Czym różni się kuchnia synowej od kuchni teściowej? Kiełbasą :) W moim rodzinnym domu nigdy nie dodawano do sałatki jarzynowej kiełbasy. Nikt z nas nawet nie przypuszczał, że ktokolwiek tak robi. Kiedy jednak po raz pierwszy zjadłam sałatkę u mojej teściowej, nigdy już nic w niej nie zmieniłam. Smak kiełbasy podniósł walory tej sałatki o jakieś tysiąc procent. Jeśli ktoś z was jeszcze nie próbował takiego połączenia, z całą pewnością warto to nadrobić. Jakby się nad tym głębiej zastanowić, to przecież żadne udziwnienie. Często jemy do sałatki pieczywo a na nim właśnie jakąś wędlinę. Dlaczego więc nie dodać jej do sałatki?
Ponieważ uwielbiam tą sałatkę, zawsze robię jej wielką michę. I zawsze znika błyskawicznie. Zabieram ją do pracy na drugie śniadanie. I nie przeszkadza mi to, że przez kilka dni jem to samo. Sałatka świetnie sprawdzi się na domowych imprezach i jest też świetnym pomysłem na własnoręcznie zrobiony prezent. Wystarczy ładny słoik i gotowe. Taka właśnie jest ta sałatka – klasyczna, uniwersalna i pyszna.
Jeśli nie chcesz stać przy robieniu wielkiej michy sałatki, śmiało możesz wykorzystać do niej warzywa z bulionu. Jak mam, dodaję ziemniaki z obiadu i oczywiście kiełbasę i mam jedną porcję sałatki (film TUTAJ). Inne propozycje sałatek znajdziesz TUTAJ.
Lista składników
- 3 spore jabłka
- 1/2 kg dobrej cienkiej kiełbasy (nie powinna być tłusta)
- 400 g kiszonych ogórków (waga bez zalewy)
- 6 jajek
- 6 ziemniaków
- 1 seler
- 4 pietruszki
- 2 słoiczki mieszanki groszek – kukurydza – marchewka (lub 6 marchewek i po 2 puszki groszku i kukurydzy)
- 3 łyżeczki musztardy
- 350 ml majonezu (jeden średni)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 opakowanie kruchych babeczek (słonych) – opcjonalnie
Krok 1
Ziemniaki, seler i pietruszkę wkładam do jednego dużego garnka i zalewam wodą. Nie obieram ich. Gotuję pod przykryciem do miękkości. Może to trwać ok 30 minut. Studzę. Jajka gotuję na twardo.
Krok 2
Jabłka, kiełbasę, ogórki, jajka i ugotowane warzywa kroję w drobną kostkę. W moim odczuciu czym kostka jest drobniejsza, tym smaczniejsza jest sałatka.
Krok 3
Dodaję musztardę i majonez. Dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Krok 4
Teraz doprawiam solą i pieprzem. Radzę robić to stopniowo. Ta ilość będzie zależna od tego, jak słone były ogórki i kiełbasa. A wiecie przecież, że dodać łatwiej niż odjąć :)
Krok 5
Podaję w misce, małych miseczkach lub na kruchych babeczkach. Taką sałatkę można też zapakować do ozdobnego słoja i podarować komuś bliskiemu :)
Smacznego!
Jestem ciekawa czy ktoś z was jeszcze dodaje kiełbasę do sałatki. A może macie inne tajemnicze składniki? Piszcie :)
Jabłko do sałatki jarzynowej?! Nigdy o takim połączeniu nie pomyślałam, szybciej wpadłabym na dodanie kiełbasy do niej… no ale nic. Człowiek całe życie się uczy. :)
To prawda. A i tak mówią, że głupi umiera :)
A jabłko to ja właśnie od zawsze dodaję. Spróbuj, mega świeżość wnosi do sałatki.