Z marką 4Swiss bardzo się lubimy od wielu lat. Mówiąc „z marką” mam na myśli nie tylko ich produkty, ale też ludzi, którzy je tworzą i którzy z marką pracują. To właśnie marka 4Swiss została 3 lata temu ambasadorem moich poranków uważności. Do dziś jest z nami ukochany ekspres do kawy. Kiedy więc w 4Swiss pojawił się nowy produkt, bardzo się ucieszyłam, że mogę go dla Was przetestować. Choć musicie wiedzieć, że podchodziłam do Frytkowicy Powietrznej 4Swiss trochę sceptycznie, jak pies do jeża, bo w mojej głowie kłębiło się pytanie „Czy naprawdę potrzebujemy sprzętu do robienia frytek?”
Frytkownica Powietrzna 4Swiss ABB-021
Już sam fakt postawienia tego pytania sugeruje jak bardzo nie miałam pojęcia z jakim urządzeniem będę miała do czynienia. Po miesiącu użytkowania Frytkownicy jestem nią absolutnie zachwycona. Nazwa będzie być może dla wielu osób myląca, tak jak dla mnie na początek. Jest to jednak absolutnie zjawiskowe, wielofunkcyjne urządzenie, w którym istnieje nieograniczona wręcz możliwość przygotowywania posiłków.
Jako zapracowanej mamie dwójki dzieci, niejednokrotnie łączącej home office z domowym nauczaniem, zależy mi na sprawnym przygotowaniu smacznych i wartościowych posiłków oraz ograniczeniu czasu niezbędnego na gotowanie. Dzięki AirFryerowi posiłki przygotowuje się szybciej, a te przygotowane z wyprzedzeniem, a następnie odgrzewane, nie tracą walorów smakowych. Urządzenie jest bezpieczne i proste w obsłudze, dlatego nawet nasze dziewczynki bez problemu przygotowują sobie w niej dania. Sprawdziłam kilka razy jak super sobie poradziły. Przygotowane wcześniej przeze mnie posiłki czekały w lodówce i każdy w miarę potrzeby mógł je sobie szybko przygotować.
Wiecie, że jestem na zmianę na diecie ketogenicznej i Low Carb, a więc są to diety wysokotłuszczowe i niskowęglowodanowe. Korzystając z Frytkownicy Powietrznej unikamy smażenia w głębokim tłuszczu, dodając zdrowe, pełnowartościowe tłuszcze do innej części naszych odżywczych posiłków. No dobrze, ale czym tak naprawdę jest Frytkownica Powietrzna 4Swiss i co w niej możemy przygotować?
Frytkownica Powietrzna 4Swiss ABB-021
Frytkownica beztłuszczowa 4Swiss ABB-021 cyrkuluje ultra gorące i silnie sprzężone powietrze, przez co eliminuje potrzebę użycia oleju. To właśnie dlatego zamiennie stosowaną nazwą tego urządzenia jest frytkownica powietrzna. Rezultatem tego rodzaju obróbki termicznej są potrawy pysznie chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Posiłki przygotowane przy użyciu tej technologii są zdrowe i niskokaloryczne.
Technologia opiekania powietrzem pozwala na zachowanie doskonałych walorów smakowych potraw (pomimo ograniczenia zawartości tłuszczu). Urządzenie piecze, smaży, grilluje, gotuje powietrzem.
Perfect View System we Frytkownicy Powietrznej 4Swiss
Frytkownica beztłuszczowa 4Swiss posiada okienko kontroli wypieków czyli Perfect View System. Pozwala to na podgląd i kontrolę postępów obróbki termicznej bez konieczności otwierania urządzenia i przerywania jego pracy. Do tej pory szukając takiego urządzenia stawaliśmy jako konsumenci przed wyborem: Air Fryer z drzwiczkami i okienkiem podglądu vs Air Fryer z wygodną i łatwą do zachowania w czystości szufladą. 4Swiss uznało, że idealnym rozwiązaniem byłoby połączenie tych dwóch funkcjonalności.
Jako użytkownik tego urządzenia mogę potwierdzić, że to w pełni przemyślany model frytkownicy powietrznej 4Swiss ABB-021 wyposażony w PERFECT VIEW SYSTEM, który naprawdę ułatwia korzystanie z urządzenia. Fakt, że jedną ręką można wyjąć szufladę a przez okienko podglądu na bieżąco monitorować cały proces przygotowywania dania, jest naprawdę ogromnym ułatwieniem.
Nad szufladą znajduje się w pełni dotykowy panel sterujący. Składa się z czterech przycisków dotykowych, ekranu LED (gdzie wyświetla się czas i temperatura) oraz pokrętła do wyboru i zatwierdzania ustawień. Możemy sami ustawiać czas i temperaturę urządzenia, albo skorzystać z jednego z 8 predefiniowanych ustawień.
Halogen zamiast grzałki
Zastosowanie halogenu zamiast – standardowo – grzałki maksymalizuje efektywność pracy Frytkownicy. Dzięki temu błyskawicznie osiąga ona pełną moc grzewczą i optymalny zakres promieniowania cieplnego. Halogen zastosowany we frytkownicy powietrznej 4Swiss dodatkowo posiada osłonę wspomagającą utrzymanie urządzenia w higienicznym stanie. Najbardziej jako użytkownik zwracam uwagę na to, że dzięki temu Frytkownica działa natychmiast i w odróżnieniu od piekarnika, nie trzeba jej nagrzewać. Zastosowanie halogenu to unikalne rozwiązanie w Polsce.
Inne zalety Frytkownicy powietrznej 4Swiss
- wielofunkcyjność – urządzenie piecze, gotuje, smaży, rozmraża, odgrzewa, suszy
- posiłki przygotowane są o około 1,5 x szybciej niż w tradycyjnym piekarniku
- duża moc przekłada się na wysoką efektywność urządzenia
- posiłki odgrzewane przy użyciu frytkownicy 4Swiss są jakby “odświeżane” – odgrzewana pizza, czy kotlety odzyskują swoją świeżość i chrupkość (jest to zupełnie inna jakość dań niż po odgrzaniu ich w mikrofali, pizza smakuje jak wyciągnięta dopiero z pieca)
- bardzo korzystny stosunek parametrów do ceny urządzenia – Frytkownica kosztuje tylko 699 zł
- tackę i szufladę można myć w zmywarce
- jest bezpieczne w używaniu przez starsze dzieci
- jest mobilna – dzięki temu, że Frytkownica jest mała i lekka można ją bez problemu zabrać na wakacje, będzie idealna na wyjazdy kamperem czy do domków, gdzie nie ma kuchni
Przepisy z Frytkownicy Powietrznej
Będziecie w szoku ile rzeczy można przygotować w jednym urządzeniu. Wybrałam dla Was 4 szybkie propozycje, które ukazują przekrój możliwości, jednak to tylko wierzchołek góry lodowej. Możecie tutaj bowiem suszyć owoce, grzyby, piec ciasta (jaki cudny wychodzi sernik), rozmrażać i wiele innych. Zaobserwujcie mnie na Instagramie ponieważ tam będę wrzucać więcej przepisów przygotowywanych na bieżąco.
Śniadanie mistrzów lub przekąski na imprezę z Frytkownicy Powietrznej 4Swiss
- szparagi zielone
- boczek w plastrach
- śliwki suszone
- ser Halloumi
Szparagi myjemy i odkrawamy końcówki. Owijamy plastrem boczku i układamy bezpośrednio we Frytkownicy Powietrznej 4Swiss. Następnie każdą suszoną śliwkę owijamy jednym plasterkiem boczku i układamy obok szparagów na tacce we Frytkownicy. Ser Halloumi kroimy w plastry o grubości 1 cm (możemy cieńsze, kwestia gustu) i również wkładamy na ruszt pojemnika. Całość pieczemy przez 7 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli ser wymaga jeszcze dopieczenia, ponownie można go dopiec jeszcze przez 2 minutki. Całość można podać zarówno jako śniadanie z sałatą i ulubionymi warzywami. Jednak super się też sprawdzi jako dodatki do deski serów, czy przekąski na imprezę.
Roladki ze śliwką i boczkiem we Frytkownicy Powietrznej 4Swiss
- 6 udek z kurczaka (można kupić już bez kości)
- 12 plastrów boczku
- 12 suszonych śliwek
- ulubiona przyprawa do kurczaka lub sól, pieprz
- dodatki: ziemniaki, ryż, kasze itp (przyprawy, olej)
- sałatka z ulubionej zieleniny i warzyw z dodatkiem oleju z pestek moreli i sosem balsamicznym
Z udek zdejmujemy skórę i pozbawiamy ich kości. Mięso nacieramy przyprawą lub solą i pieprzem. Udko układamy na 2 plastrach boczku. Na środek mięsa dajemy liście szpinaku oraz pomidora z zalewy i całość ściśle zawijamy w rulon.
Pieczemy 30 min w temperaturze 200 stopni we Frytkownicy Powietrznej 4Swiss korzystając z programu automatycznego „Chicken”. Podajemy z ulubionymi dodatkami i sałatką.
Frytki z Frytkownicy Powietrznej 4Swiss
Tutaj nie ma żadnej filozofii i ciężko podać składniki. Możecie skorzystać z opcji kupnych mrożonych frytek, albo pokroić ziemniaki i przygotować je w ten sam sposób. Polecam domowe ziemniaki spryskać delikatnie olejem, dzięki czemu frytki będą bardzo chrupiące.
Bez względu na rodzaj wybranych frytek, wybieramy program automatyczny „French Chips” i za 15 minut nasze frytki są już gotowe. Aby frytki z Frytkownicy Powietrznej były jeszcze bardziej chrupiące, można w trakcie pieczenia wyjąć szufladę i je przemieszać.
