Założę się, że większości z Was marka Kamis kojarzy się z przyprawami wytrawnymi, być może nawet takimi, których używałam w ostatnich wpisach jakie dla Was przygotowaliśmy. Dzisiaj więc Was zaskoczę i pokażę Wam 3 fit desery i to nie byle jakie, bo przygotujecie je w 5 minut. Ja wiem, że ten wpis będziecie czytać o każdej porze roku, ale kiedy go piszę, z nieba leje się żar, a na termometrze jest 34 stopnie w cieniu… Jestem więc pewna, że pokochacie te przepisy i wejdą na stałe do Waszych domów również dlatego, że nie wymagają specjalnie dużych nakładów pracy. Jesteście gotowi?
Fit desery – Lody kokosowo bananowe bez mleka
- 3 niewielkie banany
- 10 łyżek mleka kokosowego (stała, gęsta część mleczka z jednej puszki)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Kamis
- 1 łyżeczka cynamonu Kamis
- ulubione owoce, np borówki
Mleczko powinno stać w lodówce, aby na górze zebrała się gęsta część. Banany, mleczko i cukier z wanilią miksujemy na krem. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i cynamon i ponownie mieszamy. Do drugiej dodajemy owoce. Masy naprzemiennie nakładamy do foremek na lody, albo do szklanych pucharków i mrozimy. Najlepiej przez całą noc w lodówce.
Fit desery – Śliwki pod błyskawiczną kruszonką
- 800 g śliwek
- garść rodzynek
- borówki, maliny (albo mrożone owoce)
- 2 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 8 łyżek miodu (syropu z agawy, trzcinowego)
- 1 łyżeczka cynamonu Kamis
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Kamis
Wszystkie składniki kruszonki (bez owoców i rodzynek) mieszamy w misce. Owoce dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do małych naczynek do zapiekania. Możemy też zrobić jedno duże „ciasto” w tortownicy, albo foremce. Owoce posypujemy dokładnie sporą częścią kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 8 minut. Gotowe :) Nie muszę Wam mówić, że smakują wybornie z gałką lodów, prawda? :)
Fit desery – Jogurt kokosowy z pestkami dyni
- gęsta część mleczka kokosowego
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Kamis
- 2 jabłka pokrojone w kostkę
- cynamon Kamis
- płatki owsiane
- płatki migdałów podprażone na patelni
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Odstawiamy na bok. Gęstą część mleczka kokosowego mieszamy z odrobiną soku z cytryny i 1 łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią. Jabłka ze skórką kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem i cukrem w wanilią. Na dnie pucharków układamy płatki owsiane (ok 2 łyżek na porcję). Zalewamy je jogurtem kokosowym i układamy na to jabłka. Całość ponownie polewamy jogurtem i posypujemy prażonymi pestkami. Możemy udekorować świeżymi owocami.