Bez kategorii

Najlepsze ciasto na pierogi

Moja rodzina od zawsze była kluskowa. Nic na to nie poradzę. Nie wstydzę się tego. Kochamy kluski, kluseczki, pierogi i inne mączne pyszności. To jedna z tych potraw, która nierozerwalnie przywołuje dziecięce wspomnienia. Pamiętam, jak mój tata pierwszy raz robił pierogi. No cóż :) zjedliśmy przez grzeczność. Ale wierzcie mi, dzisiaj mój tata jest specjalistą tej maści. Nie śmiałabym z nim konkurować ale przepisem się podzielę.

 

Większość moich znajomych robi duże oczy na wieść, że dodaję do ciasta ziemniaki. Od zawsze dodawałam, nigdy nawet nie pomyślałam, że można inaczej. Wiecie, jak równanie dwa plus dwa, tak dla mnie oczywista oczywistość. Podejmowałam wiele prób robienia ciasta tylko z mąki i wody ale zawsze kończyło się to, delikatnie mówiąc, niepowodzeniem. O ile jeszcze pierogi z mąki i wody są zjadliwe od razu po ugotowaniu, tak nawet wrogowi bym nie dała ich później. Zostawiam sobie jeszcze margines błędu, że być może ja nie umiem przygotować tego ciasta, ale w sumie skoro mój przepis jest tak pyszny, to może nie będę tego rozkminiać :)

 

Spróbujcie kiedyś zrobić pierogi z ciasta na kopytka. Daję tylko ziemniaki i mąkę, pomijam niejednokrotnie nawet jajko. To najbardziej elastyczne ciasto jakie znam. I tak, robię z niego i kopytka i pierogi.

 

 

Lista składników

  • 1 kg mąki
  • 2 garście ugotowanych, zimnych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa miękkiego masła (w ostateczności łyżka oleju)
  • co najmniej 1 szklanka gorącej wody (w zależności od mąki i rodzaju ziemniaków może być konieczne dodanie jeszcze 1/3 szklanki wody)

 

Krok 1

Na stolnicę wysypuję mąkę i robię w niej dołek pięścią.

 

Krok 2

Ziemniaki przeciskam przez praskę i dodaję do ziemniaków. Dodaję również jajko i masło. Jeśli ciasto będzie na wytrawne pierogi, dodaję szczyptę soli lub odrobinę ulubionych przypraw.

 

Krok 3

Wstępnie łączę ze sobą wszystkie składniki i delikatnie dolewam wodę. Robię to stopniowo, lepiej dolewać po troszku niż przelać i otrzymać zabawną maź, którą ciężko uratować.

 

Krok 4

Kiedy wszystkie składniki się połączą, ugniatam ciasto tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Powinno się ładnie odkształcać, kiedy wgnieciemy w nie palec.

 

Krok 5

Biorę kawałek ciasta a resztę przykrywam ściereczką i odstawiam na bok.

 

Krok 6

Stolnicę podsypuję delikatnie mąką i za pomocą wałka, rozwałkowuję ciasto na grubość 2,3 milimetrów. W zasadzie, czym cieńsze będzie ciasto, tym lepsze będą pierogi. Kubkiem wykrawam kółka i lepię pierogi. Albo ręcznie albo z pomocą specjalistycznych urządzeń :)

 

Krok 7

Pierogi gotuję w lekko osolonej wodzie przez 2,3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Bardzo ważne jest jednak to, żeby wkładać pierogi do gotowania od razu po zlepieniu, zwłaszcza jeśli są z owocami, żeby nie przeciekły sokiem i się nie rozlepiły. W tym celu warto nastawić wodę na gotowanie zanim zaczniemy sklejać pierogi.

 

W następnym wpisie zrobimy pierogi z truskawkami. Zdradzę wam też mój sprawdzony sposób na mrożenie pierogów.

 

Najlepsze ciasto na pierogiNajlepsze ciasto na pierogiNajlepsze ciasto na pierogi

 

Kiedy ciasto gotowe, możemy nadziać je czym tylko chcemy. Moje ulubione pierogi to ruskie oraz z kurkami. Obiecuję przepisy już wkrótce. A wy jakie pierogi lubicie najbardziej? A może nie lubicie w ogóle?

 

:)

 

Udostępnij: