Odcinek 3 Mamagerka:
Lunchbox czyli Dania do pracy z lokalnych polskich warzyw i owoców
Scenariusz i skrypt odcinka:
Film zaczyna się w kuchni Angeliki od przywitania widzów i przedstawienia, że w dzisiejszym odcinku zaprezentuje lunchbox w stylu locavore. W dwóch słowach wyjaśni co to oznacza:
„Witajcie w kolejnym odcinku ugotowani.tv. Dzisiaj pokażę Wam dwie świetne propozycje na lunch do pracy. Zgodnie z tym, co zapowiadałam w jednym z poprzednich odcinków, będą to dania w stylu locavore. Ciekawa jestem, czy ktoś z Was pamięta, co oznacza to określenie. Napiszcie koniecznie w komentarzu.
– tutaj standardowe intro kanału, które trwa kilka sekund (intro sekunda 16 w tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=9iJpupg4zKc&t=29s)
Nadal kadr w kuchni Angeliki, która pokazując na blacie polskie warzywa (por, cebulę, pomidory malinowe, czosnek) mówi:
„Dzisiejsze dania powstaną z polskich warzyw i owoców. Osoba, która świadomie wybiera żywność naturalną i dostępną lokalnie wpisuje się w trend locavore. J Zrobimy 2 proste sałatki w słoiku. Uwielbiam tak podane lunche do pracy. Nie tylko powstaną w lokalnych warzyw i owoców, ale będą się pięknie prezentować
I tutaj przebitka, kiedy Angelika wykłada na blat składniki na salatki i w tle mówi:
„W górze ekranu pojawił się właśnie odnośnik do poprzedniego odcinka, w którym znajdziecie wiele informacji o powstaniu trendu locavore i przepisy na super proste przekąski. Koniecznie kliknijcie i zapoznajcie się z nim”
Kolejne ujęcie jest ponownie z kuchni Angeliki, która mówi:
„Pierwsza sałatka bazuje na bardzo znanych polskich warzywach. Opowiem wam o nich podczas przygotowania sałatki. Zaczynamy
I tutaj Angelika pokazuje jak przygotowuje sałatkę, mówiąc, że warzywa do niej możemy kupić od polskiego dostawcy – wyjaśniając, że takie wybory zakupowe nie dość, że wspierają polskich producentów są także często bardziej ekologiczne – m.in. (w dużym skrócie) ograniczony jest transport takich produktów, co wiąże się to ze zmniejszoną produkcją Co2), a tym samym mniejszym zanieczyszczeniem powietrza itp
„Tutaj mamy kilka polskich warzyw. Wszystkie je możemy kupić od polskiego dostawcy. Takie wybory zakupowe nie dość, że wspierają polskich producentów, są także często bardziej ekologiczne
Wege lunchbox pełen warzyw z orzechami
- 180 g marynowanego tofu
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 150 g mieszanki sałat
- 2 zielone jabłka
- 75 g orzechów pekan
- 100 g żurawiny całe owoce
- Pęczek szczypiorku
- Pieprz
- Ogórek zielony
Sposób przygotowania
Tofu kroimy w kostkę i przez chwilę podsmażamy na rozgrzanej patelni. Warzywa myjemy. Siekamy szczypiorek. Olejki eteryczne (związki siarki) sprawiają, że szczypiorek nie tylko dodaje wyjątkowego aromatu, ale pozwala też na zwalczanie infekcji. Ze względu na swój wyrazisty smak może przyczyniać się do zmniejszenia dodatku soli do potraw. kroimy jabłka w drobną kostkę (nie obieramy jabłka ze skórki). Jabłka mają wiele zastosowań kulinarnych, są doskonałe nie tylko na surowo i jako składnik sałatek zarówno owocowych, jak i warzywnych. Można je spożywać także na ciepło w postaci prażonej, gotowanej czy jako dodatek do wypieków. Ogórki obietamy i kroimy w kostkę. Ogórek to jedno z bardziej rozpowszechnionych warzyw w Polsce. Jest jadany chętnie przez cały rok: latem świeży, poza sezonem kiszony i konserwowy. Ogórek składa się w około 95 proc. z wody. Ma niski indeks glikemiczny i niską wartość energetyczną
Tofu mieszamy z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, doprawiamy. Sałatkę układamy warstwowo w słoiczku – najpierw tofu z jogurtem, później jabłka, , ogórek, następnie żurawina, orzechy i na końcu kilka liści sałaty.
