Każda z nas ma swoje ulubione przepisy. Takie, które czynią z nas królowe i absolutnie każdy chciałby je poznać. Nic dziwnego, takie przepisy są jak złoto. Zwłaszcza jeśli w grę wchodzi marynata do mięsa. Sezon imprezowy w pełni, dlatego zapraszam Was na moje 3 ulubione pomysły na marynatę. Możecie wykorzystać je zarówno na grilla, ale też do pieczenia mięsa w piekarniku. Miłej zabawy i smacznej imprezy Wam życzę z tymi przepisami :) Jestem tego bardziej niż pewna :)
Marynata do mięsa
Pikantna marynata do mięsa z chili
- 10 udek z kurczaka bez skóry
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki soli (używam himalajskiej)
- 3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 2 łyżki przyprawy do gyrosa w dużym opakowaniu Kamis
- 1/2 łyżeczki chili Kamis
- 1 łyżeczka wędzonej papryki Kamis
- 1/2 łyżeczki kurkumy w dużym opakowaniu Kamis
- 1/2 łyżeczki pieprzu ognistego w dużym opakowaniu Kamis
- 2 łyżki oleju
Mięso delikatnie nacinamy i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. Wszystkie składniki marynaty do mięsa umieszczamy w misce i blendujemy na gładki mus. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania i zalewamy marynatą. Musimy dokładnie wszystko wymieszać, aby mięso dobrze obtoczyło się z każdej strony sosem. W najlepszej wersji powinno postać w lodówce ok 5 godzin. W ekspresowej od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 50 min. Jeśli natomiast chcecie je upiec na grillu, nie uzyskacie sosu własnego, ale mięso będzie cudowne i kruche. Podajemy z ryżem i surówkami. I słuchamy jak wszyscy nas chwalą :)
Marynata do mięsa z warzywami i wędzoną papryką
- 8 plastrów karczku
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka wędzonej papryki Kamis
- 1/2 łyżeczki chili Kamis
- szczypta pieprzu ognistego w dużym opakowaniu Kamis
- 1 łyżeczka oregano w dużym opakowaniu Kamis
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem w dużym opakowaniu Kamis
- 1/2 łyżeczki soli (używam himalajskiej)
- 1 łyżka masła orzechowego (obojętnie z jakich orzechów)
Wszystkie składniki marynaty do mięsa łączymy i blendujemy na mus. Zalewamy nią mięso. Nagrzewamy patelnię grillową i smażymy mięso. Podajemy z grzankami czosnkowymi :)
Marynata do mięsa z sosem sojowym do kurczaka
- 2 duże piersi z kurczaka
- opakowanie śliwek suszonych bez pestki
- 2 opakowania boczku surowego
- pomidorki koktajlowe i inne warzywa, np cebula
- patyczki do szaszłyków
Marynata
- kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki Kamis
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka w dużym opakowaniu Kamis
- sól do smaku (ostrożnie bo sos sojowy jest słony)
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Śliwki owijamy boczkiem. Przygotowujemy warzywa. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Kurczaka kroimy na 2,5 cm kawałki i przekładamy do marynaty. Na patyczki nadziewamy mięso, śliwki w boczku i warzywa. Ponownie to samo, aż zostanie wolny 1,5 cm kawałek patyczka. Szaszłyki smażymy na grillu i podajemy z ulubionymi sałatkami.
Razem z marką Kamis zapewniamy, że wystarczy dla wszystkich :) Zapraszajcie przyjaciół i bawcie się wybornie. Smacznego:)