Nawet nie wiecie, jak bardzo nie lubiłam kiedyś awokado. Musiałam do niego dorosnąć. Któregoś razu powiedziałam do znajomej, że to smakuje jak masło i to był moment, w którym pomyślałam o nim jak o… maśle właśnie. Zblendowałam z czosnkiem, solą i pieprzem i smarowałam kanapki. Było pysznie. Później próbowałam wiele kombinacji aż naprawdę polubiłam awokado. To znaczy nadal nie przepadam za jedzeniem go solo. Ale jako dodatek do kremów, sałatek, past czy zapiekanek sprawdza się u mnie wyśmienicie. Możecie na przykład znaleźć u mnie krem z awokado i kiwi. Równie pyszny – KLIK.
Co prawda awokado zawiera mało cukru ale bardzo dużo tłuszczu. Jest to jednak tłuszcz dobry dla zdrowia. Awokado chroni serce i obniża cholesterol, dlatego właśnie powinno się go stosować zamiast masła. Dodawany do sałatek zwiększa przyswajalność innych składników odżywczych. Samo zdrowie :) Krem, który wam pokazuję może stanowić samodzielny deser. Można rozsmarować go na kanapkach i dodać truskawki. Ech, rozmarzyłam się :)
Lista składników
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzały banan
- 3, 4 łyżeczki kakao
- odrobina wrzątku
- 1 łyżeczka ksylitolu (lub innego słodzika, w razie potrzeby)
Krok 1
Awokado obieram i wyjmuję miąższ. W tym celu nacinam go wzdłuż, nóż zatrzymując na pestce. Owoc obracam w obie strony. W pestkę wbijam nóż i wyjmuję ją a miąższ łyżką przekładam do blendera.
Krok 2
Dodaję banana w plasterkach.
Krok 3
Kakao mieszam z odrobiną wrzącej wody i dodaję do blendera.
Krok 4
Całość blenduję i w razie potrzeby dosładzam.
Smacznego!
A wy lubicie awokado? Może macie swój ulubiony przepis na krem z jego udziałem? Podrzućcie w komentarzach :)
Podobny, dodatkowo z orzechami.
https://mamawbiegu.pl/domowa-nutella-zdrowyczwartek-glodnizmian/