FitKuchniaObiad

Marynata do mięsa – 3 kozackie przepisy, które zrobią z Ciebie królową!

Każda z nas ma swoje ulubione przepisy. Takie, które czynią z nas królowe i absolutnie każdy chciałby je poznać. Nic dziwnego, takie przepisy są jak złoto. Zwłaszcza jeśli w grę wchodzi marynata do mięsa. Sezon imprezowy w pełni, dlatego zapraszam Was na moje 3 ulubione pomysły na marynatę. Możecie wykorzystać je zarówno na grilla, ale też do pieczenia mięsa w piekarniku. Miłej zabawy i smacznej imprezy Wam życzę z tymi przepisami :) Jestem tego bardziej niż pewna :)

Marynata do mięsa

Marynata do mięsa

Pikantna marynata do mięsa z chili

Mięso delikatnie nacinamy i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. Wszystkie składniki marynaty do mięsa umieszczamy w misce i blendujemy na gładki mus. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania i zalewamy marynatą. Musimy dokładnie wszystko wymieszać, aby mięso dobrze obtoczyło się z każdej strony sosem. W najlepszej wersji powinno postać w lodówce ok 5 godzin. W ekspresowej od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 50 min. Jeśli natomiast chcecie je upiec na grillu, nie uzyskacie sosu własnego, ale mięso będzie cudowne i kruche. Podajemy z ryżem i surówkami. I słuchamy jak wszyscy nas chwalą :)

Marynata do mięsa

Marynata do mięsa

Marynata do mięsa z warzywami i wędzoną papryką

Wszystkie składniki marynaty do mięsa łączymy i blendujemy na mus. Zalewamy nią mięso. Nagrzewamy patelnię grillową i smażymy mięso. Podajemy z grzankami czosnkowymi :)

Marynata do mięsa

Marynata do mięsa z sosem sojowym do kurczaka

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • opakowanie śliwek suszonych bez pestki
  • 2 opakowania boczku surowego
  • pomidorki koktajlowe i inne warzywa, np cebula
  • patyczki do szaszłyków

Marynata

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Śliwki owijamy boczkiem. Przygotowujemy warzywa. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Kurczaka kroimy na 2,5 cm kawałki i przekładamy do marynaty. Na patyczki nadziewamy mięso, śliwki w boczku i warzywa. Ponownie to samo, aż zostanie wolny 1,5 cm kawałek patyczka. Szaszłyki smażymy na grillu i podajemy z ulubionymi sałatkami.

Marynata do mięsa

Marynata do mięsa

Razem z marką Kamis zapewniamy, że wystarczy dla wszystkich :) Zapraszajcie przyjaciół i bawcie się wybornie. Smacznego:)

Udostępnij: