Bez glutenuFitKuchniaŚniadanie

Bezglutenowe placuszki z 2 składników (bez jajek, mleka, mąki)

Przepis na bezglutenowe placuszki z 2 składników dostałam od swojej czytelniczki (the.world.of.ka) i jestem za niego bardzo wdzięczna. Placuszki robi się błyskawicznie i mogą być tylko bazą do nowych eksperymentów w kuchni, albo pełnowartościowym posiłkiem. Byłam zaskoczona, że to może tak smakować, ale zachęciło mnie to do kolejnych eksperymentów z kaszą. Uprzedzając Wasze pytania, placuszki ani nie pachną, ani nie smakują kaszą :)

Bezglutenowe placuszki z 2 składników

Bezglutenowe placuszki z 2 składników

  • 1 szklanka kaszy gryczanej białej niepalonej
  • 2 słodkie, bardzo dojrzałe banany

 

Kaszę zalewamy na noc wodą do takiej wysokości, aby dobrze ją zakryła. Rano wodę odlewamy i dodajemy do kaszy banany. Dokładnie blendujemy masę, żeby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy i nie dodajemy żadnego oleju. Smażymy placuszki z obu stron na suchej patelni. Koniec :)

Bezglutenowe placuszki z 2 składników

To chyba najkrótszy przepis na bezglutenowe placuszki z 2 składników jaki kiedykolwiek widziałam :) Pieczcie, dodawajcie owoce, bitą śmietanę jeśli szukacie wrażeń i żyjcie dobrze :) Love :)

Udostępnij: