Grillowanie, to nie tylko popularny wśród Polaków sposób na przyrządzania mięs, ale także świetny pomysł na wspólne spędzanie czasu podczas ciepłych, letnich wieczorów. Aby potrawy z rusztu miały jak najlepszy aromat, co z pewnością jeszcze bardziej umili wspólne ucztowanie, warto pamiętać o kilku wskazówkach. W przeciwieństwie do powszechnie panujących przekonań, mięsa nie należy nakłuwać przed wrzuceniem na ruszt, a grill, to nie to samo, co zaczerpnięte z amerykańskiej kultury barbecue. Chcesz poznać różnice i dowiedzieć się więcej? Zachęcamy do przeczytania artykułu.
Grill, a barbecue
Te dwa określenia bardzo często używane są zamiennie, co jest błędem, gdyż mowa o dwóch różne metody termicznej obróbki mięsa i warzyw. Grillowanie to nic innego jak stosunkowo krótkie (ok 40 min.) pieczenie artykułów spożywczych na ruszcie, bezpośrednio nad ogniem. Sposób ten sprawdza się świetnie w przypadku niewielkich kawałków mięsa – małe porcje i niewielka odległość od źródła ciepła, sprawia, że są szybciej gotowe do spożycia. Barbecue, to z kolei precyzyjny i bardziej skomplikowany proces przyrządzania potraw, któremu poddawane są większe porcje, umieszczone nad rozżarzonymi węglami. Ze względu na niższą temperaturę pieczenia niż w przypadku grillowania, proces przebiega znacznie wolniej i może trwać nawet 10 godzin. Wymienia się różne techniki barbecue, których wybór należy uzależnić od rodzaju pieczonego mięsa, jednak według ogólnej zasady, powinno ono być dość tłuste (np. żeberka, steki wołowe).
Przydatne wskazówki dotyczące grillowania
Jak już wcześniej wspomniano, nacinanie lub nakłuwanie mięsa i kiełbas przed wrzuceniem na ruszt to mit. Nie jest to najlepsze rozwiązanie, gdyż w ten sposób wyciekają z nich soki, przez co danie staje się suche. Należy natomiast pamiętać o właściwym marynowaniu półproduktów, co wzmocni ich soczystość i nada wyjątkowy aromat. Chcąc jeszcze bardziej podkreślić zapach i smak przygotowanych w ten sposób potraw, można umieścić na rozżarzonym węglu świeże zioła, np. takie jak tymianek, rozmaryn, a także cynamon, imbir, orzechy. Warto również pamiętać, by w trakcie pieczenia co jakiś czas odsączać mięso, gdyż marynata oraz tłuszcz kapiący na węgiel przyczyniają się do wydzielania szkodliwych substancji. Aby grillowanie przyniosło jak najlepszy efekt, który sprawi, że danie będzie rozpływać się w ustach, radzimy, by tuż przed zakończeniem całego procesu posmarować powierzchnię mięsa glazurą, przygotowaną np. na bazie miodu i żurawiny, sosu sojowego, soku z ananasa lub mieszanki miodu i chili. Dzięki temu potrawa zyska kolejną porcję aromatów, a chrupiąca skórka będzie jednocześnie odpowiednio soczysta.
Pieczołowicie przygotowane mięso, poddane obróbce w odpowiedniej temperaturze, okaże się prawdziwą kulinarna gratką nie tylko dla zagorzałych fanów grillowania, ale także dla wszystkich, którzy lubią od czasu do czasu zjeść danie pieczone na ruszcie. Jeżeli chcesz zaczerpnąć więcej wskazówek dotyczących pieczenia na grillu i nie tylko, zajrzyj na: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/sezon-grillowy/grill-fakty-i-mity.html.
Grafika: pixabay.com
Wpis sponsorowany