Własnoręcznie przygotowane przekąski na imprezę zawsze cieszą oko i nadają się nie tylko na duże przyjęcia, małe spotkania w gronie znajomych, parapetówki, grille, czy w końcu domowe seanse filmowe. Ponieważ takich okazji jest wiele, a ja gości w domu przyjmuję bardzo często, mam dla Was kolejną porcję inspiracji.
Przygotowanie przekąsek na imprezę nie powinno zajmować zbyt wiele czasu. Prace można też rozłożyć na kilka etapów. W tym wpisie pokazuję Wam tylko proste i szybkie przekąski na imprezę, ale zazwyczaj obok nich na stole pojawiają się dania obiadowe na ciepło i sałatki, a nawet zapiekanki.
Na koniec wpisu znajdziecie FILM, gdzie krok po kroku zobaczycie etapy przygotowania przekąsek. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i zachęci do subskrybowania mojego kanału. Ale to nie koniec fajnych wiadomości. Będzie na Was czekała gotowa lista zakupów, którą możecie od razu wydrukować i popędzić do sklepu. Ponadto wszystkie przepisy znajdziecie w wersji do druku.
Jak być może zauważyliście, wszystkie przepisy już pojawiają się w tej formie, więc możecie śmiało zrobić sobie domową, personalizowaną książkę kucharską drukując sobie te karty i wpinając do segregatora. A na sam koniec możecie wygrać przecudowną zastawę porcelany DOTTY MARKI AMBITION, dlatego bądźcie wytrwali i gotowi do działania.
Moje rady! Na początku przygotujcie paprykę pieczoną do kanapeczek. Musi ostygnąć przed kolejnym etapem. Następnie wrzućcie do gotowania tortellini, a w tym czasie przygotujecie chicken bites. Kiedy tortellini będą się studzić zrobicie wrapy, a na koniec wrócicie do kanapeczek z wystudzoną już papryką. Dzięki takiemu procesowi prac, przygotowanie tych wszystkich przekąsek na imprezę zajmie Wam około godziny czasu. Super, prawda?
Przekąski na imprezę
Tortellini w parmezanie
- 250 g tortellini (dowolny smak)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- bułka tarta panko (nie zastępujcie zwykłą bułką tartą, to już nie będzie ten sam efekt)
- natka pietruszki
- małe opakowanie tartego parmezanu (ok 40-50 g)
- olej do smażenia
Krok 1
Tortellini gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Muszą być ugotowane al dente. Rozgotowane stracą swój efekt i niestety nawet smak. Po ugotowaniu odcedzamy je i pozwalamy im troszkę obeschnąć z wody. Aby przyspieszyć ten proces, możemy osuszyć je delikatnie papierowym ręcznikiem. Przesypujemy je do miski i zasypujemy mąką. Powinna dokładnie obtoczyć każdego “makaronika”.
Krok 2
Jajka roztrzepujemy w misce widelcem.
Krok 3
W misce mieszamy bułkę tartą panko, parmezan i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Olej rozgrzewamy w garnku.
Krok 4
Tortellini moczymy w jajku, obtaczamy w panierce i smażymy przez moment na rozgrzanym oleju. Bułka tarta panko bardzo szybko się rumieni, dlatego ten etap trwa dosłownie kilka sekund z każdej strony. Po chwili wyjmujemy tortellini na papierowy ręcznik i pozbawiamy nadmiaru tłuszczu. Przekąska jest gotowa. Smakuje wybornie podana z sosem BBQ albo Ajwar (bałkański sos z pieczonej papryki).
Rada! Bułka tarta panko to nic innego jak bułka tarta z pieczywa, ale o grubych, charakterystycznych kształtach. Wybieraj te japońskie i koreańskie, z doświadczenia wiem, że sprawdzają się najlepiej. Te kupne zawierają płatki drożdżowe, które dodatkowo nadają mieszance charakteru. Dlatego nie warto zamieniać jej na zwykłą bułkę tartą, ponieważ panko nadaje cudownej chrupkości i naprawdę długo potrawy pozostają “jędrne”. Dzięki temu przekąskę z tortellini możecie śmiało przygotować jakiś czas przed imprezą. Panko nadaje się idealnie do panierowania mięsa i warzyw, a dzięki swojej strukturze wchłania mniej tłuszczu niż tradycyjna bułka tarta.
