Dla bezglutków każde kombinowanie z mąkami jest czasochłonne, chyba, że ma się już swoje sprawdzone przepisy i kiedy naprawdę dopada ochota na coś słodkiego, można działać. Dlatego ten przepis na ciasto bez mąki powinien przypaść do gustu nie tylko tym, którzy nie jedzą glutenu ale też każdemu, kto unika mąki albo nie ma jej w domu. Ja mam tak często przed wypłatą, wszystko się kończy, znacie to? :)
Ciasto wam nie urośnie i nie opadnie. Ono ma się po prostu upiec. Jest niskie. Ale za to bardzo smaczne i proste. Jeśli dodatkowo unikacie laktozy, zamiast śmietany możecie dodać zmiksowany jogurt naturalny bez laktozy z cukrem. Albo podać ciasto z lodowym sorbetem.
LISTA SKŁADNIKÓW
Ciasto
4 jajka
100 g cukru pudru (1 szklanka)
50 g prawdziwego kakao (1/2 szklanki)
Krem
400 ml śmietany kremówki
1 serek Mascarpone 250 g
2 łyżki cukru pudru (niekoniecznie)
owoce do dekoracji (u mnie truskawki i borówki)
Krok 1
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy przesiane kakao. Miksujemy.
Krok 2
Dodajemy do masy pianę z białek i mieszamy.
Krok 3
Wylewamy do foremki o średnicy 22-24 cm (jeśli jest sylikonowa niczym jej nie smarujemy, jeśli zwykła delikatnie smarujemy masłem). Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (w nagrzanym piekarniku). Studzimy.
Krok 4
Kremówkę, serek i cukier ubijamy na sztywno i wykładamy na ciasto. Dekorujemy ulubionymi owocami.
Smacznego!!!
czy na drugi dzień ciacho będzie też pyszne? Chcę zrobić z tego przepisu torcik piętrowy i nie wiem jak się zachowa po leżakowaniu w lodówce, czy się ubije za bardzo , albo rozmoczy?
Mam pytanie odnosnie kakao, czy dodaje się zwykłe, gorzkie kakao takie przeznaczone do pieczenia, czy może jakieś inne? Boję się czy spód nie będzie zbyt gorzki?.
Tak, zwykłe ciemne kakao. Możesz dać jakieś tańsze, nie prawdziwe kakao, np z Biedronki, będzie delikatniejszy smak. Jednak mimo prawdziwego kakao, spód nie jest gorzki. Spróbuj, może będzie akurat dla ciebie :)
Zrobiłam, wyszło pysznie :)
jakie piękne <3 dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakowało :)
Pychota:) Lubię takie ciemne, kakaowe ciasta. A to wydaje się być szybkim pomysłem na deser, gdy przychodzą goście, a w lodówce tylko jajka, owoce i serek:)
dokładnie, powstało właśnie z tak wielkiej zasobności lodówki :)
Wygląda pięknie. My oprócz mąki unikamy też cukru. Czy da się czymś zastąpić cukier puder do ciasta?
może cukrem pudrem z ksylitolu?