Chciałbym móc powiedzieć, że chleb zawsze piekę sama. Ach, jakie by to było cudowne. Przecież każdy potwierdzi, że domowy jest najlepszy. Nie zawsze mam jednak czas, niestety. Ale nie popadam w przygnębienie, staram się to nadrobić kiedy tylko mogę. Ten przepis to ostatnio mój nr 1. Za każdym razem dodaję inne zioła i wychodzi nowy smak.
Pamiętajcie też o jakości jogurtu naturalnego. Im bliżej terminu przydatności, tym mniej żywych bakterii więc możemy sobie darować. I omijamy te z wypukłym wieczkiem, bo oznacza to rozwój szkodliwej mikroflory.
Chleb idealnie komponuje się z bigosem.
Albo z leczo :)
Albo z czymkolwiek :)
Zatem zostawiam was z przepisem i eksperymentujcie, a co tam :)
Lista składników
na małą keksówkę
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej (dałam typ 720)
- 3 łyżki otrąb gryczanych
- opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 3/4 łyżki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml jogurtu greckiego
- 250 ml ciepłej wody
Krok 1
Wszystkie składniki umieszczam w misce robota i wyrabiam hakami do ciasta lub nożem do chleba przez 5 min. Ostatecznie możecie wyrobić ręką.
Krok 2
Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce (np pod grzejnik, pod kołdrę, do piekarnika) do czasu, aż masa podwoi objętość.
Krok 3
Keksówkę smaruję olejem i przekładam wyrośnięte ciasto. Równam i odstawiam na blat na 15 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik na 200 stopni.
Krok 4
Wstawiam chleb do nagrzanego piekarnika i piekę ok 45 min. Po tym czasie jeszcze przez 30 min pozostawiam w blaszce, następnie wykładam na kratkę i studzę.
Krok 5
Kroję po wystudzeniu i zajadam. Wam również polecam :)
Smacznego!
A wam często zdarza się piec chleb? Jaki lubicie najbardziej? Jeśli macie ochotę podzielić się swoim przepisem, wysyłajcie na meila
Wasze komentarze oczywiście mile widziane :)
Robiłaś ten chleb, ale wykorzystując tylko mąkę żytnią?
Pieczesz w piekarniku czy w maszynie do pieczenia chleba?
Piekę w piekarniku, nie posiadam maszyny. Piekłam w połowie żytni, w połowie pszenny ale z samej żytniej jeszcze nie. Mam w planach upiec z orkiszowej.