Chicken Bites – kawałki kurczaka w sosie BBQ i boczku
- dobrej jakości sos BBQ
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- boczek w plastrach (koniecznie surowy wędzony) – kilka opakowań
Krok 1
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, aby się rozgrzał. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Zalewamy mięso sosem BBQ, tak, aby sos dokładnie obtoczył każdy kawałek mięsa.
Krok 2
Każdy kawałek kurczaka obtoczonego w sosie dokładnie owijamy jednym kawałkiem boczku. Tak przygotowane mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na koniec możemy jeszcze posmarować chicken bites sosem BBQ, aby nadać piękny złocisty kolor zapieczonemu boczkowi. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Gotowe! Te soczyste kąski z kurczaka to idealna przekąska na imprezę. Wbijamy w nie wykałaczki, a obok stawiamy jeszcze pojemniczek z sosem BBQ do maczania. Jestem pewna, że każdy będzie prosił o przepis na to cudo!
Mini kanapeczki z pieczoną papryką i szynką parmeńską
- 1 duża czerwona papryka
- 2 kromki ciemnego, cienkiego! chleba (np. 7 zbór)
- serek kanapkowy (użyłam chrzanowego)
- kiełki rzodkiewki
- 10 plastrów szynki parmeńskiej (2 opakowania)
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paprykę myjemy i kroimy na pół. Pozbawiamy gniazda nasiennego. Delikatnie ją solimy i układamy w naczyniu do zapiekania skórką do dołu. Zapiekamy ok 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie studzimy i kroimy na mniejsze paski. Mniej więcej o szerokości 1,5 cm.
Krok 2
Kromkę chleba grubo smarujemy serkiem. Układamy na niej paski upieczonej papryki w taki sposób, aby móc za chwilę pokroić kanapkę na mniejsze wąskie kanapeczki. Na paprykę kładziemy odrobinę kiełków. Każdą wąską kanapeczkę owijamy mocno plasterkiem szynki parmeńskiej. Układamy kanapeczki na talerzu i dekorujemy kiełkami. Włala, jak to mówią :)
Rada! Na takie kanapeczki nie sprawdzi się zwykły biały, czy ciemny pszenny chleb. Najlepiej jest wybrać chleb typu Fit, który będzie już pokrojony i zapakowany. Te kanapki są “cięższe” i lepiej trzymają strukturę przekąski.
Wrapy z mozzarellą, kurczakiem i sosem musztardowym
- opakowanie tortilli
- podwójna pierś z kurczaka
- sól, pieprz, zioła do kurczaka
- natka pietruszki
- musztarda (używam miodowej)
- jogurt naturalny
- mozzarella tarta – 200 g
Krok 1
Kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na suchej patelni doprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami. Studzimy.
Krok 2
Tortillę rozkładamy na talerzu. Na środek kładziemy kurczaka, odrobinę sera mozzarelli, posypujemy natką pietruszki, oraz dodajemy odrobinę musztardy i jogurtu naturalnego. Tortillę szczelnie zawijamy i układamy na patelni grillowej złożeniem do dołu. Po chwili przewracamy na drugą stronę. Kiedy wrapy są gotowe, kroimy je ostrym nożem na mniejsze kawałki (ok 3 cm). Możemy podać w towarzystwie sosu czosnkowego lub majonezowego.
Jeśli spisane przepisy to dla Ciebie za mało wskazówek, KONIECZNIE ZOBACZ FILM, w którym pokazuję krok po kroku jak je przygotować!!!
Kliknij na zdjęcie i pobierz PDF DO DRUKU!!!!! Wszystkie przepisy w jednym miejscu!
Pobierz gotową listę zakupów klikając na poniższe zdjęcie!
W podziękowaniu za Waszą wytrwałość mam dla Was konkurs. Dodatkowo, wszyscy czytelnicy www.mamagerka.pl otrzymają 10% rabat na zakupy na stronie DAJAR na hasło AMBITNE-GOTOWANIE
ZADANIE KONKURSOWE brzmi: Napisz w komentarzu pod tym wpisem bez jakiej przekąski nie wyobrażasz sobie dobrego przyjęcia?
Wygrywają aż 3 osoby:
Nagroda główna – komplet porcelany Ambition Dotty o wartości 289 zł (pokazany w tym wpisie)
2 nagroda – niespodzianka od marki Ambition
3 nagroda – niespodzianka od marki Ambition
Konkurs trwa od 10 grudnia do 15 grudnia 2017 r. włącznie. Wyniki zostaną udostępnione w tym poście w ciągu 7 dni roboczych. Można zgłosić nie więcej niż 2 odpowiedzi. Konkurs przeznaczony jest dla osób pełnoletnich posiadających adres korespondencyjny na terenie Polski. Nie zapomnijcie podać adresu e-mail w formularzu. Powodzenia!
EDIT!!! WYNIKI!!!
Kochani, bardzo Wam dziękuję za wspólną zabawę i masę inspiracji na przekąski. Ciężko było wybrać zwycięzców, bo chciałabym nagrodzić każdego z Was. Po długich obradach, nagrody wędrują do:
Nagroda główna – komplet porcelany Ambition Dotty o wartości 289 zł (pokazany w tym wpisie) – Kryśka (komentarz wyróżniono)
2 nagroda – niespodzianka od marki Ambition – Aneta za fingerfood
3 nagroda – niespodzianka od marki Ambition – Laura za super pomysł na polentę
Sprawdźcie proszę swoje meila, a ja czekam na Wasze adresy do wysyłki nagród!!! Jeszcze raz gratuluję!
Pamiętajcie, że wciąż możecie skorzystać ze zniżki 10% na produkty marki Ambition!!!
te mini tortille to super przekąski na imprezę :) znacznie lepsze niż zwyczajne czipsy i paluszki
Ale miła niespodzianka!!!!!Bardzo dziękuję!!!!!!!!!!!!!!
Laura
Laura podeślij proszę swój adres do wysyłki nagrody na meila blog@mamagerka.pl Pilnie :)
Kiedy będą wyniki? Czy coś przeoczyłam?
Moim niezawodnym elementem na imprezach jest ciasto francuskie, z którego można na szybko przygotować wiele pysznych i sycących przekąsek. Ślimaczki, ciasteczka, mini pizze, zawijane w cieście francuskim parówki czy co tam nam do głowy wpadnie. Przekąski z ciasta francuskiego można przygotować na słodko jak i w wersji wytrawnej. Mogło by się wydawać, że ciasto francuskie niektórym się już przejadło, jednak kiedy się spieszę przed imprezą, zawsze robiąc zakupy wkładam do koszyka gotową rolkę ciasta francuskiego i przygotowuję w mig coś pysznego. To taki mój must have;) I wszystkim smakuje, zwłaszcza na ciepło.
wojcik.kornelia@gmail.com
Wypowiem się jako rodzynek w tym gronie. Ponieważ jako samiec Alfa ? lubię weekendowe spotkania w gronie przyjaciół ,a moja żonka ogarnia pracę na etat i jeszcze dba o nasze dziewczynki, postanowiłem wziąć sprawy kuchenne na swoje bary. Eksperymentuje z różnym skutkiem, czasem jest super, innym razem po prostu bierzemy coś na śmiech ?. Ulubiona przekąska , którą serwuje to spaghetti z cukinii z mozarellą. Na maśle i oliwie podsmażam czosnek, do tego dodaje pokrojone w cienkie paski cukinię, dodaje pomidorki koktajlowe i mozarellę i chwilę trzymam na ogniu. Do tego ulubione przyprawy, na koniec prażony słonecznik- świetna przekąska i co dla kobiet ważne- fit ?. Z przekąsek mniej fit, lubię zawijaną pizzę . Ciasto gotowe na pizzę smaruję ketchupem, majonezem lub dowolnym sosem, dodaję mięso z kury podsmażone z przyprawą gyros, do tego pieczarki, ser, zawijam, do piekarnika na 20 min, upieczona pokroić na mniejsze kawałki- zawsze smakuje!(przynajmniej tak mówią)? Pozdrawiam
Nie lubie skomplikowanych wynalazkow dlatego kiedy planuje impreze na moim stole pojawiaja sie proste przekaski ale ich smak… poezja. Nie wyobrażam sobie przyjęcia bez mini pizzerinek z ciasta francuskiego. Mufinki z oliwkami i fetą-pyszna przekąska idealna nie tylko jako przystawka- to również świetny pomysł na kolacje lub śniadanie.Naleśnikowe roladki z szynką sprawdzają się niezawodnie. Ale kiedy wiem że na spotkaniu bedą również dzieci, na stole pojawiają się małe biedroneczki na talerzu udekorowanym sałatą.
