ułóż owoce. Kolejny blat ciasta posmaruj kremówką od spodu i połóż go na owocach. Powtórz czynności aż do wykorzystania blatów. Na ostatnim blacie na górze już nie daję kremówki a posypuję cukrem pudrem i układam owoce.
Ciasto najlepiej podawać od razu. Zamiast robić z niego tort, można też zrobić pojedyncze deserki. Na jednym blacie ułożyć śmietanę z owocami. Mówię ci, przeeeeepyyyszneeeee :)