Ostatni weekend spędziliśmy na nartach w Szczyrku. I choć kocham ten sport, były momenty, że marzyłam o ciepłym kurorcie, palmach i wakacjach. Na chwilę obecną jednak pocieszam się kominkiem u rodziców, gorącą herbatą i pysznym ciastem z dżemem truskawkowym 100% z owoców od Łowicza. Wakacje zimą zafunduję sobie za rok. Przynajmniej tak sobie obiecuję. Teraz przed nami dużo pracy, bo przymierzamy się do remontu kuchni, więc póki mój piekarnik działa, piekę w każdej wolnej chwili. Mam dla Was dzisiaj przepis na proste ciasto bez mąki. Jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto najbardziej smakuje mi z dżemem truskawkowym bo wszystko jest dobre, jeśli kończy się truskawkami! Jeśli tak jak ja kochacie truskawki i uważacie, że sezon truskawkowy trwa za krótko, sięgnijcie po dżemy. Łowicz przygotowuje z truskawek wyjątkowo pyszne dżemy i konfitury. Truskawki od Łowicza zmieniają potrawy w prawdziwe pyszności! I właśnie to Wam dzisiaj udowodnię!
Jestem pewna, że macie w domu wszystkie składniki. Potrzebujecie 5 minut, żeby przygotować ciasto a później pozostaje Wam już tylko czekać, aż zapach truskawek wypełni cały dom. To jak? Gotowi na powrót do wakacji?
Proste ciasto bez mąki z dżemem truskawkowym
- dżem 100% z owoców Łowicz Truskawka
- płatki owsiane błyskawiczne – 200 g (2 szklanki)
- jogurt naturalny – 400 g
- cukier trzcinowy – 2 łyżki (opcjonalnie, jeśli lubicie mniej słodkie ciasta pomińcie cukier)
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżeczka
- jajka – 2 szt.
- jabłka – 3 małe szt.
- cukier puder – do dekoracji
Krok 1
Do miski wsypujemy płatki owsiane, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Dodajemy jogurt oraz wbijamy 2 żółtka. Mieszamy i odstawiamy na czas ubicia białek na pianę. Białka ubijamy w osobnej misce.
Krok 2
Ubite białka dodajemy delikatnie do masy. Spód małej tortownicy (o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i obsypujemy płatkami. Przewalamy ciasto. Ciasto smarujemy dżemem 100% z owoców Łowicz.
Krok 3
Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłka (ja jabłek nie obieram), zaczynając od krawędzi. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 55 minut. Studzimy i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Dżem truskawkowy możemy podać jeszcze do dekoracji, wystarczy wymieszać dżem widelcem albo mikserem i udekorować ciasto.
Wpis zawiera lokowanie produktu Łowicz
Od trzech lat, przynajmniej raz na 2 miesiące gości u nas w domu ❤️ uwielbiamy 🤩 Właśnie idę z młodym kręcić białko 😁
wygląda nieziemsko! na pewno niedługo upichcę :)
a przy okazji bardzo dziękuję za wpisy kulinarne – odkryłam Pani bloga dzisiaj rano i mam cały pulpit przepełniony przepisami do wydrukowania i wypróbowania!
Kasiu, cieszę się, że ze mną jesteś i życzę samych inspirujących doświadczeń <3