Jak co roku czas mam zaplanowany praktycznie do końca wakacji. Z jednej strony to szalone, wiem, ale z drugiej lubię ten stan świadomości, że wiem co się będzie działo, gdzie i z kim. Jednak teraz powoli wchodzę na wiosenne tory z typowymi wiosennymi potrawami. Dla mnie numerem jeden na wiosennej liście kulinarnych Must Have są tarty. Kocham wszystkie tarty. Od tych fit, po te bomby kaloryczne. I gdy widzę tarty w każdej kawiarni wiem, że od teraz będzie już tylko piękniej. Nie byłabym sobą, gdybym nie chciała przygotować tarty w wersji fit, bez glutenu i nawet bez pieczenia. Przed Wami FIT tarta z kremem z awokado. Zakochacie się w niej!!!
FIT Tarta z kremem z awokado
Przepis na tortownicę 23-25 cm
Spód tarty
- 15 sztuk dużych daktyli bez pestek
- 3/4 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 3 łyżki oleju kokosowego
Daktyle moczymy w wodzie przynajmniej przez godzinę. Po tym czasie odlewamy wodę. Wszystkie składniki spodu blendujemy albo rozdrabniamy w malakserze. Powstanie zbita, lepiąca się masa. Jeśli macie foremkę sylikonową, masę wykładacie od razu do foremki. Jeśli macie, jak ja, formę ceramiczną (lub metalową itp), wykładamy foremkę papierem do pieczenia i dopiero na papier dajemy spód tarty. Wylepiamy masą dokładnie całą foremkę tworząc ok 1,5 cm wysokości brzegi tarty. Całość wkładamy do lodówki na ok godzinę, dwie.
Masa z awokado
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 2 bardzo dojrzałe awokado
- 1/3 szklanki miodu, syropu klonowego albo innego słodzidła
- 4 czubate łyżki kakao
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- naturalny aromat cytrynowy, pomarańczowy lub waniliowy (daj swój ulubiony)
- 2 łyżeczki żelatyny i odrobina wody do jej rozpuszczenia
- ulubione owoce do dekoracji tarty
Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i mieszamy. Odstawiamy na moment i w tym czasie pozostałe składniki masy dokładnie blendujemy. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do reszty masy i blendujemy do połączenia się składników. Wlewamy na spód tarty i wyrównujemy. Dekorujemy ulubionymi owocami i wstawiamy na noc do lodówki. Gotowe!
Mniam, mniam, prawda?
To jak, macie wszystkie składniki?