faszerowana pieczona papryka
Bez glutenuFitKolacjaKuchniaLunchboxyObiad

Przepis FIT – Faszerowana papryka, prosta i bardzo szybka

Co można zrobić z papryki? – zadałam pytanie na forum w pracy.

Leczo! – powiedzieli wszyscy !

 

Lubię leczo, nie powiem. Zresztą przepis na leczo znajdziecie tutaj. Jednak leczo było wczoraj u nas i przedwczoraj u przyjaciół. Dlatego tym razem w roli głównej nadal papryka, ale w innej, dietetycznej odsłonie. Bez grama tłuszczu. Zazwyczaj robię dwie. Jedną na kolację a drugą zabieram sobie następnego dnia do pracy na lunch.

 

Jest to świetna propozycja na obiad czy kolację z przyjaciółmi. Zero nakładów pracy a smak obłędny. I jeszcze tylko jedna moja uwaga, jeśli lubisz mocno miękką paprykę, przytrzymaj ją w piekarniku nieco dłużej. Ja jednak wolę paprykę niż krem z papryki, dlatego jest jak jest :)

 

Lista składników

  • 1 papryka czerwona (wybieraj te “stojące”)
  • 1/8 papryki żółtej (albo kawałek cukinii)
  • 50 g mielonego mięsa (mniej więcej tyle, ile zmieści się z garści)
  • kilka różyczek  surowego kalafiora
  • 1 pomidor (najlepiej malinowy)
  • sól, pieprz, słodka papryka

 

Krok 1

Czerwoną paprykę myję i odkrawam górę. Ze środka wykrawam delikatnie ziarenka, tak, aby nie uszkodzić papryki. Solę ją w środku, wkładam do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nastawiam na 200 stopni i piekę paprykę przez 15 minut.

 

Krok 2

W tym czasie na suchej patelni podsmażam mięso mielone. Dodaję pokrojoną w kostkę żółtą paprykę i małe różyczki surowego kalafiora. Kiedy mięso straci surowość, dodaję pokrojonego w kostkę pomidora. Przyprawiam solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Mieszam chwilę.

 

Krok 3

Po 15 minutach pieczenia, otwieram piekarnik i farsz z patelni przekładam do papryki. Ponownie zapiekam przez 15 minut w 200 stopniach. Gotowe!

 

Uwagi – Zamiast mięsa można dodać ugotowany ryż z warzywami. Można również wymieszać ryż z mięsem. Do jednej papryki zmieści się pół woreczka ugotowanego ryżu. Danie jest bardzo syte i wystarczy podać do papryki tylko lekką sałatkę.

 

Przepis FIT - Faszerowana papryka

Przepis FIT - Faszerowana papryka

Smacznego!

 

Udostępnij: