Burgery – kiedyś standardowe w formie, tłuste i kojarzone z wątpliwej jakości fast foodem, w ostatnim czasie sukcesywnie zmieniają swój PR. Moda na jedzenie z food trucków i atrakcyjne przepisy na alternatywne sposoby serwowania burgerów sprawiły, że mają dziś spore grono swych zdeklarowanych fanów. Warto wiedzieć, że burgery można dostać nie tylko w food truckach, ale też w nowoczesnych bistrach czy renomowanych restauracjach. Co ważne, smaczne burgery, w wersji klasycznej, wegańskiej czy azjatyckiej, można z powodzeniem wykonać samodzielnie w domu. Poniżej trzy przepisy na smaczne burgery, w wersji mięsnej oraz wege.
Domowy burger w wersji tradycyjnej
Burger w klasycznej, najprostszej wersji to po prostu kotlet z wołowiny. Jednak domowego burgera można przygotować z wielu innych rodzajów mięs – mielonej jagnięciny, kurczaka, indyka, a nawet łopatki wieprzowej. Tego ostatniego można przyrządzić już w 15 minut! Jakie składniki trzeba przygotować, by wykonać 4 smakowite, miękkie i soczyste domowe burgery z łopatki wieprzowej?
- 4 bułki z sezamową posypką
- 250 g zmielonej łopatki wieprzowej
- Średnie jajko
- Pół dużej cebuli lub jedna mała
- Ząbek czosnku
- 30 g boczku
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 bułka kajzerka, najlepiej kilkudniowa
- Sałata
- 2 średnie pomidory
- 2 ogórki kiszone
- 2 czerwone cebule
- 4 plastry wędzonego boczku
- Opakowanie sera topionego (w formie kwadracików)
- Mleko (do zalania bułki)
- Przyprawy: pieprz i sól
- Sos do hamburgerów
Przygotowanie domowych burgerów należy rozpocząć od wykonania kotletów. W tym celu, czerstwą bułkę trzeba zalać mlekiem, a kiedy nasiąknie, dobrze odcisnąć. Następnie, bułkę wraz z łopatką, boczkiem i czosnkiem należy zmielić, a do powstałej masy dodać jajko, musztardę, ketchup, przyprawy oraz podsmażoną wcześniej cebulkę. Po wymieszaniu powstałej masy, można formować kotlety. Warto przy tym pamiętać, że ich średnica powinna być nieco większa od średnicy bułki – podczas smażenia, kotlety lekko się skurczą. Uformowane kotlety dobrze jest umieścić na kwadrans w zamrażarce.
Kolejny krok to smażenie kotletów. Dzięki temu, że wcześniej były w zamrażarce, łatwiej będzie je umieścić na patelni. Do smażenia dobrze jest przygotować mocno rozgrzaną patelnię grillową, a kotlety smażyć z obu stron, aż do zarumienienia. Po usmażeniu, na patelni warto ułożyć na kilka chwil przepołowione bułki – dzięki temu, burgery będą chrupiące. Ostatni krok to „złożenie” burgerów, które powinno poprzedzić podsmażenie plastrów boczku. Burgery można konstruować wedle uznania, umieszczając na bułce, oprócz kotleta i boczku, warzywa w różnej konfiguracji i ser topiony. Wszystko wystarczy zalać sosem i gotowe!
Burger wegański – bezmięsny fast food
Ciecierzyca to popularny składnik, który bardzo często pojawia się w wegańskich przysmakach. Można go znaleźć nie tylko w hummusie czy falafelach, ale też, to właśnie z ciecierzycy przygotowywane są pyszne, wegańskie burgery. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania burgerów z ciecierzycy?
- Puszka ciecierzycy
- Pęczek natki pietruszki
- Pół szklanki bułki tartej
- Ząbek czosnku
- Średniej wielkości cebula
- 3 łyżki oleju
- Pół łyżeczki majeranku
- Pół łyżeczki cukru
- Łyżka płatków drożdżowych
- Sól, pieprz
Przygotowanie wegańskiego burgera jest bardzo proste. Na początek, należy odsączyć ciecierzycę, i odstawić wodę z puszki, która przyda się później. Ciecierzycę należy rozdrobnić w malakserze, albo za pomocą tłuczka do ziemniaków. Cebulę trzeba pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, aż się zarumieni. Następnie, cebulę, pokrojoną natkę pietruszki, 4 łyżki wody z ciecierzycy, olej oraz przyprawy, trzeba dodać do ciecierzycy i wszystko dokładnie wymieszać. Z tak uzyskanej masy, można formować burgery, które trzeba smażyć na oleju, na średnim ogniu pod przykryciem, aż się zarumienią.
Burger azjatycki – dla wielbicieli orientalnych smaków
Burger azjatycki to propozycja dla tych, którzy lubią orientalne smaki. To danie, które zdecydowanie różni się od tradycyjnego burgera. Z jakich składników można go przygotować? Do przygotowania 4 burgerów azjatyckich, przydadzą się:
- 4 bułki do hamburgerów
- 300 g mielonej wołowiny
- 4 plastry sera cheddar,
- 1 puszka marynowanej kapusty kimchi,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka cukru,
- Pół ostrej papryczki chili
Sos sojowy należy wymieszać razem z sosem rybnym, octem oraz cukrem. Do tak powstałego płynu, trzeba dodać czosnek i paprykę, a następnie wszystko zagotować i poczekać aż zgęstnieje. W ten sposób powstanie sos. Wołowinę najlepiej podzielić na cztery porcje i uformować z nich kotlety. Ze względu na sos, który jest wyrazisty w smaku, nie trzeba ich doprawiać. Kapustę kimchi należy posiekać w paski i przesmażyć na patelni. Następnie należy przesmażyć przekrojone na pół bułki.
Kolejny krok to smażenie burgerów. Najlepiej smażyć je po 2 minuty z każdej strony. Kiedy zostaną przewrócone na druga stronę, warto posmarować je sosem i położyć na nich ser, żeby się roztopił. Następnie, na jednej stronie bułki należy rozłożyć kimchi oraz przygotowane mięso z serem. Całość można dodatkowo wzbogacić o ostrą papryczkę.
Zdjęcia – fotolia.com
Post sponsorowany