Przepis na biedroneczki:
300g serka śmietankowego
2 ząbki czosnku ( ale to można pominąć jeśli dzieci nie lubią)
krakersy
czarne oliwki
pomidorki koktajlowe
kilka kropel kremu balsamicznego
natka pietruszki
sól pieprz
Serek dokładnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praske, doprawić sola i pieprzem. Następnie każdy krakers posmarować serkiem. Pomidorki podzielić na połówki,naciąć do połowy by nadać kształt skrzydełek. Głowę biedronki robię z oliwki a natka pietruszki służy za czułki. Krem balsamiczny potrzebny jest do zrobienia biedroneczce kropeczek.
Gwarantuję że mali goście będą zachwyceni.
mój e-mail: aneta.majchrzak@wp.pl
Pozdrawiam
Aneta
Na moim przyjęciu nie może zabraknąć moich dwóch popisowych słonych przekąsek, które nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają. Moje popisowe słone przekąski to ciastka z
grillowanej polenty z serem z pastą z białego sera i podwędzanych
szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni. Na ciastka potrzebujemy:
– 1/2 szklanki polenty
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka wody
– szczypta soli
– olej lub oliwa do smażenia
– 50 g startego żółtego sera
Do
garnka wsypujemy polentę, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem.
Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 – 15 minut na
bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Dodajemy starty żółty ser i
polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego
naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na
kwadraty, grillujemy na patelni grillowej na odrobinie oleju lub oliwie z
każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Grillowane kwadraty z
polenty układamy na ładnym talerzu i na każde ciastko nakładamy pastę z
białego sera i podwędzanych szprotów, rukolę i posypujemy prażonymi
pestkami dyni.
Pasta:
Kostkę dobrego, białego tłustego lub
półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać rozgniecione
podwędzane szprotki z puszki i pokrojony drobno szczypiorek. Całość
wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą
2 łyżek porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciasto
położyć kilka listków rukoli i posypać prażonymi pestkami dyni.
Moja druga propozycja to pyszne słodko – słone śledzie z duszoną w miodzie cebulą, rodzynkami i octem balsamicznym.
Potrzebujemy:
– 1 opakowanie śledzi w oleju
– 1/2 opakowania rodzynek
– 1 czerwona cebula
– 1 łyżka miodu
– 1-2 łyżki octu balsamicznego
Śledzie kroimy ukośnie. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy miód i
krótko dusimy. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i ocet balsamiczny.
Całość chwilkę gotujemy. Na każdy plaster śledzia nakładamy trochę
farszu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z chlebem
pumpernikiel.
Laura
a763@gazeta.pl
Najlepsza przekąska na przyjęcie według mnie to fingerfood – małe przekąski, które spożywamy bez użycia sztućców i talerzy. Ta formuła podania i spożywania jest o tyle wygodną, że podczas towarzyskich spotkań można swobodnie korzystać z przyjemności rozmowy i zabawy nie odrywając się od stołu. Lub na odwrót ;-) Nie
odrywając się od przyjemności jedzenia możemy czerpać z uroków zabawy. A naszych gości nie rozprasza poszukiwanie wolnego miejsca na używany talerzyk.
Lubię lekkie, proste w serwowaniu i efektowne dla oka oraz kubków smakowych przekąski. Jako fingerfood najczęściej przygotowuję:
– Tartinki – małe, okrągłe kanapeczki, które najczęściej wykrawam z pieczywa tostowego, pumpernikla, lub na bazie słonych krakersów. Na tartinki nakładam musy, kawałki śledzia lub łososia, plasterki pieczonego mięsa lub inne ulubione składniki o konkretnym smaku. Łatwe i szybkie w przygotowaniu tartinki pozostawiają szerokie pole do zrealizowania moich kulinarnych fantazji.
– Mini sandwiche – cienkie kromki pieczywa smaruję ulubioną pastą lub musem i kroję w małe trójkąty. Najbardziej efektownie prezentują się w pięciu warstwach
(3 x pieczywo, 2 x nadzienie). Do mini sandwichów idealnie pasują dodatki proste i wykwintne zarazem. Bardzo lubię podawać mini sandwiche z :
– pesto z orzechów laskowych z oregano i bazylią, do tego jajko w koszulce i płatki parmezanu
– przyrządzoną na klarowanym maśle jajecznicą z kurkami, posypaną świeżym koperkiem
– jajkiem po benedyktyńsku – gorące jajka z wybornym bekonem i aromatycznym sosem
– szparagami, długodojrzewającym serem, domowym majonezem i ziołami
– moje ulubione ostatnio mini sandwiche z pieczonymi burakami, kozim serem i orzechami, polane niesamowitym miodem rozmarynowym. Przepis na miód rozmarynowy wypróbowałam rok temu i od tamtego momentu często gości na naszym stole, gdyż jest naprawdę fantastyczny.