Cytrynowe muffinki z Frytkownicy Powietrznej 4Swiss
- 250 g mąki pszennej – 2,5 szklanki ALBO w wersji bez glutenu 1, 5 szklanki mąki jaglanej i 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub bezglutenowego proszku do pieczenia)
- 1 szklanka ksylitolu lub brązowego cukru
- szczypta soli
- 200 ml oleju ( u nas ryżowy)
- 200 ml wody gazowanej
- 75 ml mleka
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki budyniu
- olejek cytrynowy (możemy dodać skórkę z cytryny startą na drobnej tarce)
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Jajka roztrzepujemy widelcem, wlewamy do nich wodę, mleko i olej. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przelewam do foremek, do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 12-15 minut w temp 180 stopni we Frytkownicy Powietrznej 4Swiss. Najlepiej piec je w silikonowych, szklanych lub metalowych foremkach.
Frytkownica Powietrzna 4Swiss Abb-021 – podsumowanie
Na początku sceptycznie podchodziłam do tego urządzenia. Jednak po miesięcznym testowaniu Frytkownicy Powietrznej muszę przyznać, że to naprawdę ułatwia codzienne przygotowywanie posiłków. Jestem zachwycona Frytkownicą Powietrzną i zrozumiałam, że jej możliwości są nieograniczone. Można w niej piec, gotować, smażyć, odgrzewać czy odświeżać posiłki. Od miesiąca nie użyłam w domu klasycznego piekarnika, ponieważ szuflada Frytkownicy jest tak duża, że bez problemu przygotowuję tutaj posiłki dla całej naszej rodziny.
Za praktycznością Frytkownicy przemawia też fakt, że posiłki przygotowują się dużo szybciej niż w klasycznym piekarniku. Na przykład podudzia z kurczaka smażę 20 minut. W tym czasie przygotowuję dodatki do obiadu i zasiadamy do stołu. To naprawdę pomocne, zwłaszcza kiedy czas w ciągu dnia to twoja najdroższa waluta.
Gdzie sprawdzi się takie urządzenie?
- w każdym domu, gdzie liczy się smak i czas
- dla zapracowanych rodziców
- w małych mieszkaniach, gdzie nie ma możliwości zamontowania piekarnika
- w akademikach
- w mieszkaniach do wynajęcia
- dla kogoś, kto mieszka sam i mało gotuje
- na wyjazdach wakacyjnych – idealne do zastosowania w kamperze, na polu namiotowym, na kwaterze – obniża czas przygotowania posiłków, a to na wakacjach jest bardzo ważne.
Ekstra, muszę taki sprzęt wziać pod uwagę. Póki co to często jadam w restauracji gdy nie mam czasu na gotowanie ;)
Świetny sprzęt! Myślę, że sprawdziłby się w niejednej kuchni. Zwłaszcza, że jest to urządzenie wielofunkcyjne, czego się kompletnie nie spodziewałam. To mega rozwiązanie, że można w jednym i tym samym urządzeniu coś usmażyć, upiec, czy nawet rozmrozić.
Dziękuję za twoja recenzje. Myślę, że to naprawdę super produkt, i przyda się w każdym domu.
Cena jest bardzo przystępna jak na taki wielofunkcyjny sprzęt. Fajnie, że można go wykorzystać na wiele różnych sposobów. Podoba mi się 🙂
Mam nadzieję, że uda mi się namówić męża na zakup ;)
Tego Ci życzę a wtedy pamiętaj, że na moim Ig zawsze podaję aktualne zniżki :)
Posiadam tego typu frytkownicę i o ile, na początku byłam nastawiona sceptycznie, o tyle teraz ją uwielbiam i korzystam non-stop. Szaszłyki, lub mięso wychodzą jak z grilla, robię też w niej grzanki, podgrzewam potrawy z obiadu, przypiekam ziemniaki …. Jest w użyciu non stop. Bardzo polecam.
Czyli dokładnie jak u mnie. Też się zastanawiałam na co to komu a teraz codziennie używam :) Dobrze, że nie jestem z tym sama :)
Czekałam na recenzję tego sprzętu. Wygląda to obiecująco😀
Ale miło to czytać. Mam nadzieję, że ten wpis odpowiedział na Wszystkie Twoje pytania.
Bardzo dobrze przygotowany opis. Zwięźle i na temat.
Dziękuję, starałam się stworzyć wpis, który sama czytałabym z przyjemnością.
Bardzo ciekawie sie zapowiada. Super odpisałaś aż mam ochote przetestować.
Doskonale Cię rozumiem ❤️
Ale ciekawie opisałaś! Oglądałam Twoje gotowanie na story i byłam zachęcona, a po wpisie jestem zachęcona jeszcze bardziej do zakupu 😀 ciekawe co na to mój mąż 🙈
Daj mu też pooglądać, może się „zachęci” tak samo jak Ty :)