Jesień i zima idealnie nadają się na spotkania z przyjaciółmi. Czuję ogromny niedosyt spotkań towarzyskich, zwłaszcza po okresie chorobowym w naszym domu. Mamy taki zwyczaj w naszej rodzinie, że w piątki zapraszamy gości, a raz na pół roku organizujemy jakieś większe imprezy. Mam opracowany całkiem sprawny plan na organizację, ulubione szybkie przepisy na przekąski i grafik, którym dziś chętnie się podzielę.
Jeśli tak jak ja lubicie zapraszać gości, podpowiem jeszcze, że w portalu winnicalidla.pl znajdziecie szeroką gamę produktów, z których stworzycie idealne zestawy na prezent, na małe spotkania w gronie najbliższych, oraz na wielkie imprezy. Zwłaszcza, jeśli lubicie robić większe rezerwacje, wszelkie trunki zarezerwujecie bez wychodzenia z domu. Dzięki temu też odhaczycie jeden z punktów, dużo wcześniej i nie będziecie gorączkowo biegać po sklepach w dzień imprezy.
Ponadto będzie czekał na was bezpłatny ebook do pobrania z plannerem przyjęcia, przepisami na szybkie przekąski oraz listą zakupów :) Nic, tylko drukować i zapraszać gości.
Szybkie przekąski na imprezę
TIP: Poniżej 5 bardzo szybkich i smacznych pomysłów na przekąski. Wszystkie przygotujecie w godzinę. Podpowiem, że większość rzeczy możecie zrobić dzień wcześniej. Pokrójcie warzywa na szaszłyki, zróbcie farsze i wszystko może czekać w lodówce. Tartaletki zróbcie od razu z podwójnej porcji dzień wcześniej, wystarczy do sałatki i nadzienia z boczku. Na godzinę przed przyjściem gości zrobicie resztę. W domu będzie roznosił się cudowny zapach.
Mini gofry na wytrawnie
Z podanych składników wychodzi 8 standardowych, oraz 16 mini gofrów.
Na gofry
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- szczypta soli
Na farsz
- 2 białe cebule
- 500 g pieczarek
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Wszystkie składniki na ciasto zblendować razem. Gofrownicę rozgrzewamy i nalewamy ciasto łyżką. Smażymy na złoto i studzimy.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym maśle. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę albo plastry i wrzucamy do cebuli. Smażymy, aż cała woda z cebuli wyparuje. Doprawiamy do smaku.
Na gofry nakładamy gotowe pieczarki i posypujemy startym serem. Jeśli mamy ochotę, można je jeszcze przez 5 minut zapiec w piekarniku, żeby ser się rozpuścił.
Tartaletki z boczkiem – niebo w gębie
Z podanych składników wychodzi 16 małych tartaletek.
Tip: Możecie upiec tartaletki samodzielnie, albo skorzystać z gotowych. Pamiętajcie tylko, żeby kupić wytrawne babeczki.
Ciasto
- 225 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 5 łyżek zimnej wody
Farsz
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cebula
- 8 pomidorów suszonych z oleju
- 250 g boczku (kupcie już pokrojony)
- 200 g sera (możecie kupić już starty)
- pieprz i majeranek do smaku
Wszystkie składniki na ciasto ucieramy w robocie planetarnym, następnie formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Boczek wrzucamy na patelnię i wytapiamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i razem smażymy, aż cebula się zeszkli. Przekładamy do miski, studzimy. Teraz dodajemy resztę składników farszu i mieszamy.
Foremki do tartaletek wylepiamy ciastem, nakłuwamy i od razu dodajemy farsz. Jeśli mamy gotowe babeczki, rozstawiamy je na blaszce i uzupełniamy farszem. Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika można posypać szczypiorkiem.
Sałatka warzywna w kruchych miseczkach
Z podanych składników wychodzi 16 babeczek. To ten sam przepis na babeczki, co powyżej. Dlatego od razu możesz po prostu zrobić podwójną porcję. Sałatkę można zrobić dzień wcześniej.
Ciasto
- 225 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 5 łyżek zimnej wody
Wszystkie składniki na ciasto ucieramy w robocie planetarnym, następnie formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Foremki do tartaletek wylepiamy ciastem, nakłuwamy i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy. Możecie też wykorzystać gotowe wytrawne babeczki.
