Co można zrobić z papryki? – zadałam pytanie na forum w pracy.
Leczo! – powiedzieli wszyscy !
Lubię leczo, nie powiem. Zresztą przepis na leczo znajdziecie tutaj. Jednak leczo było wczoraj u nas i przedwczoraj u przyjaciół. Dlatego tym razem w roli głównej nadal papryka, ale w innej, dietetycznej odsłonie. Bez grama tłuszczu. Zazwyczaj robię dwie. Jedną na kolację a drugą zabieram sobie następnego dnia do pracy na lunch.
Jest to świetna propozycja na obiad czy kolację z przyjaciółmi. Zero nakładów pracy a smak obłędny. I jeszcze tylko jedna moja uwaga, jeśli lubisz mocno miękką paprykę, przytrzymaj ją w piekarniku nieco dłużej. Ja jednak wolę paprykę niż krem z papryki, dlatego jest jak jest :)
Lista składników
- 1 papryka czerwona (wybieraj te “stojące”)
- 1/8 papryki żółtej (albo kawałek cukinii)
- 50 g mielonego mięsa (mniej więcej tyle, ile zmieści się z garści)
- kilka różyczek surowego kalafiora
- 1 pomidor (najlepiej malinowy)
- sól, pieprz, słodka papryka
Krok 1
Czerwoną paprykę myję i odkrawam górę. Ze środka wykrawam delikatnie ziarenka, tak, aby nie uszkodzić papryki. Solę ją w środku, wkładam do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nastawiam na 200 stopni i piekę paprykę przez 15 minut.
Krok 2
W tym czasie na suchej patelni podsmażam mięso mielone. Dodaję pokrojoną w kostkę żółtą paprykę i małe różyczki surowego kalafiora. Kiedy mięso straci surowość, dodaję pokrojonego w kostkę pomidora. Przyprawiam solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Mieszam chwilę.
Krok 3
Po 15 minutach pieczenia, otwieram piekarnik i farsz z patelni przekładam do papryki. Ponownie zapiekam przez 15 minut w 200 stopniach. Gotowe!
Uwagi – Zamiast mięsa można dodać ugotowany ryż z warzywami. Można również wymieszać ryż z mięsem. Do jednej papryki zmieści się pół woreczka ugotowanego ryżu. Danie jest bardzo syte i wystarczy podać do papryki tylko lekką sałatkę.
Smacznego!