Kilka dni temu razem z marką Carrefour Polska zaprosiłam Was na YT na wspólnego Live. Troszkę sobie porozmawialiśmy co tam u Was i u nas słychać, a potem razem ustaliliśmy składniki na kolejny przepis. Dziękuję Wam za zaangażowanie i aktywność. Z tej burzy mózgów powstała pyszna kaczka w sosie truskawkowo miętowym.
Kaczka w sosie truskawkowo miętowym
Nigdy nie przygotowywałam kaczki w ten sposób, to również pierwszy film z kaczką na moim kanale. Zobaczcie naszą realizację i od razu uprzedzam pytania – tak, można wąchać ekran :) ja zawsze to robię!
Składniki na 2 porcje
Kaczka w sosie truskawkowo miętowym
2 nogi z kaczki
sól, pieprz, sos sojowy
świeży rozmaryn Targ świeżości
2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia kaczki
150 ml wina czerwonego
garść czerwonych porzeczek
250 g truskawek
1 solidna łyżka syropu daktylowego/miodu
świeża mięta Targ świeżości, czosnek Jakość z natury
Sałatka
dwie garści świeżej rukoli
2 plastry arbuza Jakość z natury
1/2 kostki sera typu feta
ulubiona oliwa do polania sałatki
Na patelni rozpuszczamy masło. Nogi z kaczki posypujemy solą, pieprzem i polewamy sosem sojowym. Nacieramy i układamy na patelnię. Przyrumieniamy z każdej strony. przekładamy do naczynia do zapiekania. Kładziemy świeży rozmaryn oraz porzeczkę. Możemy dodać kilka ząbków czosnku, który po upieczeniu możemy dodać do sałatki albo rozsmarować na kaczce. Nie jest to jednak konieczne. Wstawiamy naczynie z kaczką do piekarnika i pieczemy od 90 do 120 minut w temp 180 stopni (grzanie góra dół).
Zlewamy tłuszcz z patelni, nie będzie nam potrzebny. Wlewamy na tą samą patelnię wino. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy porzeczki oraz truskawki. Te jednak pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok sprawdzamy smak i jeśli jest taka potrzeba dodajemy syrop klonowy. Mieszamy i przekładamy na sitko. Pod spodem ustawiamy miskę. Przecieramy wszystko dodając kilka listków świeżej mięty. Sos jest cuuuudowny.
Rukolę przekładamy na talerz. Arbuza i ser feta kroimy w kostkę. Posypujemy rukolę i całość polewamy ulubioną oliwą.
Na talerzu układamy porcję sałatki. Obok nogę z kaczki polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy świeżą truskawką. To danie jest wybitnie pyszne. Pasuje nawet na wykwintną kolację.
Jakość z natury w marketach Carrefour Polska
Carrefour starannie wyselekcjonował dla swoich klientów lokalne, świeże produkty. Zostały wyprodukowane przez polskich rolników i hodowców. Ta gama produktów oraz marka własna kryją się pod nazwą i logo „Jakość z Natury”. Powstają specjalnie dla Carrefour zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego, bez GMO i z poszanowaniem dobrostanu zwierząt. Szczególne produkty w tej gamie to kurczak, wieprzowina, jajka, sery, miody, marchew, jabłka, czy soki jabłkowe. Trend wybierania lokalnych produktów nazywa się locavore. Są nawet specjalne diety oparte na tych założeniach.
Ponadto na Targu Świeżości znajdziecie mnóstwo świeżych ziół, warzyw, owoców a nawet kwiatów. Warto podczas codziennych zakupów zwracać uwagę na to, jakie produkty finalnie lądują w naszym koszyku. Dzięki temu wspieramy swoje zdrowie i dostajemy super jakość w niskiej cenie.
Razem z marką Carrefour, która jest partnerem dzisiejszego wpisu zapraszamy Was na zakupy i wspólne przygotowanie tej pysznej kaczki.
Kaczke podałam na niedzielnym obiedzie, wszyscy byli zachwyceni. Nawet teściowa pochwaliła, a to ogromny sukces 😂 dzięki Angelika za przepis!
Ależ ta kaczka doskonale wygląda! Patrząc na zdjęcia już jesteśmy głodni i właściwie czujemy tę chrupiącą skórkę, która kryje miękką kaczkę, a do tego jeszcze ten sos, który jest dziełem sztuki. Absolutnie polecamy takie eksperymenty! :)
W moim domu bardzo często gości kaczka na obiad. Próbowałam już wielu przepisów, ale kaczka w sosie truskawkowo miętowym jest dla mnie dużym zaskoczeniem. Nie sądziłam, że połączenie takich smaków może dać taki wyśmienity efekt. Za tydzień odwiedza mnie teściowa i zamierzam zaskoczyć ją kaczką w takiej wersji :-)