Wyobraźcie sobie, że mieszacie niedbale w misce 5 składników i za 5 minut macie już gotowe pączki. Szybkie pączki w 5 minut Co ja mówię, pączuszki, pączusie, takie mięciutkie i pachnące. Złośliwi mówią, że to racuchy, ale wierzcie mi, to obraza. Pączuszki nie potrzebują drożdży, a mimo to są bardzo pulchne. Odkąd przepis na szybkie pączki w 5 minut pojawił się rok temu w sieci, ma setki swoich zwolenników, jest umieszczany na dziesiątkach blogów, co jest dla mnie dużym wyróżnieniem. Nie ma tygodnia, żebyście nie wracali do tego przepisu. Ja go uwielbiam, choć pracuję teraz nad wersją bezglutenową i obiecuję, że jak dopracuję przepis, podzielę się natychmiast.
Pączki z tego przepisu to mój tajemny sposób na zachcianki dzieci. Takie wiecie, że wbiega mały stworek do pokoju i na całe gardło oznajmia, że jak zaraz nie zje czegoś słodkiego, to oszaleje i ty, rodzicu, bardzo byś tego nie chciał :) A tak naprawdę to tylko przykrywka dla rodziców. Moje ulubione sobotnie śniadanie ostatnio. Potraktujcie to więc jako wpis “Śniadanie do łóżka” :)
Pączki będą miały smak serka, którego użyjecie. My najbardziej lubimy waniliowe i brzoskwiniowe. Robiłam też z jogurtu naturalnego i też są ok, ale to już taka awaryjna wersja u nas. Ciasto musi być kleiste i nie będzie go można formować w rękach. Jeśli się mocno uprzecie, że muszą być okrągłe jak piłka, należy dłonie delikatnie posmarować olejem i zrobić kuleczki. W przeciwnym wypadku, pączki nakładamy na gorący olej małą łyżeczką.
LISTA SKŁADNIKÓW (NA 35 PĄCZUSZKÓW)
- 2 serki homogenizowane po 140 g
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo 1 l oleju do smażenia
Krok 1
W garnku rozgrzewam litr oleju, w którym będą smażone pączki.
Krok 2
Wszystkie składniki na pączki umieszczam w misce i mieszam widelcem. Ciasto będzie kleiste. Nie warto jednak dosypywać więcej mąki, bo pączki wyjdą twarde i zbite.
Krok 3
Odmierzam małe porcje ciasta za pomocą małej łyżeczki i umieszczam w garnku. Żeby ciasto łatwiej odchodziło od łyżeczki, warto łyżeczkę umoczyć w oleju przed nabraniem na nią ciasta. Pączki smażę na złoty kolor z obu stron. Przekładam na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu. Wystudzone posypuję cukrem pudrem albo polewam czekoladą. Są tak pyszne, że nie potrzebują już żadnych dodatków, ale jeśli macie ochotę, można podać je z marmoladą.
Przy dzisiejszym pieczeniu dziewczynki mocno mnie zaskoczyły. Zamówiono nie pączki, a donaty. I to jeszcze z polewą czekoladową. Hmmm. Ciasto jest średnio nadające się do lepienia. Ale… Wysypałam odrobinkę mąki na deskę, uformowałam koło, wycięłam kieliszkiem środek i delikatnie przeniosłam na olej. Troszkę koślawe ale walka o pierwszego była zacięta, więc śmiem twierdzić, że podołałam zadaniu :) Kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuściłam w mikrofali i posmarowałam pączki.
Zrobiłaś te pączuszki? Wrzuć zdjęcie w komentarzu :)
O mamo, obłęd! Jedyny minus to taki, że za szybko znikają :)
Na jakim oleju pani smaży?
A ja zamiast serka dałam twarożek sernik owy w takiej ilości jak w przepisie i paczusie obtoczylam w cukrze z cynamonem. Mniami
właśnie je zrobiłam! i teraz jest mały problem ;/ bo nie wiem czy doczekają, aż domownicy wrócą do domu :) są PRZEPYSZNE !!!!!
Cukier puder do masy czy do posypane?
Coś mi się zdaje, że przejdę się sklepu po serki. Wyglądają naprawdę fajnie a nie robiłam czegoś takiego jeszcze. Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Jakiś czas temu kupiłam w sklepie Francuskie Magdalenki. Nawet niezłe- ale wiadomo kupione więc mnóstwo konserwantów, więc postanowiłam zrobić własne. Czytałam wiele przepisów, ale znalazłam fajny i oczywiście po swojemu zmodyfikowałam. Wyglądają przepięknie- bo musi byc specjalna blaszka na Magdalenki. W piekarniku piecze się je 5-8 minut!!!! :) Najsmaczniejsze są prosto z piekarnika. I chyba tak jak te pączuszki- uzależniają. Więc- uciekam do sklepu po serki. Pozdrawiam
Oj uzależniają :D
Właśnie je zrobiła są przepyszne, tylko że przy smażeniu musiałam często myć łyżkę….??
Robilam je. Sa rewelacyjne!
Nie lubię Cię za ten przepis! Co z moją dietą?? Taki pyszne i błyskawiczne :-)
ty pamiętaj moje słowa “najlepsza jest dieta obrotowa, gdzie się nie obrócisz, tam jesz” :)
Smakują pysznie ☺zrobione na serkach danonkach?
na danonkach? no proszę :) piękne
Mniam:-)
:)
Zrobiłam i rewelacja :-) polecam wszystkim :-)
super, cieszę się bardzo :)
Są bardzo pyszne jedzenie mniam
Jest to rozwiązanie ;)
super, że wam smakują :)
A olej można jeszcze raz wykorzystać? Pozdrawiam
To zależy. Jeśli nie spalisz go, to jak najbardziej. Ja wkładam zimny olej do lodówki. Zwłaszcza jak piekę pączki, oponki czy racuchy to szkoda wylewać.
Dziękuję za szybką odpowiedź ?
Dzisiaj będę robiła pączusie :)
czekam na zdjęcie :)
Wypróbowałam przepis i pączki wyszły przepyszne! Łatwo szybko i przyjemnie, z rewelacyjnym efektem ! Dziękuję za przepis :)
Polecam się :)
Jak w opisie – ok 35 ;)
Przepyszne!!!!!Bardzo Pani dziękuję za przepis. Takie proste że aż banalne:)Paczków tradycyjnych nie potrafię,nie wyszły mi nigdy dobre więc tym bardziej się cieszę że podała Pani taki super przepis. Pozdrawiam.
Polecam się na przyszłość :)
To już 3 raz jak je robię:) córka je uwielbia i sąsiadki chętniej przychodzą na kawę , nawet na wynos biorą ;) dziękuję , pączusie są rewelacyjne !
jakie piękne zdjęcie :) jakby moja sąsiadka piekła takie piękne pączki, też bym do niej chętnie wpadała na kawusię :)
ależ apetytu nabrałam ! koniecznie musze wypróbować ! a zapowiedź, że w 5 minut – brzmi zachęcająco
Pychotka. . Jutro robimy
Hm…. W środku zakalec a w smaku nic specjalnego. Może jakby dodac alkoholu i mniej cukru to by się nie paliły tak szybko a przez ten czas dopiekły
Może z którymś z produktów których używałaś coś było nie tak? Te pączki są naprawdę proste. Nie zdarzyło mi się nigdy aby były nie upieczone w środku ;) Spróbuj jeszcze raz. Na pewno się uda!
Szklanka 200ml czy 250ml ? :)
a jak nie lubię serków homogenizowanych ani nic w tym rodzaju cos innego mozna dać?
zapewne tak :)
Próbował ktoś zrobić bez jajek?
Synek na żółtko i białko jaja uczulony:( robię leniwe bez jaj, kluski ziemniaczane, naleśniki, pączków nie próbowałam.
ja niestety nie próbowałam, ale w weekend zrobię mały eksperyment :)
jajko jest tylko lepikiem aby suche się połączyło możesz zastąpić śmiało jajko 4 lub 3 łyżkami śmietany lub kefiru będą aksamitne w środku :) a i tak w smaku będą takie same jak z jajkiem
A na jaką ilość są podane te składniki?
zależy jakie duże będziesz robić, ale na ok 35 szt
Córeczki wcinały i tylko paluszki oblizywały.Super ekspresowy przepis na pyszne pączusie :)
cudowne, aż zgłodniałam :)
pozdrowienia dla córeczek
ja do tego dodaję jeszcze łyżkę śmietany lub kefiru wtedy ciasto jest eleganckie i delikatne oraz daję ciut mniej mąki 1 i 3/4 i przed nabraniem porcji łyżeczkę namaczam w oleju i tak co każdy pączek
To sms mojego dziecinstwa ciesze sie ze odnalazlam zapomniany przepis?
smacznego :)
a da sie z tego przepisu zrobic wieksze paczki? np nabierajac lyzka do zupy? dosmaza sie w srodku?
