FitKuchniaObiad

Pomysł na obiad – szybka zapiekanka z mięsem

Cieszę się, że pomysł na obiad przychodzi czasem niespodziewanie, albo akurat ktoś z rodziny podeśle zdjęcie swojego :) Tak było właśnie w tym przypadku. Przed Wami przepis na zapiekankę z mięsem, na którą skusiła mnie siostra jednym zdjęciem, a później wspólnie ją przygotowałyśmy. Ja robiłam ją z mąką ryżową i mogę od razu powiedzieć, że nie polecam. Jeśli możecie użyjcie pszennej, a jeśli unikacie glutenu, lepsza chyba będzie kukurydziana z ziemniaczaną. Zapraszam na film, a później przepis w formie pisanej krok po kroku.

Pomysł na obiad – zapiekanka z mięsem

Porcja dla 4-6 osób

Nastaw piekarnik na 200 stopni, grzanie góra – dół

Poziom przygotowania – bardzo łatwy

Czas przygotowania – 10 min

Czas pieczenia – 60 min

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę (surowe)
  • cienkie kiełbaski drobiowe (opcjonalnie, albo kabanosy)
  • 4 papryki (różne kolory)
  • 8 pieczarek
  • 1 por (jakieś 10-15 cm)
  • 1 mała cukinia ze skórką
  • 5 jajek
  • mała kostka żółtego sera
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, wędzona papryka, chilli, suszony czosnek)
  • 3 łyżki mąki pszennej (lub bezglutenowej)

 

Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę. Kiełbaski drobiowe kroimy w talarki, albo kosteczkę i podsmażamy na patelni. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, por i pieczarki w talarki.

Jajka roztrzepujemy z przyprawami i mieszamy z serem. Na filmie dodawałam do masy jajecznej warzywa, ale siostra uświadomiła mnie później, że o wiele lepiej jest w osobnym naczyniu wszystkie warzywa najpierw wymieszać razem, a później zalać dopiero masą jajeczną z serem. Jakbyście nie zrobili, całość trzeba dobrze ze sobą wymieszać.

Zapiekankę przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni. Jeśli Wasz piekarnik przypala, albo pokroiliście w małe kawałki warzywa, przykryjcie naczynie pokrywką, albo nakryjcie folią aluminiową.

Ponieważ zapiekanka jest bardzo “najadliwa”, jak to mówi moja znajoma, nie ma potrzeby serwowania do niej żadnych dodatków. Pokusiłabym się tylko o jakiś pasujący sos, np. czosnkowy.

Udostępnij: