KuchniaObiad

Spaghetti Cake – tort z makaronu? A jednak! Palce lizać!

Życie pachnie tak pięknie

Pamiętam, że szłam wąską uliczką przez jesienny park, jedną z wielu. Choć był środek tygodnia, ja nie musiałam się spieszyć. Całe życie zostało przecież w domu, razem z milionem spraw do załatwienia i terminów na wczoraj. Moje włosy rozwiewał wiatr, zupełnie jakby wiedział, że nie będę z nim walczyć. Nazbierałam pełne kieszenie kasztanów, żeby mieć jakiś pomysł na długi wieczór z dziećmi. Ulice powoli robiły się puste, ludzie wracali do domów. Lubię myśleć, że mieli do kogo. Bo jesień to taki czas, że wieczory smakują najlepiej, kiedy masz się do kogo przytulić. I życie wtedy pachnie pysznymi jesiennymi potrawami. Najpiękniej… Domowo.

Nawet jeśli latem mogę na szybko coś przekąsić, jesienią zaczynam spędzać w kuchni coraz więcej czasu. Lubię w domu zapach tych treściwszych potraw, koniecznie kolorowych. Jesienią mogłabym jeść tylko naszą polską, pyszną kuchnię. Wtedy smakuje mi najlepiej. Taki pachnący jesienią dom pamiętam z dzieciństwa. Kiedy więc zmarznięta od wiatru i chłodu zaszywam się w kuchni, a latarnie na ulicy zapalają się o 16, dostaję znak, że trzeba się w jakiś sposób rozgrzać. Kakao i gorącą czekoladę zostawiam sobie na wieczór, kiedy w domu zapanuje już przyjemna cisza, a ja będę mogła poczytać kolejny rozdział “We dwoje”.

Spaghetti Cake

Spaghetti Cake

Kiedy więc tego dnia wróciłam do domu, chcąc zrobić wyjątkową kolację dla rodziny, postawiałam na coś niezwykłego. Pełny jesiennych smaków makaronowy tort. Tort jedyny w swoim rodzaju. To nic innego, jak zapiekanka makaronowa, ale w cudnym wydaniu. Spaghetti Cake prezentuje się wybornie i gwarantuję Wam, że absolutnie każdy będzie zachwycony. Sprawdzi się idealnie nie tylko na rodzinny obiad, uroczystą kolację, ale też eleganckie przyjęcie.

Wierzę też głęboko, że takie danie pomoże Wam polubić jesień. Makaron jest sycący, a dodanie aromatycznych przypraw podkręci smak potrawy. Do tego ulubione warzywa i obowiązkowo oliwki. Tak pięknie wyglądają, kiedy przekroi się tort. Kiedy więc wrócicie zmarznięci ze spaceru, przygotujcie sobie tą aromatyczne i rozgrzewające danie. Makaron, którego użyłam powstał z wysokiej jakości pszenicy. Dzięki specjalnemu procesowi mielenia mąki, makaron Lubella Spaghetti jest odpowiednio twardy, a jednocześnie doskonale sprężysty. Dzięki temu zapiekanka utrzymuje swój wyjątkowy kształt, co z pewnością zachwyci tych, z którymi spędzisz ten czas przy stole.

Spaghetti cake – przepis na tortownicę o średnicy 26 cm

  • Makaron Lubella Spaghetti – 400 g
  • Ser cheddar – 250 g
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garści
  • Jaja – 3 szt.
  • Czarne oliwki – 1 garść
  • Zielone oliwki – 1 garść
  • Warzywa drobno posiekane (brokuły ugotowane al dente, papryka)
  • Przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, chili)

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Oliwki wrzucamy do garnka. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, pietruszkę grubo siekamy i wrzucamy do garnka.

Jajka roztrzepujemy w osobnej miseczce z przyprawami (sól, pieprz, czosnek granulowany – dowolne ulubione).

Dodajemy do garnka jajka, ugotowany makaron i pokrojone drobno warzywa. ¾ sera ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do garnka, a następnie dokładnie mieszamy.

Całość przekładamy do tortownicy posmarowanej delikatnie olejem. Na wierzch ścieramy resztę sera. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 30-40 minut. Podajemy od razu w towarzystwie ulubionej jesiennej sałatki.

Spaghetti Cake

Spaghetti Cake

Spaghetti Cake

Spaghetti Cake

Wpis powstał przy współpracy z Lubella

Udostępnij: