mamagerka.pl – inspirujący blog parentingowy
  • Lifestory
    • Parenting
    • Książki
    • Lista Przeżyć
    • Wnętrza
    • Uroda
    • DIY
    • Testy
      • Samochody
      • Sprzęty
  • Kuchnia
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Kolacja
    • Lunchboxy
    • Gotowe jadłospisy
    • Przekąski
    • Słodkości
    • Bez glutenu
    • Post Dąbrowskiej
    • Fit
  • Podróże
    • Restauracje
    • Łódź i okolice
    • Polska dla dzieci
    • Hotele
    • Organizacja podróży
    • Góry
    • Chorwacja
    • Włochy
    • Austria
  • Współpraca
  • Sklep
    • Ebook “Prosta Kuchnia” + VIDEO + bonusowy film!
mamagerka.pl – inspirujący blog parentingowy
mamagerka.pl – inspirujący blog parentingowy
  • Lifestory
    • Parenting
    • Książki
    • Lista Przeżyć
    • Wnętrza
    • Uroda
    • DIY
    • Testy
      • Samochody
      • Sprzęty
  • Kuchnia
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Kolacja
    • Lunchboxy
    • Gotowe jadłospisy
    • Przekąski
    • Słodkości
    • Bez glutenu
    • Post Dąbrowskiej
    • Fit
  • Podróże
    • Restauracje
    • Łódź i okolice
    • Polska dla dzieci
    • Hotele
    • Organizacja podróży
    • Góry
    • Chorwacja
    • Włochy
    • Austria
  • Współpraca
  • Sklep
    • Ebook “Prosta Kuchnia” + VIDEO + bonusowy film!
0
  • Bez kategorii

Gorąca czekolada do picia – Prosta i pyszna

  • 9 stycznia 2015
  • 30 komentarzy
  • 2 minuty
Total
1
Shares
1
0
0
0
0
0

Nie zdarzyło mi się robić w domu czekolady latem, chociaż przeciwwskazań nie ma :) Jednak kiedy za oknem zimno, buro i ponuro (i na dodatek nie ma śniegu), marzę o niej bez przerwy. Dzięki niej długie i leniwe wieczory są jakby piękniejsze. A już na pewno smaczniejsze. Jest jeszcze jedna zaleta przygotowania czekolady w domu. Jest zdecydowanie tańsza niż ta w kawiarni :) Jedna porcja tej czekolady to koszt ok 3 zł. Za czekoladę w kawiarni zapłacimy minimum 8 zł. I jeszcze nie mamy pewności, że nie jest z proszku :(

 

Zasada przygotowania czekolady jest praktycznie zawsze taka sama ale musimy pamiętać, że dodając mniej mleka otrzymamy gęstą czekoladę, do jedzenia łyżeczką. W podanych przeze mnie proporcjach, jest to czekolada pitna. Próbowałam wiele kombinacji. Można przygotować z czekolady gorzkiej. Konieczne jest wtedy dodanie przynajmniej 2 łyżek cukru pudru. Ma ona jednak smak, jakby to określić, wytrawny. Z samej mlecznej jest dla mnie zdecydowanie za słodka, jeśli jednak jesteś fanem takich słodyczy, możesz się pokusić o taką wersję. Moja idealna proporcja to czekolada mleczna i deserowa (45% kakao) w proporcji 1:1

 

Jeśli jesteś fanem cynamonu, możesz dodać do gotującego się mleka laskę cynamonu. Przed rozlaniem czekolady należy ją wyjąć a bitą śmietanę oprószyć cynamonem :)

 

 

Lista składników

Wersja podstawowa

  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada deserowa
  • 2 szklanki mleka (moja szklanka ma 150 ml pojemności, więc razem będzie 300 ml mleka)
  • 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)- do czekolady ok 50 ml, reszta do ubicia

Opcjonalnie

  • 1 słoiczek Wiśni z amaretto

 

Krok 1

W garnku zagotowuję 1 szklankę mleka (150 ml). Do gorącego mleka dodaję obie pokruszone czekolady i mieszam, aż się rozpuszczą.

 

Krok 2

Wlewam kolejną szklankę mleka (150 ml) i kremówkę. Ja dodaję ok 100 ml ale radzę wam dodać 50 ml. Całość trzymam na ogniu przez ok 3, 4 minuty ciągle mieszając. Dzięki temu płynna czekolada zgęstnieje. Jednak mieszanka nie może się gotować. Dodaję zalewę z wiśni, jest to jednak opcja dodatkowa. Całość mieszam.

 

Krok 3

Resztę kremówki ubijam na sztywną pianę.

Krok 4

Na dno szklanek lub pucharków układam wiśnie z amaretto (można pominąć) i zalewam je czekoladą. Za pomocą szprycy wyciskam bitą śmietanę.

 

_MG_1081

Smacznego!

 

 

Jeśli przygotujecie czekoladę z tego przepisu, podzielcie się zdjęciem na FB :) A jeśli przepis się wam spodobał, udostępnijcie. Jak zawsze, czekam na wasze komentarze :)

 

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Share 0
Share 0
Coś podobnego?
  • czekolada do picia
  • czekolada z bitą śmietaną
  • gorąca czekolada
  • jak zrobić czekoladę do picia
  • jak zrobić gorącą czekoladę
Poprzedni wpis
  • Bez kategorii

Przekąski do pracy – Zamiast kanapki # 1

  • 7 stycznia 2015
Czytaj
Następny wpis
  • Bez kategorii

Zaczynamy – Czterodniowy detox – jadłospis i opis

  • 12 stycznia 2015
Czytaj
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
30 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gość
Gość
3 lat temu

W dzieciństwie miałam okazję pić gorzką czekoladę do picia. Była bardzo gęsta, ale nie trzeba było jeść jej łyżeczką. Nie posiadała w składzie mleka i śmietany.

0
Odpowiedz
Julcia?
Julcia?
3 lat temu

Zrobiłam bez wiśni ale też pycha wszyscy zachwyceni.??

0
Odpowiedz
Milosniczka-Czekolady
Milosniczka-Czekolady
8 lat temu

Ty się chyba pomyliłaś. Co to za proporcje? Na zaledwie dwie tabliczki czekolady to nawet samej śmietany podałaś za dużo. Pol litra mleka na dwie tabliczki? No co ty?
Kochani ja na porcję dla siebie zużywam pół tabliczki gorzkiej i pół mlecznej czekolady, połamane rozpuszczam w 1/4 szkl. mleka. I wychodzi gęsta pyszna czekolada. Angeliko jestem w szoku ze podałaś takie proporcje.

0
Odpowiedz
ugotowani.tv
ugotowani.tv
Reply to  Milosniczka-Czekolady
8 lat temu

W filmie mówię, że tylko część śmietany jest do czekolady a część do ubicia. I piszę wyraźnie, że jest to czekolada do picia a nie gęsta, do jedzenia łyżeczką. Jeśli ktoś chce gęstą czekoladę, musi dać mniej mleka. Ale o tym piszę w poście: “Zasada przygotowania czekolady jest praktycznie zawsze taka sama ale
musimy pamiętać, że dodając mniej mleka otrzymamy gęstą czekoladę, do
jedzenia łyżeczką. W podanych przeze mnie proporcjach, jest to czekolada
pitna.”

-1
Odpowiedz
paulla
paulla
Reply to  ugotowani.tv
8 lat temu

Ok zrobiłam i już wiem na czym polega błąd. To moja wina, przepraszam bo
nie dopisałam w poście, że moja szklanka ma w tym wypadku 150 ml
pojemności. Czyli dwie szklanki oznaczają 300 ml mleka. Ilości śmietany
są ok ale koniecznie trzeba to kilka minut trzymać na gazie, żeby
śmietanka zgęstniała. Zależy też widzę od firmy czekolady. Teraz
zrobiłam z innej firmy i wyszła mniej gęsta. Więc bezpiecznie będzie
dodać mniej śmietany. Dopisałam już we wpisie wszystko. Przepraszam za
zamieszanie.

0
Odpowiedz
Malina
Malina
Reply to  Milosniczka-Czekolady
8 lat temu

Faktycznie… to straszne… żeby cię ten szok nie zabił ;) A teraz weź głęboki oddech i obejrzyj film albo przeczytaj opis raz jeszcze…

0
Odpowiedz
Miłośniczka-Czekolady
Miłośniczka-Czekolady
Reply to  Malina
8 lat temu

Dobrze Angeliko zaraz obejrzę film.

0
Odpowiedz
Kamil Witaszewski
Kamil Witaszewski
Reply to  Malina
8 lat temu

Nie trzeba być za bystrym aby domyśleć się, że szklanka może mieć bardzo różną pojemność ;)

0
Odpowiedz
Miłośniczka-Czekolady
Miłośniczka-Czekolady
Reply to  Kamil Witaszewski
8 lat temu

Może mężczyzna tego nie wie ale jest rzeczą ogólnie przyjętą ze w przepisach szklanka to 250 ml, lub 200 ml. 150 ml to może być co najwyżej kubeczek. To wprowadziło w błąd. W ten sposób to można by bez końca. Ze miało być 300, 250, 200, 150 albo i 100.
Łyżka tez może być wazowa ale jednak każdy wie o co chodzi jak czyta “4 łyżki mąki”.

0
Odpowiedz
paulla
paulla
Reply to  Miłośniczka-Czekolady
8 lat temu

Buhahaha…..ja w ogóle myślę, że po co się męczyć. Nie wystarczy nazwa dania, potrawy(jak kto woli), lista składników i już…Po co filmik, krok po kroku? Chyba nie trzeba być “za bystrym”, żeby sobie ustalić proporcje…..

0
Odpowiedz
Dorota Gąsiorowska
Dorota Gąsiorowska
8 lat temu

Nie wyszło mi takie gęste jak Tobie a robiłam wg przepisu. Ile użyłaś czekolady? (ja 300g mlecznej i 100g gorzkiej) Co mogło pójść nie tak?? :( bo mi wyszło słodkie kakao

0
Odpowiedz
ugotowani.tv
ugotowani.tv
Reply to  Dorota Gąsiorowska
8 lat temu

Dałam dwie czekolady, tak jak pisałam w przepisie. Czekoladę trzeba chwilę pogotować, żeby śmietana kremówka zgęstniała. Na początku faktycznie może być płynna. Zaraz będę robiła jeszcze raz.

0
Odpowiedz
ugotowani.tv
ugotowani.tv
Reply to  Dorota Gąsiorowska
8 lat temu

Ok zrobiłam i już wiem na czym polega błąd. To moja wina, przepraszam bo nie dopisałam w poście, że moja szklanka ma w tym wypadku 150 ml pojemności. Czyli dwie szklanki oznaczają 300 ml mleka. Ilości śmietany są ok ale koniecznie trzeba to kilka minut trzymać na gazie, żeby śmietanka zgęstniała. Zależy też widzę od firmy czekolady. Teraz zrobiłam z innej firmy i wyszła mniej gęsta. Więc bezpiecznie będzie dodać mniej śmietany. Dopisałam już we wpisie wszystko. Przepraszam za zamieszanie.

0
Odpowiedz
Monisia
Monisia
8 lat temu

A z tej ilości składników ile wychodzi porcji? Tak mniej więcej…….

0
Odpowiedz
ugotowani.tv
ugotowani.tv
Reply to  Monisia
8 lat temu

3 takie szklanki jak na zdjęciu, lub 2 duże wysokie szklanki, tak mniej więcej :)

0
Odpowiedz
Monisia
Monisia
Reply to  ugotowani.tv
8 lat temu

Dziękuję. Więcej niż mniej :)

1
Odpowiedz
Monika (wikilistka)
Monika (wikilistka)
8 lat temu

Mniam! Liczę, że znajdziesz termos ; )

0
Odpowiedz
ugotowani.tv
ugotowani.tv
Reply to  Monika (wikilistka)
8 lat temu

Boję się nie znaleźć :)

0
Odpowiedz
Ewa TK
Ewa TK
8 lat temu

wygląda apetycznie i smakowicie :) choć nie przepadam za gorącą czekoladą tak takiej z chęcią bym się napiła :)

0
Odpowiedz
ugotowani.tv
ugotowani.tv
Reply to  Ewa TK
8 lat temu

Ewa możesz wypić zimną haha :)

0
Odpowiedz
wpdiscuz   wpDiscuz
SKLEP #gotujzmamagerka
  • Warsztaty "Poranki Uważności" 399,00 zł
  • Wielki pakiet 4 e-booków
    Oceniono 1.00 na 5
    238,00 zł
  • Naszyjnik "Zostań przy sobie" POZŁACANY DUŻY
    Oceniono 1.00 na 5
    179,00 zł
mamagerka.pl – inspirujący blog parentingowy
Inspirujący blog dla zorganizowanych i świadomych rodziców

wpisz to czego szukasz i naciśnij ENTER

wpDiscuz
 

Loading Comments...