Tak. Zobacz na koniec wpisu, ja robiłam takie duże jak donaty.
Ja robię podobnie placuszki na śniadanie :D na jedną osobę 1 jajko mieszam z jogurtem naturalnym, dodaje ekstrakt waniliowy, cukier/miód/słodzik w zależności co akurat mam pod ręką , pół szklanki mąki (ja daje pół na pół kukurydziana ze zwykłą) łyżeczka proszku do pieczenia wszystko widelcem oczywiście mieszam i na koniec ścieram jabłko do tego mieszam, smażę bez tłuszczu, pyszności :D
o, dzięki. Wypróbuję na pewno :)
Świetny przepis ;) Rzeczywiście robi się szybko i łatwo a efekty super smaczne :)! Pierwsze moje pączki haha, moja mama nie wierzyła że sama je zrobiłam, polecam wszystkim zabieganym mamom!!!
Pozdrów mamę :)
Dziękuję:) Te pączuszki robi się tak szybko, że aż za ;) Coś słodkiego? To może pączuszki zrobisz?? Ale najbardziej cieszą pochwały dzieciaczków i męża :) Pozdrawiam gorąco!
Robiłam wczoraj i wszyscy byli nimi zachwyceni. Niektóre trzymałam chyba troszkę za krótko na oleju i wyszły jakby z nadzieniem :P
Co jeszcze bardziej zachwyciło gości, więc ciiiiii….mozna powiedzieć, ze to specjalnie nadziewane :D
haha ok, to będzie nasz nowy patent :)
Właśnie zrobiłam dzisiaj. Są przepyszne. Nawet mój mąż przymierza się do zrobienia samemu
Macie zdjęcie?
Dzieki za przepisik .Pozdrawiam serdecznie
Właśnie się delektuję pączusiami ? mam dwójka małych dzieci na inne pączki nie mam czasu, ale te w zupełności mi wystarczają. Boooskie. Przypominają mi oponki serowe mojej babci ☺
O tak, podobne w smaku :) Cieszę się, że wam smakują. Ściskam :)
Będzie trzeba wypróbować ?
Koniecznie :) ale uważaj, bo uzależniają :)
Właśnie skończyłam robić są rewelacyjne! ?
jaaaaakie piękne :) to niesamowite uczucie, widzieć, że naprawdę korzystacie z tych przepisów :) Dziękuję
czy mała łyżeczka ciasta to nie za mało na takiego pączka?
nie, to są małe pączuszki.
zobacz film, dołączyłam
Musisz JE sprobowac a nie ICH sprobowac
A to nie będzie jak dla wersji z dopełniaczem? ;)
Żadna rewelacja od dawna robie dzieciom te pączki
Zazdroszczę, że posiadłaś/eś tę tajemną wiedzę już tak dawno temu ;)
egoista poprostu!
Szybko, łatwo, pysznie. .. :)
czy mozna uzyc serka mascarpone zamiast homogenizowanego?
Jasne
u mnie to się nazywa racuchy, babcia je piekła, pyszne palce lizać
Też znam przepis na racuchy ale tam są drożdże. Jakby nie nazwać, są pyszne :) Babcie znały się na gotowaniu i pieczeniu :)
Petarda! Robi się tak samo szybko jak zjada- są przepyszne! Dziękuję za przepis ☺
Bardzo proszę Kasiu :)
Świetny pomysł, zapisany i do wykorzystania w najbliższym czasie
Bardzo się cieszę :)
Ojojojjjjj…. Mój tata zawsze robił przepyszne. To bardziej paczki czy racuchy?
Pączki, zdecydowanie :)
Pół szklanki cukru pudru też mieszamy z resztą składników czy to tylko do posypki?
Mieszamy z resztą składników
na karnawał jak znalzał, ale już na śniadania w sobotę chyba bym się bała, bo waga by chyba oszalała po jakimś czasie :-)
To po jakimś czasie wyrzuć wagę :)