Następne danie to salatka z bobem, burakami, z dodatkiem polskich pomidorów malinowych. Przy krojeniu warzyw Angelika opowiada o ich właściwościach zdrowotnych i wspomina, że dzięki kupowaniu produktów od polskich producentów możemy się cieszyć smakiem pomidorów cały rok. Angelika wspomni również o tym, że soki, dostępne w sklepach wytwarzane są także z lokalnie produkowanych surowców – warzyw i owoców, dlatego mogą być locavore.
„kolejna sałatka będzie bardzo kolorowa. Jej bazą jest roszponka, która Jest jedną z najdrobniejszych sałat, ma orzechowy posmak, a we właściwościach dorównuje innym zielonym warzywom – jedząc roszponkę, zapewniasz sobie „dostawę” witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Na niej układamy gotowane buraki. Czerwony barwnik betanina jest silnym przeciwutleniaczem. Zwalcza wolne rodniki, uszkadzające DNA, dzięki czemu wspomaga zwalczanie niektórych nowotworów (przewodu pokarmowego i pęcherza), pomaga również odzyskać siły po chemioterapii. Kolejno układamy na tym polskie malinowe pomidory oraz bób. Jako jedno z niewielu warzyw jest źródłem niacyny – mikroelementu wspomagającego układ nerwowy. Sałatkę polewamy jeszcze oliwą i dodajemy odrobine fety. Do każdej z propozycji na lunch dodajemy porcję soku
„Może nie wszyscy z Was wiedzieli, że soki też mogą być locavore! Są przecież wytwarzane z lokalnych – krajowych surowców – warzyw i owoców, dlatego możecie do tej zupy użyć właśnie soku pomidorowego. A biorąc pod uwagę, że podstawą naszej diety są warzywa i owoce warto też pamiętać, że sok (ok. 200 ml) jest uznawany przez specjalistów ds. żywienia za równoważą porcję tych produktów w ciągu dnia. Ten element naszej diety dostarcza potrzebnych nam witamin i substancji odżywczych.
Koniec filmu to podsumowanie wartości korzystania z locavore dla naszego zdrowia i portfela. Jednocześnie Angelika Przypomni, że w serii o locavore powstały aż 3 odcinki i przekieruje tam swoich odbiorców
I zapyta odbiorców z jakich lokalnych warzyw i owoców oni korzystają najczęściej.
„Bardzo się cieszę, że byliście dzisiaj ze mną i mam nadzieję, że pokazane dania staną się inspiracją do tworzenia własnych lunchboxow w stylu locavore. W serii filmów o tym zagadnieniu mamy aż 3 różne propozycje i w sumie aż 8 bardzo ciekawych przepisów. Jestem ciekawa jakie warzywa i owoce dostępne w Polsce najczęściej wybieracie. Napiszcie pod filmem a my widzimy się w kolejnym odcinku już za tydzień”
Scenografia – to standardowe ujęcia w białej kuchni Angeliki. Za Angeliką w tle będzie stał dzbanek z sokiem (jabłkowym i pomidorowym) oraz szklanki z sokiem oraz miski ze świeżymi polskimi warzywami i owocami. Ujęcia będą ogólne na autorkę i tło oraz zbliżenia na warzywa i owoce ich obieranie, mock-upy opakowań kartonowych i soki w szklankach oraz na przygotowywanie potraw.
W tle/ obok Angeliki wkomponowane zostaną mock-upy opakowań kartonowych soków 100% przekazane przez Zamawiającego. Mock-upy pojawią się w tle – będzie widoczny ich zarys i kształt (na tyle blisko, by było widać, że to karton soku, a nie np. mleka), jednak nie będzie zbliżenia stricte na treść. Czyli mock-upy będą widoczne obok blogerki/ za blogerką w zależności od ustawienia innych elementów, na tyle wyraźnie, że widać, czym są, ale treść nie będzie czytelna.
*Na filmie nie będą widoczne żadne marki ani producenci produktów spożywczych ani sprzętów kuchennych. Wszystkie składniki dań zostaną przełożone do neutralnych pojemników – miseczek, słoików, itp.
* Na końcu filmu zostanie umieszczone logo apetytnapolskie wraz z linkiem do www.apetytnapolskie.com, a także zapis o finansowaniu:
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.