Nie ma się co rozpisywać, dobre są te kawałki kurczaka :) Zawsze przygotowuję większą porcję. Pokrojone idealnie pasują do sałatki na lunch do pracy. Można je zawinąć w tortillę, dorzucić sałatę, jakieś warzywo i też zabrać na wynos. Świetnie pasują do ziemniaków, frytek lub po prostu zwykłej obiadowej surówki. Super się też sprawdzają jako przekąska na imprezach domowych. Inne propozycje przekąsek znajdziecie TUTAJ.
Zamiast wody możecie użyć jajko. Mąkę kukurydzianą można zastąpić pszenną.
Lista składników
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- mąka kukurydziana
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- olej do smażenia
- woda lub jajko
Krok 1
Mięso kurczaka myję i kroję na cienkie, podłużne kawałki.
Krok 2
Mąkę mieszam z przyprawami. Rozgrzewam w garnku olej.
Krok 3
Kurczaka obtaczam w mące, maczam w wodzie i ponownie obtaczam w mące.
Krok 4
Smażę mięso na głębokim oleju ok 4 minuty (w zależności od wielkości kawałków). Usmażone wykładam na papierowy ręcznik.
Krok 5
Podaję od razu lub zimne jako przekąskę. Idealnie pasuje do nich sos czosnkowy.
Smacznego!
U nas dzisiaj gościły na obiad, są pyszne:)
Cudne! Robiłam kiedyś w mące migdałowej, ale w kukurydzianej nie próbowałam – świetny pomysł.
w mące migdałowej muszą być pyszne, kiedyś na pewno wypróbuję
a czy można piec je w piekarniku ?
Nie piekłam, ale pewnie dadzą radę. Na ten kawałek mięsa powinno wystarczyć 20 min.