Sałatka warzywna
- 1 spore jabłko
- 300 g dobrej cienkiej kiełbasy (nie powinna być tłusta)
- 200 g kiszonych ogórków (waga bez zalewy)
- 3 jajka
- 3 duże ziemniaki
- 1/2 selera
- 2 pietruszki
- 1 słoiczek mieszanki groszek – kukurydza – marchewka
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 200 ml majonezu
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki, seler i pietruszkę wkładamy do jednego dużego garnka i zalewamy wodą. Nie obieramy ich. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Może to trwać ok 30 minut. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo.
Jabłka, kiełbasę, ogórki, jajka i ugotowane warzywa kroimy w drobną kostkę. W moim odczuciu, czym kostka jest drobniejsza, tym smaczniejsza jest sałatka.
Dodajemy musztardę i majonez. Dokładnie mieszamy. Odstawiam do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Teraz doprawiamy solą i pieprzem. Radzę robić to stopniowo. Ta ilość będzie zależna od tego, jak słone były ogórki i kiełbasa. A wiecie przecież, że dodać łatwiej niż odjąć :)
Kruche babeczki napełniamy sałatką, ozdobnie możemy udekorować jajkiem przepiórczym.
Szaszłyki z ciasta francuskiego
Z podanych składników wychodzi ok 16 szaszłyków, w zależności od szerokości pasków.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka kiełbasek frankfurterek albo kabanosów
- czerwona i żółta papryka
- mała cukinia
- patyczki do szaszłyków
- jajko do smarowania
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce. Kroimy na paski o szerokości ok 3 cm. Pozostałe składniki kroimy w kostkę. Na pasek ciasta nakładamy kiełbaskę, zawijamy ciastem, dajemy cukinię, następnie znowu ciasto i papryki. I tak do momentu, aż skończy się ciasto. Na koniec musimy przez całość przebić wykałaczkę do szaszłyków. Szaszłyki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Rogaliki z boczkiem z ciasta francuskiego
Z podanych ilości wychodzi 6 rogalików. Proponuję podwoić składniki. Farsz można przygotować dzień wcześniej.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie boczku parzonego w plastrach
- 250 g boczku w kostce (kupuje już pokrojony)
- 1 duża cebula
- 20 cm kawałek pora
- jajko do smarowania
Szybkie przekąski na imprezę – i co dalej?
Na moim blogu znajdziecie dziesiątki przepisów na przekąski. Przeszukajcie zakładkę “Przekąski” żeby znaleźć inspirację. A teraz mam dla Was coś specjalnego. Przygotowałam BEZPŁATNY E-BOOK, a w nim:
- szybkie przekąski na imprezę
- planner przygotowań do imprezy
- listę zakupów
Wydrukuj koniecznie i ciesz się imprezą, którą wszyscy będą wspominać z ogromnym sentymentem.
Przepis na rogaliki z boczkiem jest niepełny. Domyślam się jak ułożyć składniki, ale ile czasu piec?
20 minut w 200 stopniach
Mega ♥️
Czy jajka do babeczek wytrawnych mają być surowe czy ugotowane na twardo ?
Surowe
Dziękuję :)
Świetne pomysły! Zaraz drukuję! Dzięki za taką kulinarną inspirację ?
Ale się cieszę, że się przydadzą :)
Super pomysł Na pewno skorzystam:)
Bardzo miło mi to słyszeć :)
Ale pysznie, aż się zrobiłam głodna ? bardzo ciekawe pomysły, coś innego. Na pierwszy ogień pójdą gofry na próbę ?
Jestem ciekawa wrażeń :) Smacznego :)
Wow wow wow, w końcu podam w Sylwestra coś inego niż zwykle, nooo będzie na pewno pięknie a z całą pewnością i przepysznie, dziękuję ?
:)
Gofry i rogaliki pójdą na pierwszy ogień ???
Tak czułam, że to będą ulubione smaki :)
Wszystko wygląda rewelacyjnie… na pewno skorzystam z kilku przepisów
Ale fajnie, dziękuję :)
Genialne
Dwa pomysły wykorzystam na pewno ? sztosik ?
ooo które? :)
O jezuuuu ślinka cieknie…. Dla mojego męża zdecydowanie dwa ostatnie i do dorosłej imprezy będzie dobry podkład ?? sztosik przepisy ?
hahahah zgadzam się, dobry podkład nie jest zły :)
Ale super pomysły ?
Dzięki za miłe słowa. Mam nadzieję, że uda Ci się z nich skorzystać