Odkąd nagrałam film o szkodliwości antybiotyków (możecie go obejrzeć na moim kanale YT) nie przestajecie pytać jak odbudować odporność po antybiotykach. W filmie wspominałam, że jednym z problemów nadużywania antybiotyków jest antybiotykooporność, ale też długi okres rekonwalescencji. Założę się, że na pierwszy rzut oka nie poznacie osoby z fatalnym stanem jelit. Ale po chwili już tak. Jelita mają ogromny wpływ na jakość życia, stan naszej skóry, wygląd cery, samopoczucie i odporność. Zatem odbudowanie stanu mikrobiomu to nasz priorytet.
Wszystkie informacje w tym wpisie są zbiorem przeczytanych badań naukowych, książek medycznych i słuchania mądrzejszych ode mnie. Nie zastępują porady medycznej.
Zdrowie z apteki?
Pomimo wynalezienia wielu leków ciągle chorujemy. Jest to też pułapką, bo myślimy, że można mieć zdrowie z apteki. Już od małego dzieci dostają syropki na apetyt, syropki na sen, syropki na odporność, syropki na pobudzenie. Czasem mam wrażenie, że więcej tej apteki w diecie niż jedzenia. I właśnie dlatego martwi mnie, że nie wierzymy, że wiele chorób (w tym przewlekłych) można wyleczyć albo zaleczyć właśnie za pomocą samej diety.
Wciąż też za mało jest lekarzy, którzy przeszliby odpowiednie szkolenia i na opis dolegliwości pacjenta zadawali pytanie „jak wygląda pana dieta?” zamiast w gratisie z brakiem pomocy dawali garść recept. Z drugiej strony są pacjenci, którzy nie chcą podejmować trudu wprowadzenia zdrowej diety i wierzą, że łyknięcie garści leków na wszystko da im zdrowie, albo lepsze samopoczucie. To wszystko jest efektem, moim zdaniem, zbyt małej świadomości tego, jaki wpływ na nasze zdrowie i życie ma jakość naszego mikrobiomu jelitowego. Ludzie lubią co prawda powtarzać, że jesteś tym, co jesz, ale nie każdy chyba rozumie sens tego przysłowia.
Ponieważ wiecie, że bardzo interesuję się tematyką zdrowia i czytam w związku z tym wiele mądrych książek, często się mnie radzicie i zadajecie pytania w kwestii zdrowia. Najczęściej jestem zmuszona odesłać was do lekarza i namówić na badania. Niektóre tematy jednak mogą zostać rozwinięte na blogu, a ten związany z odbudową odporności jest jednym z nich.
Jak odbudować odporność po antybiotykach?
Najczęściej powtarzające się pytanie brzmi „jak odbudować odporność po antybiotykach?” Musicie wiedzieć, że zarówno antybiotyki, jak i nadużywanie leków w ogóle, ma tragiczny wpływ na jelita. Warto pamiętać, że choć antybiotyki ratują życie, nadużywane lub podawane bez wyraźnych wskazań, prowadzą do antybiotykooproności i niszczą nasz mikrobiom jelitowy. Poza tym wpływ na niego mają nasze relacje z innymi ludźmi, styl życia, nasza codzienna dieta albo fakt, czy jesteśmy alergikami, a nawet mydła antybakteryjne (zbyt sterylne środowisko).
Ale spokojnie, jest nadzieja. Przy pomocy diety, zwiększając spożycie probiotyków, prebiotyków i błonnika możemy skuteczni odbudować nasz mikrobiom jelitowy. Pierwszy krok to uczciwe przyznanie się do naszych nawyków żywieniowych ? a później rozpoczęcie odbudowania flory bakteryjnej.
Ps. Tak dla ciekawostek, czy słyszeliście kiedyś, że dzieci przejmują mikrobiom jelitowy od matki podczas porodu i w okresie karmienia piersią? Jeśli równowaga mikrobiomu matki jest zachwiana, dziecko będzie miało taką samą. Powiedzenie do ciężarnej, „jedz póki możesz” nie jest więc do końca mądrą radą ?
Jelita – zdrowie zaczyna się w brzuchu
Odbudowanie odporności po antybiotykach ściśle wiąże się z pracą nad jakością mikrobiomu jelit ponieważ jedną z jej głównych funkcji jest właśnie regulacja odporności. Zdrowie zaczyna się w brzuchu.
Żywność funkcjonalna
Nie wiem czy kiedykolwiek spotkaliście się z takim określeniem jak żywność funkcjonalna, jednak czytając badania i książki widać, że coraz więcej się o niej pisze. Do żywności tej zaliczamy prebiotyki i probiotyki.
Prebiotyki to błonnik pokarmowy, który nie ulega strawieniu. Niejako czyszczą nasze jelita, a później są wydalane. Inaczej to nieprzyswajalne węglowodany, które oddziałują na florę bakteryjną. Ich rola jest ważna, ponieważ to właśnie prebiotyki wspierają wzrost pożytecznych bakterii czyli probiotyków. Mówiąc prościej, jeśli przyjmujemy probiotyki w postaci suplementów, czy pożywienia, warto pamiętać, aby do diety włączyć prebiotyki, które wzmocnią ich działanie. W licznych badaniach wykazano, że prebiotyki zwiększają liczebność dwóch najbardziej znanych dobrych bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus.
Probiotyki z kolei to żywe bakterie, które tworzą kolonie pożytecznych bakterii w odpowiedni sposób wpływając na jelita. Probiotyki spożywa się głownie pod postacią fermentowanej żywności, lub w formie suplementów diety. Czasami trzeba udać się do specjalisty, który dobierze spersonalizowany sposób suplementacji. I nigdy nie wybierajcie najtańszych probiotyków. Co dobrego może być w opakowaniu kapsułek za 7 zł?
Probiotyki i prebiotyki mają korzystny wpływ na zdrowie i wzajemnie się uzupełniają. Dzięki nim można odbudować przyjazne bakterie utracone np. po kuracji antybiotykowej. Brak tych bakterii naraża nas na rozwój infekcji i wszelakich stanów zapalnych. Ponieważ probiotyki i prebiotyki to dwie najskuteczniejsze metody budowania odporności, zobaczmy gdzie ich szukać w pożywieniu.
Prebiotyki – główne ich źródło w diecie
- Czosnek surowy
- Pomidory
- Karczochy
- Por surowy
- Szparagi surowe
- Cebula surowa i gotowana
- Korzeń cykorii
- Topinambur surowy
- Mniszek lekarski surowy
- Banan surowy
- Otręby pszenne surowe
- Mąka pszenna pełnoziarnista
Uwaga – osoby uczulone na gluten muszą pominąć otręby pszenne i mąkę. Prebiotyki należy wprowadzać stopniowo żeby zapobiec wzdęciom, gazom i biegunce. Można dostarczyć je również za pomocą inuliny lub w suplementach albo zamiennikach produktów spożywczych.
Probiotyki – główne ich źródło w diecie
- Jogurt
- Kefir
- Kapusta kiszona (nie kwaszona)
- Ogórki kiszone
- Zupa miso (jedna łyżka miso dodana do wody tworzy doskonałą zupę Lactobacillus i Bifidobacterium)
- Tempeh (świetny zamiennik mięsa, dla mnie smaczniejszy od tofu)
- Kimchi
Kiedy przyjmować probiotyki?
Osoby zdrowe mogą, choć nie muszą przyjmować probiotyków prewencyjnie. Jeśli jednak cierpicie na choroby układu pokarmowego, przyjmujecie lub przyjmowaliście antybiotyki, planujecie podróż, albo macie alergie i nietolerancje, probiotyki są dla Was najlepszym rozwiązaniem. Długość ich przyjmowania powinien określić specjalista, ale musicie wiedzieć, że wg najnowszych badań naukowych, odbudowa mikrobiomu może zająć nawet 12 miesięcy. Wszystko zależy od tego, jaki był stan Waszych jelit przed chorobą, z jaką chorobą walczyliście i wielu innych czynników.
