W końcu przyszła wiosna! A z nią czas na spotkania z przyjaciółmi, bogato zastawione stoły, grille, pikniki. Dla mnie wiosna to zdecydowanie rodzinny czas. Razem gotujemy i razem zasiadamy do stołu. U-w-i-e-l-b-i-a-m to!!! I wiem, że Wy również, dlatego razem z producentem wyrobu medycznego CE Espumisan Max przygotowałam dla Was mały przewodnik po tym, co i jak jeść, aby nie wystąpiły u nas wzdęcia (czyli zaburzenia żołądkowo – jelitowe), jakie dają objawy i ostatecznie jak sobie radzić kiedy się pojawią. Jeśli macie jakieś pytania odnośnie zdrowia swoich jelit, albo coś szczególnie utrudnia Wam życie, koniecznie zajrzyjcie TUTAJ. Możecie też przeczytać, jakie są domowe sposoby na wzdęcia i bóle brzucha. A w dalszej części wpisu zapraszamy Was na wspaniały przepis. Sami zobaczycie, że soczysta karkówka z sosem balsamicznym to idealne danie na rodzinne spotkania.
Objawy wzdęcia jelit to najczęściej:
- przelewanie się w żołądku (ok, jestem pewna, że chociaż raz w życiu przytrafiło Wam się coś takiego i to przy kimś :))
- burczenie w brzuchu
- ból brzucha
- uczucie rozpiętości
- brzuch, który “rośnie” od razu po posiłku
Co wywołuje wzdęcia jelit:
- zła dieta
- potrawy z białej mąki
- potrawy tłuste, pieczone, smażone
- picie napojów gazowanych
- siedzący tryb życia
- mało ruchu
- stres codzienny
- jedzenie w pośpiechu
- nietolerancje pokarmowe
Jak sobie radzić, kiedy pojawią się wzdęcia?
Na stronie producenta wyrobu medycznego Espumisan czytamy: “Do ciekawych sposobów zapobiegania wzdęciom należą metody stosowane indywidualnie, często rzadko spotykane i mniej znane. Mamy polecają swoim dzieciom na przykład wypicie połowy szklanki soku z cytryny rozcieńczonej z wodą. Spożycie takiego napoju każdego ranka na czczo, żucie plasterków imbiru lub mięty po posiłku, stosowanie miodu naturalnego zamiast cukru nie tylko zapobiega powstawaniu gazów, ale także korzystnie wpływa na zdrowie organizmu. Na wzdęcia nasze babcie z kolei polecają także polskie specjały – jak sok z kapusty kwaszonej czy wodę z kiszonych ogórków.
Wydaje się, że domowe sposoby na wzdęcia brzucha nie wymagają wielu poświęceń. Wystarczy przygotowywać lekkostrawne posiłki, dodawać do nich szczyptę odpowiednich ziół, a całość popijać naparami wspomagającymi trawienie. Praktyka pokazuje jednak, że trudno nam regularnie stosować dietę i prowadzić zdrowy tryb życia. Dobór odpowiednich składników, przygotowanie posiłków i spożywanie ich w spokoju kosztuje nas dużo wysiłku i czasu, którego tak często nam po prostu brakuje.”
Kiedy domowe sposoby okazują się być niewystarczające, warto sięgnąć po dostępne w aptece środki pomocnicze, jak na przykład Espumisan Max, ale jeśli objawy nie przechodzą, koniecznie musicie zrobić badania pod opieką lekarza. Nie lekceważcie tego, bo tutaj nie chodzi tylko o dyskomfort towarzyski, czy bolący brzuch, ale takie objawy mogą świadczyć o poważnych chorobach, albo nietolerancjach pokarmowych. I wtedy może się okazać, że cioci Zosi całe życie przewracało się w żołądku i unikała siedzenia w towarzystwie przy stole, a wystarczyło odstawić laktozę :)
A teraz przyszedł czas na pyszne danie, które uchodzi za potrawę ciężkostrawną i na bank pojawi się na stole podczas najbliższego okresu wiosenno – grillowego w niejednym domu.
Soczysta karkówka z sosem balsamicznym i pieczonymi jabłkami
Porcja na 4-6 osób
- Spory kawałek karkówki (ok 1,2 kg)
- 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 3 jabłka
- 3 cebule dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
Krok 1
Olej, sos sojowy i sos balsamiczny mieszamy razem aż do połączenia się składników. Dodajemy resztę przypraw i mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy mięso. W najelpszej opcji mięso wkładamy do lodówki na całą noc, ale wystarczą dwie godziny, żeby przeszło aromatem przypraw.
Krok 2
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i obsmażamy mięso (w całym kawałku) przez chwilę z każdej strony. Następnie wkładamy je do rękawa do pieczenia, rękaw zamykamy i nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. W tym czasie cebulę i jabłka kroimy w ósemki. Wrzucamy je na patelnię, na ten sam tłuszcz, na którym obsmażaliśmy mięso. Dodajemy jeszcze 3 ząbki czosnku w całości. Całość razem podsmażamy, aż zacznie wprost cudownie pachnieć w całym domu :)
Krok 3
Po upływie godziny, zawartość patelni przekładamy do naczynia do zapiekania. Robimy miejsce na mięso. Mięso wyjmujemy delikatnie z rękawa do pieczenia (uważajcie, żeby się nie oparzyć parą) i przekładamy do naczynia do zapiekania. Kładziemy je pośród jabłek z czosnkiem i dymką. Naczynie wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10, 15 minut, aż mięso cudownie się przyrumieni. W tym czasie obok możemy upiec ziemniaczki, które będą stanowiły wspaniały dodatek do karkówki.
I gotowe!!! Pachnie tak, że nie powiem co i gdzie Wam będzie uciekać :) Na zdjęciu propozycja podania, czyli karkówka z ziemniaczkami i grecką sałatką. Całość polewamy oczywiście sosem balsamicznym. Smacznego!!!