Bez kategorii

Pierś z kurczaka w sosie musztardowym

Jeśli szukacie pomysłu na szybki, tani i w dodatku smaczny obiad, to dobrze trafiliście. Pierś przygotowana w taki sposób jest soczysta i delikatna. Sos jest kremowy ale dobrze doprawiony. Idealnie pasuje do tego makaron lub puree z ziemniaków. Sok możecie zastąpić wytrawnym winem, a kremówkę serkiem kanapkowym lub mascarpone.

 

Porcja, w zależności od podania, wystarcza dla 2-4 osób.

 

 

Lista składników

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok 330  g)
  • sól, pieprz i Zmielona gorczyca (ok 1 łyżeczki ziaren gorczycy)
  • 1 łyżka oleju lub innego tłuszczu do smażenia
  • 3 cebulki szalotki lub biała część pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego (lub wina wytrawnego)
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej

 

Krok 1

W moździerzu ucieram ziarenka gorczycy. Pierś z kurczaka nacieram solą, pieprzem oraz gorczycą.

 

Krok 2

Rozgrzewam olej i układam na nim piersi. Smażę do zrumienienia z każdej strony.

 

Krok 3

W międzyczasie drobno kroję szalotki, czosnek ścieram na tarce o drobnych oczkach.

 

Krok 4

Czosnek i cebulę dodaję do kurczaka i smażę jeszcze około minuty, cały czas mieszając, żeby czosnek się nie przypalił.

 

Krok 5

Dolewam sok jabłkowy (można zastąpić winem) i podgrzewam. Dodaję kremówkę i musztardę. Mieszam i duszę pod przykryciem ok 20 minut. Gotowe.

 

_MG_1369

 

_MG_1379

 

Smacznego!

 

Lubicie pierś z kurczaka? Jaki jest wasz ulubiony sposób jej podania?

Udostępnij: