Jakiś czas temu rozpoczęłam na blogu serię “Blogerzy gotują“. Mieliście wtedy przyjemność poznać Wiolę i poznać jej przepis na Sałatkę Gyros. Dzisiaj do swojej kuchni zaprasza nas Ania z Anyahmama. Jestem zadowolona z rozpoczęcia tego projektu, poznaję naprawdę fajnych ludzi. To niesamowite jak szybko odnajdują się przed kamerą. Ania ma to chyba we krwi, nie byłam potrzebna w kuchni przy nagrywaniu. W zamian za to bawiłam się w najlepsze z Jasiem, który później zjadał babeczki bez mrugnięcia okiem. No cóż, dobre były :)
Poznajcie przepis Ani na udane babeczki, a później zasiądźcie z nami do wspólnej kawy, choćby wirtualnie :)
Lista składników
Babeczki
- 220 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 210 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
Krem
- 300 g serka kremowego typu Philadelphia (mój przypis – można użyć Mascarpone)
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- Pestki z połowy laski wanilii
Krok 1
Wszystkie składniki babeczek miksuję na gładką masę. Najlepiej użyć miksera, mieszanie ręczne może być bardzo trudne, gdyż ciasto jest gęste.
Krok 2
Foremki na muffiny napełniam do połowy kremem i piekę ok 20-22 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Krok 3
Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę.
Krok 4
Masło ucieram w mikserze aż stanie się jasne i kremowe.
Krok 5
Cały czas miksując dodaję cukier puder, a później serek.
Krok 6
Masę przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję babeczki.
Smacznego!
To jeszcze nie koniec spotkania z Anią. Wkrótce zaprosimy was na krótki wywiad :)
Super babeczki! Zarówno te przygotowywane, jak i te występujące. ;)
Pozdrawiam.
:) Szykuj się :)
Genialny filmik! Obie jesteście niezwykle naturalne i spontaniczne. Miło się ogląda Wasz duet
Jak miód na moje serce :)
Rewelacja :) Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :)
:) bardzo się cieszę :)