Potrzebujemy:
– 10 łyżek masła
– 10 łyżek ulubionego miodu
– 5 gałązek świeżego rozmarynu
Na patelni roztapiam masło, dodaję miód i gałązki świeżego rozmarynu. Gotuję na najmniejszym ogniu około 10 minut, aż do uzyskania klejącej konsystencji.
Bułkę wekę kroję na cienkie kromki. Każdą kromkę smaruję miodem rozmarynowym, układam plasterki pieczonego buraka i dobrej jakości koziego sera. Kanapki polewam ponownie miodem rozmarynowym i dekoruję ulubionymi orzechami. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
– Profitrolki – malutkie ptysie. Takie ptysie kupuję gotowe w cukierni i napełniam słonym nadzieniem. Doskonałe smakują z musem z wędzonej ryby.
– Babeczki, tartaletki i mini quiche – małe, kruche spody faszeruję dowolnymi, ulubionymi składnikami, np. boczkiem, cebulką, łososiem, serami pleśniowymi, serem feta lub ricottą.
Finger Food podaję najczęściej na paterach, tacach, lub na dużych talerzach. Na wyjątkowe przyjęcia, lub gdy mam więcej czasu przekąski wkładam do papierowych papilotek. Na paterach umieszczam po kilka rodzajów przekąsek. Lubię, jak są ustawione w równych rzędach – zachowanie wizualnego porządku pozwoli
gościom łatwo wybrać to, co jest dla nich ulubione. Czasami poszczególne składniki przekąsek serwuję w osobnych naczyniach, aby każdy w ten sposób sam sobie przekąskę skomponował.
Do przekąsek bardzo polecam białe lub różowe wino.
Pozdrawiam
Aneta
Jestem wielbicielką oscypka :) Moja ulubiona przekąska to złote sakiewki oscypkowe :) Ser ścieram na tarce, roztapiam na patelni i przy pomocy szklanki formuję sakiewkę do środka wkładam rukolę, suszone pomidory wcześniej moczone w zalewie z oliwy z oliwek , szynkę, można też dodać zielone oliwki :) pyszne polecam serdecznie:)
Z racji tego, że jestem weganką i sporo moich znajomych – na imprezach które organizujemy w domu muszą znaleźć się zarówno potrawy wegańskie jak i te nie wegańskie. Z wegańskich przekąsek u nas często pojawia się sałatka z pieczoną marchewką i płatkami migdałów, obsypana miętą z dodatkiem syropy z agawy – zazwyczaj smakuje także mięsożercom:)) Nazywają mnie mistrzynią sałatek “na winie” – potrafię wyczarować coś z tego co akurat mi się nawinię. Kolejną imprezową przekąską która uzyskała miano “imprezowego hitu” stała się sałatka z makaronu ryżowego z paluszkami krabowymi, z dużą ilością czosnku, pietruszki i sosu na bazie jogurtu naturalnego – zawsze robię podwójną porcję, bo tak szybko schodzi. Podobnie jak u Ciebie wrapy to także świetna przekąska, ja serwuje je w łososiem wędzonym lub z kurczakiem dużą ilością warzyw, sałaty, szpinaku, i sosem tzazyki – w zależności od tego co akurat mam w lodówce. Robi się je ekspresowo. Ciężko jest mi wybrać jedną ulubioną przekąskę, zatem ograniczam się do tych trzech. Jedno jest pewne stół zawsze ugina się od nadmiaru jedzenie, tak już mam “Gość w dom Bóg w dom”. Ale tak na serio to nie przekąski a ludzie, dobre towarzystwo, świetne humory są tym co stanowi o dobrą imprezie:)
Z racji tego, że jestem weganką i sporo moich znajomych – na imprezach które organizujemy w domu muszą znaleźć się zarówno potrawy wegańskie jak i te nie wegańskie. Z wegańskich przekąsek u nas często pojawia się sałatka z pieczoną marchewką i płatkami migdałów, obsypana miętą z dodatkiem syropy z agawy – zazwyczaj smakuje także mięsożercom:)) Nazywają mnie mistrzynią sałatek “na winie” – potrafię wyczarować coś z tego co akurat mi się nawinię. Kolejną imprezową przekąską która uzyskała miano “imprezowego hitu” stała się sałatka z makaronu ryżowego z paluszkami krabowymi, z dużą ilością czosnku, pietruszki i sosu na bazie jogurtu naturalnego – zawsze robię podwójną porcję, bo tak szybko schodzi. Podobnie jak u Ciebie wrapy to także świetna przekąska, ja serwuje je w łososiem wędzonym lub z kurczakiem dużą ilością warzyw, sałaty, szpinaku, i sosem tzazyki – w zależności od tego co akurat mam w lodówce. Robi się je ekspresowo. Ciężko jest mi wybrać jedną ulubioną przekąskę, zatem ograniczam się do tych trzech. Jedno jest pewne stół zawsze ugina się od nadmiaru jedzenie, tak już mam “Gość w dom Bóg w dom”. Ale tak na serio to nie przekąski a ludzie, dobre towarzystwo, świetne humory są tym co stanowi o dobrej imprezie:)
A ja muszę mieć śledzie i koreczki z szynką ,serem i oliwkami ,trzeba czymś zagryzć te procenty ?
Mój imprezowy hit to sznycle z piersi z kurczaka lub indyka z mozzarellą. Składniki i przepis są banalnie proste a smak zaskakuje wszystkich gości. Potrzebne są: 4 piersi drobiowe, 4 łyżki startego sera mozzarella, 2 łyżki masła, majeranek, sól, pieprz, jajko i bułka tarta do obtoczenia. Sznycle rozbić, przyprawić, posmarować masłem, posypać startym serem. Zawinąć, obtoczyć w jaku i bułce. Smażyć na tłuszczu ok. 15 minut na małym ogniu. Polecam gorąco! Połączenie mozzarelli z mięskiem jest pyszne i zachwyca każdego. wojcik.kornelia@gmail.com
Ja uwielbiam częstować gości potrawą w której zakochałam się dzięki mojej przyjaciółce.
Szpinak po pakistańsku na ostro ze śmietaną, pomidorami, kurczakiem, ziemniakami i cebulą, podawany z jogurtem naturalnym dla przełamania naprawdę ostrego szpinaku i własnoręcznie robionym roti – czyli pakistańskim chlebem. Najbardziej nietypowe jest to, że danie w całości je się paluchami ;) Zazwyczaj goście są mocno zdziwieni ale kiedy tylko próbują są zachwyceni i na koniec spotkania zawsze rozdaje przepisy ;)
Nie wyobrażam sobie imprezy bez domowych muffinek czekoladowych w wersji fit, od których ostatnio się uzaleznilam ? dodaje do nich mleko, jajko, erytrol, olej kokosowy, kakao, sodę, mąkę ryżowa i nadziewane je dżemem domowej roboty, który smakuje jak piernik ❤ są mocno czekoladowe i cała moja rodzinka je pokochała ?
Druga przekąska jest roladka szpinakowa z łososiem, od której uzaleznilam mojego ukochanego który kocha i szpinak i łososia ?
Dobre przyjęcie to pyszna sałatka gyros zrobiona we dwoje. Proste smaczne danie i do posiedzenia z koleżankami przy winie i na większą imprezę ;) Kurczak, kukurydza, ogórek kiszony (zwłaszcza on!) Jest koniecznością na każdej dobrej imprezie ;)
Witam. Kolejną super prostą i szybką przekaską, którą wszyscy goście chwalą są jajka gotowane zawijane w szynce parmeńskiej. Na każdą połówkę jaka daję łyżkę sosu majonezowo-musztardowego. Owijam to plastrem podsmażonej szynki i wkładam gałązkę świeżego tymianku. Ta przekąska smakuje nawet mojej siostrze, która nie przepada za jajkami. Pycha
U mnie obowiązkową przekąską na każdej imprezie jest sałatka z kurczakiem. Robi się ją szybko i wszystkim smakuje. Do sałaty dodaję kukurydzę (z puszki), pomidora, ogórka oraz rzodkiewkę. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem oraz sosem z musztardy, cytryny i odrobiny miodu. Drugą przekąską, która gości na moim stole to wszelkiego rodzaju roladki z wędliny (najczęściej szynki z indyka).
Żadne z przyjęć nie może się odbyć bez roladek pomidorowych faszerowanych serkiem ziołowym. Przepis szybki i niezwykle efektowny.
Na przyjęciu roladki znikają w mgnieniu oka.
Angelika, wiem że to mieszkanie wynajelas na potrzeby bloga ale może wiesz co ta za odcień mebli kuchennych albo gdzie kupione? Za kilka tygodni musimy z mężem wybrać projekt kuchni, najpierw chcieliśmy biała później szara ale teraz ta nam się bardzo spodobała jak zobaczyłam u Ciebie w poście. Chcemy żeby nasze mieszkanie było przytulne, wydaje mi się że te będą lepsze niż białe lub szare. Czy jest jakaś szansa że wiesz skąd sa/widziałaś gdzieś podobne?
oj nie mam pojęcia ale całość wyposażenia była z Ikea. Jeśli szukacie dobrego stolarza, to mogę polecić naszego. Pytanie tylko gdzie mieszkacie, ale on zrobi Wam taki odcień mebli, jaki sobie wymyślicie :) jakby coś, pisz meila.
Podkarpacie, to raczej za daleko :D mam prośbę czy mogłabyś mi podesłać zdjęcie mebli? Na blogu widziałam tylko takie bardziej w tle a chciałabym stolarzowi pokazać :)
U mnie must have to nuggetsy z kurczaka oraz roladki z tortilli ze szpinakiem, szynką i serkiem :)
Hej
U mnie najlepiej na imprezie sprawdzają się sakiewki z ciasta francuskiego z różnym nadzieniem np feta pomidory suszone oregano lub pieczarki ser żółty sosik pomidorowy
Poza tym wszelkie sałatki np z cieciorka ogórkiem kiszonym papryka w kostkę tuńczykiem i sosem majonezowym
Pozdrawiam
Ja nie wyobrażam sobie dobrej imprezy bez śliwek suszonych zawijanych w boczku i zapieczonych. Smakują wszystkim nawet mojej córce które nie lubi tłustych potraw.
To oczywiste, że nie ma dobrej imprezy bez koreczków! Można je podawać na słodko lub wytrawnie.. lub tak i tak :) Im bardziej wymyślna kombinacja, tym lepiej! Najlepsze jest to, że można zrobić je z wszystkiego, co się ma w lodówce i zawsze wszystkim smakują. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem wspaniale się prezentują :) Pozdrawiam!
To oczywiste, że nie ma dobrej imprezy bez koreczków! Można je podawać na słodko lub wytrawnie.. lub tak i tak :) Im bardziej wymyślna kombinacja, tym lepiej! Najlepsze jest to, że można zrobić je z wszystkiego, co się ma w lodówce i zawsze wszystkim smakują. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem wspaniale się prezentują :)
Dobrego przyjęcia nie wyobrażam sobie bez… Bez chleba ze smalcem! Do tego ogórek kiszony, sól, pieprz, nieoszukany razowiec i jest pycha =)
Smalec to podstawa, oprócz tego sałatki i oczywiście coś słodkiego. Najlepiej różne rodzaje ciast (idealne to te z kremami…), pokrojone na małe kawałki, tak żebym mogła spróbować wszystkiego po trochu!
Na moich imprezach nie może zabraknąć 2 rzeczy:
-drożdżowego warkocza z suszonymi pomidorami, szpinakiem i mozarellą ( nawet ci, co nie lubią szpinaku się nim zajadają)
-pieczonych marchewek z masłem orzechowym (to jest prawdziwe niebo w gębie, choć podchodziłam z rezerwą do tego przepisu, to odkąd zrobiłam po raz pierwszy bardzo często gości na moim stole, niekoniecznie przy okazji imprez) :)
Moja udana impreza składa sie z przekąski z łososiem. Skladniki: tortilla, serek allmette ziołowy i łosoś wędzony. Tortille smaruje serkiem kladę na to łososia i zwijam. Kilka godzin w lodówce. Potem wyciagnąć i pokroić Bardzo dobre, szybkie i łatwe w przygotowaniu i zawsze szybko schodzi na imprezie…
Nie wyobrażam sobie przyjęcia bez fajnej sałatki np makaronowej czy z mixu różnych warzyw konserwowych. Wystarczy ją podać w małych przezroczystych pojemniczkach z widelczykiem do kompletu i efekt murowany! Sprawdzi się nawet kulka mozzarelli, pomidorki koktajlowe plus liść bazyli i aromatyczna oliwa czyli wersja caprese. Pozdrawiam.