My stosujemy probiotyki na stałe. Podaje dzieciom suplement diety Acidolac Junior w formie misio-tabletek. Jest to preparat łączący w składzie szczepy najlepiej przebadanych bakterii Lactobacillus acidophilus La-14TM i Bifidobacterium lactis BI-04tm oraz witaminę B6, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Składniki zawarte w preparacie wydłużają czas przeżycia bakterii i ułatwiają kolonizację jelita. Bakterie zawarte w Acidolacu Junior występują naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka, są odporne na działanie soku żołądkowego i kwasów żółciowych. Do wyboru są misie o smaku pomarańczowym, truskawkowym i białej czekolady.


Kilka uwag, które warto przestrzegać
Żeby jednak probiotyki spełniły swoją rolę musicie pamiętać o kilku zasadach:
– koniecznie należy zacząć przyjmować probiotyki natychmiast po rozpoczęciu leczenia antybiotykami, krytyczna jest druga doba, żeby w ogóle spełniły swoją rolę (gdzie w trakcie antybiotykoterapii nie jest nią jeszcze odbudowa jelit)
– popijać wyłącznie wodą – soki cytrusowe i mleko zupełnie się do tego nie nadają
Jak odbudować odporność po antybiotykach
Na koniec chciałabym dodać, że w walce z odbudowaniem mikrobiomu, a więc i odbudowaniem odporności, bardzo ważna jest ilość i jakoś snu, zdrowy i spokojny tryb życia, poziom witaminy D, nasze relacje z innymi ludźmi. I na koniec chyba najważniejsze. Traktujcie swoje ciała jak swojego najlepszego przyjaciela. Tylko wtedy znajdziecie w sobie siłę do troszczenia się o nie tak, jak na to zasługuje.
Przy pisaniu tego wpisu korzystałam z wiedzy zawartej w polecanych przeze mnie książkach o zdrowiu, oraz pozycji “The Complete Prebiotic & Probiotic Health Guide (dr. Maitreyi Raman, Angela Sirounis, Jennifer Shrubsole), która mam wg moich informacji ukaże się w tym roku przetłumaczona na język polski. Wpis powstał przy współpracy z suplementem diety Acidolac Junior, a na stronie www.acidolac.pl znajdziecie mnóstwo inspirujących porad jak odbudować odporność i utrzymać dobry stan zdrowia.
Odporność buduje się cały rok, dlatego ja kupuję witaminę D. Do tego spacery, zdrowa dieta. Zawsze przy antybiotyku kupuję w aptece probioyyk, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Your blog has good looking.You have to include more information about this topic.
A co z barszczem kiszonym? Przecież to panaceum na wszystkie choroby. Nie lepiej podawać naturalne probiotyki i prebiotyki jak brać ciągle jakieś cuda z apteki?
Cześć, jeśli chodzi przyjmowanie na stałe probiotykow to zastanwilabym sie i skonsultowała z kimś mądrym, bo niestety można zabawić się Sibo. Sama tego doświadczyłem. Przy zdrowej zbilansowanej diecie, regularnym treningu, suplenetancji , regularnych badaniach ict…okazało się ze jednak nozna przesadzic. Brałam sanprobi super- wieloszczepowy i wydawałoby się że powinno być ok ale po ponad roku zaczęły się schody…. polecam zgłębić temat. Pozdrawiam.
Cały czas zastanawiam się jaki sens jest branie pribiotyku podczas antybiotyku. Bierzesz antybiotyk, łykasz probiotyki i znów zabijasz antybiotykiem. Ja zawsze po antybiotyku stosuje….
Wpis super. Dużo cennych informacji. Mam tylko pytanie czy np ogórkowa z kiszonych ogórków też ma właściwości probiotyczne?
Podczas brania antybiotyku zadaniem probiotyków nie jest odbudowa, a ochrona mikrobiomu. Dlatego czas jego włączenia do antybiotykoterapii jest tak ważny.