Często piszecie mi w komentarzach pod moimi filmami na YT, że moje przepisy są fajne, bo nie zawierają drogich zagranicznych produktów. Ma to swoje określenie. Osoba, która świadomie wybiera żywność naturalną i produkowaną lokalnie to locavore. Słowo locavore wymyśliła w 2005 roku Jessica Prentice – popularyzatorka ekologicznego żywienia.
Przekąski na imprezę z lokalnych polskich warzyw i owoców
Jednym z podstawowych pojęć, które pozwala zrozumieć ideę locavore jest określenie „żywnościokilometrów”. Im mniej ich musi pokonać produkt zanim trafi na stół konsumenta tym lepiej. Żeby Wam pokazać jak prosto to przełożyć na naszą codzienność nagrałam dla Was film, w którym pokazuję 3 przekąski na imprezę z lokalnych polskich warzyw i owoców.
Kliknijcie na zdjęcie, a w nowym oknie otworzy Wam się film z 3 przekąskami na imprezę.
Mam nadzieję, że zaprezentowane w filmie przekąski Wam się spodobały. Na koniec filmu razem dekorujemy stół na przyjęcie gości. Zauważycie na nim soki. Nie wiem czy wiecie, że soki są również locavore. Są przecież wytwarzane z lokalnych – krajowych surowców – warzyw i owoców!
Porcja soku jako jedna z 5 porcji warzyw i owoców:
- podstawą zbilansowanej diety zarówno dziecka jak i dorosłych powinny być warzywa i owoce, a sok (ok. 200 ml) jest uznawany przez specjalistów ds. żywienia za równoważą porcję tych produktów w ciągu dnia;
- sok jest wartościowym elementem codziennej diety, dostarczającym witamin, antyoksydantów i wielu innych wartościowych substancji odżywczych;
- zgodnie z prawem producentów soków obowiązuje zakaz dosładzania w jakikolwiek sposób soków owocowych, pomidorowych i 100% warzywnych. Nie wolno też dodawać słodzików, w tym również tych naturalnego pochodzenia, np. glikozydów stewiolowych, czyli tzw. stewii. Warto też znać różnicę pomiędzy tabelą wartości odżywczych, a listą składników produktu, które są często mylone. Cukier, jaki widzimy na opakowaniu w tabeli wartości odżywczych np. soku owocowego, to ten sam naturalny cukier i w tej samej ilości, jaki znajdował się w owocach, a nie cukier dodany przez producenta. Nie znajdziemy go więc już na liście składników, z których sok powstał, a wartość kaloryczna soków jest zbliżona do wartości owoców, z których te soki powstały;
- opakowania kartonowe są bezpieczne i pozwalają na zachowanie wartości odżywczych zawartych w nich produktów, w tym soków.
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Od miesiąca jestem na diecie wegetariańskiej więc z pomysłów na pewno skorzystam. Choć akurat w Norwegii ciężko o lokalne warzywa. Są bardzo krótko tylko latem niestety…
Szczerze popieram :) świetny wpis! Soki mają super skład :)
Super wpis. Deser skradł moje serce a nakrycie stołu uwiodło oczy! I jeszcze te TULIPANY !
Bardzo fajny wpis. Gratuluję.
Cudny, przydatny wpis! Dziekuję za niego ❤