Jeśli szukacie pomysłu na szybki, tani i w dodatku smaczny obiad, to dobrze trafiliście. Pierś przygotowana w taki sposób jest soczysta i delikatna. Sos jest kremowy ale dobrze doprawiony. Idealnie pasuje do tego makaron lub puree z ziemniaków. Sok możecie zastąpić wytrawnym winem, a kremówkę serkiem kanapkowym lub mascarpone.
Porcja, w zależności od podania, wystarcza dla 2-4 osób.
Lista składników
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok 330 g)
- sól, pieprz i Zmielona gorczyca (ok 1 łyżeczki ziaren gorczycy)
- 1 łyżka oleju lub innego tłuszczu do smażenia
- 3 cebulki szalotki lub biała część pora
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki soku jabłkowego (lub wina wytrawnego)
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
Krok 1
W moździerzu ucieram ziarenka gorczycy. Pierś z kurczaka nacieram solą, pieprzem oraz gorczycą.
Krok 2
Rozgrzewam olej i układam na nim piersi. Smażę do zrumienienia z każdej strony.
Krok 3
W międzyczasie drobno kroję szalotki, czosnek ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Krok 4
Czosnek i cebulę dodaję do kurczaka i smażę jeszcze około minuty, cały czas mieszając, żeby czosnek się nie przypalił.
Krok 5
Dolewam sok jabłkowy (można zastąpić winem) i podgrzewam. Dodaję kremówkę i musztardę. Mieszam i duszę pod przykryciem ok 20 minut. Gotowe.
Smacznego!
Lubicie pierś z kurczaka? Jaki jest wasz ulubiony sposób jej podania?
zrobiłam, potwierdzam, bardzo smaczne :) mięso soczyste, sosik pyszny :)
Muszę zrobic wygląda bardzo apetycznie, musi byc pyszne:)