Mój dom zawsze jest otwarty, jeśli wiesz o co mi chodzi. Chcę, żeby moi bliscy wiedzieli, że zawsze mogą przyjść. Choćby na szklankę wody. Staram się jednak mieć coś w zapasie, a ciasto francuskie zawsze ratuje mnie z opresji. Jest jak naleśniki, smakuje z każdym dodatkiem. Tym razem z makrelą, w towarzystwie przepysznej sałaty z jajkiem.
Lista składników
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 średnia makrela
- 2 cebule
- 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania pasztecików, może być tylko białko)
- sól do cebuli wg upodobań
Krok 1
Nastawiam piekarnik na 200 stopni. Makrelę pozbawiam ości a pokrojoną cebulkę szklę na maśle z odrobiną soli.
Krok 2
Ciasto francuskie rozkładam i dzielę na 8 części. Na połowie każdej części robię delikatne nacięcia.
Krok 3
Na nienaciętą część nakładam cebulkę, na nią makrelę. Paszteciki składam i dociskam brzegi.
Krok 4
Jajko roztrzepuję widelcem, smaruję każdy pasztecik roztrzepanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę na złoty kolor ok 25 min.
właśnie wyciągnęłam z piekarnika :) paszteciki z makrelą – obłędnie pyszne ;)
Smacznego!
Testuję ;)
Mniammmmm….