Pokazywałam wam już chleb pełnoziarnisty, który uwielbiamy z wielu powodów. Skusiłam się też na wypróbowanie chleba czystoziarnistego, dostępnego w sklepach Biedronka. Idea chleba jest dokładnie taka sama. Mieszamy ziarna ze składnikami mokrymi i pieczemy. Zobaczcie film.
A teraz kilka słów podsumowania.
Chleb jest naprawdę bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość. Kosztuje 6, 49 zł
Pokusiłam się o małą matematykę i porównałam go cenowo z domowym wypiekiem. Nie uwzględniłam w kalkulacji ceny wody, soli i miodu, gdyż założyłam, że są w każdej kuchni.
Wychodzi na to, że 100 g mieszanki gotowej kosztuje nas 2,59 zł, bez dodawania jakichkolwiek ziaren czy suszonych owoców. Wtedy koszt wzrośnie.
Natomiast 100 g mieszanki domowej (z mojego przepisu) kosztuje nas 2,04 zł już z dodatkiem suszonych owoców.
Jak widać, koszt bardzo podobny. Różnica jest jednak taka, że w tym domowym chlebie możemy mieć nieskończenie wiele kombinacji smakowych. Możemy też upiec wersję bezglutenową, a takiej w Biedronce nie widziałam. Kto wie, może to kwestia czasu :)
Według mnie oba chleby są przepyszne. Wybór pozostawiam wam. Ten kupny robi się o tyle szybciej, że nie musimy odmierzać składników. Ale na to też mam sposób. Gdy robię mieszankę za pierwszym razem, potrajam wszystkie składniki. Mieszam i dzielę na trzy równe porcje. Jedną piekę od razu a pozostałe dwie przechowuję w zamkniętych słoikach. Późniejsza praca polega więc już tylko na wsypaniu tych składników do miski i dolaniu składników mokrych. Jak w przypadku gotowej mieszanki.
Jestem bardzo ciekawa waszej opinii o tym chlebie. Mieliście już możliwość przetestować go w swojej kuchni? Smakował wam?
Czekam na wasze komentarze :)